Apple iLife´08 - nové verze aplikací iPhoto a iMovie

5. 9. 2007 20:21    Rubrika: Tiskové zprávy

Nové verze aplikací iPhoto a iMovie

Apple  iLife´08 - nové verze aplikací iPhoto a iMovie

Společnost Apple uvedla iLife ’08, dosud nejvýznamnější upgrade své oceňované sady aplikací pro digitální životní styl, který obsahuje novou verzi aplikace iPhoto a zcela přepracovanou aplikaci iMovie. Aplikace iPhoto ’08 automaticky organizuje knihovny fotografií podle událostí, které umožňují uživatelům snáze spravovat rostoucí kolekce snímků. iMovie ’08 přináší zcela nový způsob rychlého vytváření filmů a jejich sdílení online. iPhoto i iMovie se hladce integrují s novou službou .Mac Web Gallery, kde mohou zákazníci služby .Mac snadno vystavovat webová alba se svými fotografiemi a filmy. Součástí sady iLife ’08 je také aplikace iWeb ’08 s webovými miniaplikacemi jako Google Maps, jež umožňují uživatelům vytvářet ještě dynamičtější webové stránky, a GarageBand ’08 s novou funkcí Magic GarageBand, která umožňuje hudebníkům i laikům zábavně a snadno vytvářet výborně znějící skladby.
„Apple dostal iLife ’08 na novou úroveň, která je roky napřed před vším, co je k dispozici pro PC,“ řekl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. „Domníváme se, že iLife ’08 dává uživatelům počítačů Mac ještě více důvodů k oblibě svých počítačů a uživatelům PC ještě více důvodů ke změně platformy.“
iPhoto ’08 automaticky seskupuje všechny fotografie do událostí, z nichž každá obsahuje fotografie za jediný den a je reprezentována jednou ikonou. Prostým nastavením ukazatele myši nad událost mohou uživatelé pohotově procházet všechny obsažené fotografie. Jednodenní událost si mohou uživatelé rozdělit na několik událostí, například na narozeninovou party dopoledne a svatbu večer, nebo mohou události za několik dní sloučit do jediné události, například víkendové lyžování. Fotografie, které sice nechtějí vidět každý den, ale zároveň je nechtějí smazat, mohou skrýt. Jednotné hledání uživatelům umožňuje okamžitě prohledat všechny fotografie napříč všemi událostmi na základě hodnocení, data a klíčových slov. S novými fotografickými motivy navrženými společností Apple si uživatelé mohou na domácí tiskárně vytisknout obrázky, které stojí za zarámování. Také si mohou objednat alba pro uložení s přizpůsobitelnými obálkami a profesionálními deskami s elegantním fóliovým tiskem. Dále nová alba s měkkými deskami a spirálovou vazbou, které lze při prohlížení snadno rozkládat, nebo nové větší kalendáře na zeď.
iMovie ’08 představuje zcela přepracovaný software pro vytváření filmů, který umožňuje uživatelům nově využívat jejich knihovnu filmů, vytvářet filmy v řádu minut místo hodin a jednoduše sdílet filmy se členy rodiny, přáteli či celým světem. Aplikace iMovie ’08 dokáže importovat video z nejnovějších AVCHD, HDV a DV kamer i z digitálních fotoaparátů a zobrazuje celou video knihovnu uživatele, ať je uložena na interních nebo externích discích. Náhled jakéhokoli videoklipu mohou uživatelé zobrazit jednoduše nastavením myši nad klip, přičemž jej mohou intuitivně přehrávat dopředu i pozpátku jakoukoli rychlostí, i rychleji než v reálném čase. Video mohou uživatelé vybírat stejně snadno jako text a film vytvoří prostým přetažením vybraného klipu do projektu. Potom mohou snadno přidat hudební doprovod z iTunes, namluvit hlasový komentář a přidat elegantní efekty a filmové titulky. Prostřednictvím několika klepnutí myší pak iMovie ’08 umožňuje přenášet filmy do přístrojů iPod, iPhone nebo Apple TV, případně je sdílet s celým světem na službě YouTube.
Pro členy služby .Mac navíc Apple uvádí vynikající novou funkci .Mac Web Gallery. Ta je plně integrována s aplikacemi iPhoto ’08 a iMovie ’08 a umožňuje uživatelům sdílet jejich fotografie a filmy na webu pomocí několika klepnutí myší. .Mac Web Gallery automaticky vytvoří web s galeriemi fotografií a filmů, které lze prohlížet na jakémkoli moderním počítači nebo telefonu iPhone. Fotografie mohou být staženy ve formátu pro tisk až do velikosti 40 x 50 cm a filmy si mohou návštěvníci promítat v rozlišení vyšším než DVD.
Aplikace iWeb ’08 nabízí nové funkce pro vytváření interaktivních webových stránek s živými webovými widgety, například Google Maps, cílenými reklamami Google AdSense a fotografiemi nebo filmy z galerií .Mac Web Gallery. Uživatelé mohou na své webové stránky přidávat také internetové video, zpravodajství, zprávy o počasí a další obsah z jakéhokoli webu, který podporuje kousky kódu HTML (HTML snippets). Nová šablona My Album umožňuje uživatelům snadno uspořádat fotoalba a videa na jednu jednoduchou webovou stránku pro prohlížení. Nová verze aplikace iWeb obsahuje širokou paletu skvěle vypadajících motivů od společnosti Apple, které mohou uživatelé kdykoli změnit a experimentovat s grafickým provedením webových stránek i po jejich zveřejnění. Členové služby .Mac mohou nyní hostovat webové stránky z aplikace iWeb ve svých vlastních doménách.
Novinkou v aplikaci GarageBand ’08 je zábavná, snadno použitelná funkce Magic GarageBand, jejíž pomocí mohou hudebníci i laici hravě vytvářet skladby. Uživatelé si mohou vybrat z devíti hudebních žánrů a interaktivně ovládat „hráče“ kapely na virtuálním pódiu výběrem nástroje a hudebního partu každého hráče. Tímto způsobem mohou vytvářet tisíce možných písňových kombinací. Mohou hrát na zabudované softwarové nástroje, nebo k hudebnímu doprovodu nahrát svůj zpěv. Nová verze aplikace GarageBand také nabízí nové funkce pro vyspělejší hudebníky, například nahrávání několika pokusů pro zaznamenání nejlepšího provedení hudebního úseku, úpravy pro vyjmutí, kopírování a vkládání úvodů, slok a refrénů a podporu 24bitových zvukových rozhraní.
Ceny a dostupnost
Sada aplikací iLife ’08 je již dostupná na českém trhu za doporučenou koncovou cenu 2310 Kč včetně DPH a zákazníci si jej mohou zakoupit na internetovém obchodě Apple (store.apple.cz), ve specializovaných prodejnách Apple Premium Reseller iStyle Praha (Revoluční 3, Praha 1), iStyle Brno (Sukova 5, Brno), Kinetik (Zlatý Anděl 344, Praha 5), v prodejně Apple v Bontonlandu (Palác Koruna, Václavské nám. 1, Praha 1), v síti autorizovaných prodejců Apple a ve vybraných maloobchodních řetězcích (Datart, Electroworld). iLife ’08 bude součástí základního vybavení všech nově oznámených počítačů Mac. .Mac je služba založená na předplatném ve výši 2720 Kč za rok pro jednotlivce a 4780 Kč ve Family verzi, která obsahuje jeden hlavní účet a čtyři podúčty. Všichni zájemci mohou vyzkoušet také bezplatnou 60 denní zkušební verzi na www.mac.com.*

Sada aplikací iLife ’08 vyžaduje Mac OS X ve verzi 10.4.9 nebo novější, počítač Macintosh s procesorem Intel, PowerPC G5 nebo PowerPC G4, QuickTime 7.2 nebo novější, jednotku DVD pro instalaci a 3 GB volného místa na disku. Tiskové služby k aplikaci iPhoto jsou k dispozici ve Spojených státech, Kanadě, Japonsku a vybraných evropských zemích. Pro používání aplikace iWeb je doporučeno mít účet u služby .Mac. Podrobné informace o systémových požadavcích a vlastnostech aplikací sady iLife ’08 jsou k dispozici na webu www.apple.com/ilife.
*Služba .Mac je k dispozici osobám starším 13 let. Pro její využívání je vyžadován roční členský poplatek a připojení k internetu. Provoz služby se řídí určitými podmínkami.

Seznam prodejních míst:http://pr.apple.cz/INFO/OBCHODY/index.html

Veškeré uvedené ceny produktů Apple a počítačů Mac zahrnují 19% DPH, dva roky záruky, veškeré recyklační a autorské poplatky podle platných zákonů ČR.