IBM láká ženy do IT

23. 9. 2007 12:35    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM boří mýtus o tom, že IT není obor pro ženy

„Ženy do IT“ – první projekt svého druhu v České republice motivuje ženy a dívky k práci v informačních technologiích

Společnost IBM Česká republika je partnerem projektu „Ženy do IT“, který si klade za cíl motivovat ženy a dívky ke studiu a práci v informačních technologiích. Projekt zaštiťuje mezinárodní nevládní organizace APC WNSP (Association for Progressive Communications - Women's Networking Support Programme).

Jedná se o roční spolupráci, v jejímž rámci jsou organizovány semináře pro dívky ze středních škol, vzdělávací a informační kurzy pro ženy a kulaté stoly pro veřejnost o problematice žen v IT. Důkazem toho, že ženy mají talent pro práci v IT, jsou právě přednášející ze společnosti IBM, které se aktivně podílejí na přípravě seminářů.

„Společnost IBM podporuje tento projekt s cílem aktivně se zapojit do řešení problému klesajícího počtu dívek, které se hlásí na studijní obory související s IT. Vnímáme také nízký zájem žen ucházet se o pracovní pozice v technologických profesích. Je to přitom dynamická a rychle se rozvíjející oblast, ve které může řada žen najít uplatnění,“ uvedl Petr Draxler, personální ředitel IBM Česká republika.

V dubnu a květnu 2007 proběhly v učebnách IBM první dvoudenní semináře pro studentky šesti gymnázií z Prahy a Brna, kde se dívky dozvěděly, proč by stálo za to uvažovat o budoucí kariéře v IT. Jak přiznaly samy účastnice úvodního kola seminářů, tento obor je stále považován za „chlapecký“, proto o kariéře v něm dříve neuvažovaly.

Personalistky ze společnosti IBM daly také dívkám nahlédnout pod pokličku fungování přední technologické firmy. Radily, jak se ucházet o práci a jak vypadá výběrové řízení. Studentky se tak dozvěděly, že hlavními předpoklady úspěchu nejsou pouze odborné znalosti, ale i osobnostní charakteristika, ochota se učit nové věci, spolupracovat a dobře komunikovat s kolegy i zákazníky.

Další kolo seminářů proběhne opět v Praze a Brně v říjnu a listopadu 2007. Údaje o podmínkách účasti a přihlášky naleznou potenciální zájemkyně na internetových stránkách organizace APC WNSP - http://www.apcwomen.org/womenintoit.