Intel - první funkční čip vyrobený 32nm technologií

23. 9. 2007 12:37    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel předvedl první 32nm čip a novou generaci mikroprocesorové architektury Nehalem

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Prezident a CEO společnosti Intel, Paul Otellini, představil nové produkty, architekturu čipů a výrobní technologie, díky nimž bude Intel pokračovat ve zrychleném tempu inovací a udrží se v čele odvětví z hlediska produktů i technologií.

V rámci přednášky na akci Intel Developer Forum (IDF), jíž naslouchaly přední osobnosti průmyslu, vývojáři a pozorovatelé z různých odvětví, předvedl Paul Otellini úplně první funkční čip vyrobený 32nanometrovou (nm) technologií s tranzistory tak malými, že by se jich do tečky na konci této věty vešlo více než 4 miliony. Příprava 32nm výrobní technologie společnosti Intel na zahájení výroby v roce 2009 probíhá podle plánů.

Paul Otellini dále přiblížil výhody, které uživatelům počítačů zanedlouho přinesou 45nm procesory Intel řady Penryn, postavené na revoluční tranzistorové technologii „high-k metal gate“. První 45nm procesory začne Intel na trh dodávat v průběhu listopadu. Firma rovněž poprvé veřejnosti představila novou generaci architektury čipu, kódově označovanou Nehalem, připravovanou k uvedení v příštím roce.

„Naše svižné tempo inovací, přesné jako hodinky, každoročně přináší nové generace polovodičových technologií a novou mikroprocesorovou architekturu a urychluje tempo inovací v celém odvětví,“ uvedl Paul Otellini. „Pravidelné tempo inovací je hnací silou, která na svět přivádí nejvyspělejší současné technologie a zajišťuje jejich rychlou obměnu. Naši zákazníci a uživatelé počítačů po celém světě se mohou na inovační cyklus a výrobní kapacity společnosti Intel spolehnout, přičemž mají jistotu, že špičkově výkonné produkty budou v krátké době dostupné většině uživatelů.“

Společnost Intel uvede procesor Penryn v listopadu tohoto roku. Bude to světově první masově vyráběný 45nm procesor. Penryn bude mít stejně jako 45nm procesory řady Silverthorne (dostupné od příštího roku) malé rozměry, nízkou spotřebu a špičkový výkon, čímž vyhoví široké škále výpočetních zařízení: od kapesních internetových počítačů až po špičkové servery. Společnost Intel hodlá zavádět novou technologii ve svých výrobních kapacitách rychlým tempem, navíc připravuje uvedení patnácti nových 45nm procesorů před koncem tohoto roku a dalších dvaceti v prvním čtvrtletí roku 2008 – tím se upevní vedoucí pozice společnosti Intel z hlediska výkonu produktů i energetické efektivity. Intel již nyní získal pro procesor Penryn více než 750 systémů.
„Očekáváme, že procesory Penryn přinesou až o 20 procent vyšší výkon spolu s vyšší efektivitou využití energie,“ řekl Paul Otellini. „Revoluční 45nm technologie Intel nám umožňuje výrobu levných, extrémně nízkonapěťových procesorů pro malá inovativní zařízení a zároveň i špičkově výkonných, vícejádrových a na funkce bohatých procesorů pro ty nejvyspělejší systémy.“

Paul Otellini dále oznámil, že 45nm procesory a 65nm čipové sady Intel budou od roku 2008 umístěny do pouzder bez obsahu halogenů. Ve výsledku tak budou 45nm procesory Intel nejen energeticky efektivnější, ale rovněž šetrnější k životnímu prostředí z hlediska použitých materiálů.

V rámci výhledu na rok 2008 Paul Otellini poprvé veřejnosti představil procesor Intel Nehalem a uvedl, že společnost postupuje podle plánu, který počítá s uvedením procesorů s novou architekturou ve druhé polovině roku. Architektura Nehalem zvýší náskok společnosti Intel v oblasti celkového výkonu i výkonu na jeden watt, přičemž půjde o první procesor Intel s komunikační architekturou QuickPath. Quickpath zahrnuje integrovaný řadič paměti a vylepšené komunikační sběrnice mezi systémovými komponenty, což výrazně zvýší celkový výkon systému.

„Nehalem je zcela nová architektura, která využívá mikroarchitekturu Intel Core a nabízí nové výkonové možnosti, energetickou efektivitu a důležité serverové funkce, a to zhruba rok poté, co Intel zajistil přechod odvětví na 45nm technologii,“ uvádí Paul Otellini.

Poté přišly na řadu další pokročilé technologie firmy Intel, které zanedlouho dorazí na trh. Otellini představil celosvětově první 300mm křemíkový plát vytvořený pomocí 32nm výrobní technologie nové generace. Vývoj pokročilých testovacích čipů představuje klíčový mezník na cestě k masové výrobě pomocí 32nm technologie společnosti Intel. Díky přípravě výroby 32nm procesorů na rok 2009 si Intel udrží čelní pozici i z hlediska vyspělosti výrobních technologií.

Zmíněné 32nm testovací čipy obsahují řídicí logiku a SRAM paměť s celkově více než 1,9 miliardy tranzistorů. V rámci 32nm výrobního procesu Intel využívá druhou generaci tranzistorů s kovovým hradlem a materiálem s vysokou dielektrickou konstantou (high-k metal gate).

Tento rostoucí výkon, který zajišťuje dynamický vývoj čipů a výrobní technologie společnosti Intel, se projeví nejen ve světě počítačů, ale přinese rovněž skutečně realistickou zábavu a grafické výstupy. Proto se bude Intel podle slov svého představitele více věnovat využití výpočetního výkonu procesorů ke zdokonalování klíčových technologií, jako je počítačová vizualizace a grafika.

„Kvůli potřebě uspokojení poptávky po stálém navyšování výpočetního výkonu se musíme rychle přesouvat od jedné výrobní technologie ke druhé,“ uvedl Paul Otellini. „Velký podíl na stanovení tempa celého odvětví nesou technici a vědci společnosti Intel. Až se naše nejvyspělejší technologie během několika let dostanou ke spotřebitelům a do firem, přinesou jim takový výpočetní výkon, který jim umožní další rozvoj produktivity, kreativity a inovací.“

Paul Otellini též oznámil, že dvoujádrový procesor Penryn ve 25wattové verzi bude dostupný na připravované platformě Montevina, která bude obsahovat rovněž mobilní WiMAX čip Intel. Několik výrobců již plánuje uvedení notebooků platformy Montevina na počátek příštího roku, kdy bude platforma uvedena na trh. Celkově se počítá s tím, že WiMAX bude do roku 2012 dostupný více než miliardě lidí.

Podle Intelu dostupnost technologie WiMAX společně s inovativními produkty, například procesory Silverthorne, přiblíží počítače další miliardě obyvatel naší planety. Nelze přitom opomenout významnou roli aktivit společnosti Intel zajišťujících výpočetní techniku rozvojovým zemím prostřednictvím programu World Ahead.

Tiskové zprávy

Diskuse