IBM SiSi - usnadní život sluchově postiženým

24. 9. 2007 19:11    Rubrika: Tiskové zprávy

Výzkumní pracovníci IBM představili originální systém překladu řeči do znakového jazyka

IBM  SiSi -  usnadní život sluchově postiženým

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Systém vyvinutý IBM usnadní život sluchově postiženým
Společnost IBM vyvinula originální systém SiSi (Say It Sign It čili v překladu Řekni to, ukaž to), jež automaticky převádí mluvená slova do znakové řeči, kterou předvádí animovaná postava, tzv. avatar.

SiSi využívá hned několik počítačových technologií. Modul rozpoznávání řeči převádí mluvené slovo do textové podoby, intepretované následně prostřednictvím SiSi do gest, jimiž je rozhýbána animovaná postava mluvící znakovou řečí.

Až bude tento systém plně vyvinut, vždy se při jeho zapnutí objeví v rohu displeje animovaná postava – systém bude možné použít na přenosných i stolních počítačích, v televizi nebo na projektorech v kongresových sálech. Velikost a vzhled postavy si uživatel nastaví podle svých osobních preferencí.

Tento druh řešení do budoucna umožní přednášejícím ať už v oblasti podnikání nebo veřejnoprávní sféry nechat si za sebe promítat digitální postavu, která bude jejich slova simultánně převádět do znakové řeči. Systém tak bude nedocenitelný zejména v těch případech, kdy nebude osobně dostupný tlumočník znakové řeči.

Projekt je příkladem spolupráce IBM s neziskovými organizacemi na hodnotných sociálních i podnikatelských projektech. Postavy „hovořící“ znakovou řečí a oceněná technologie animace znakové řeči na bázi speciální notace gest byly vyvinuty na University of East Anglia; databázi znaků dodal RNID (Royal National Institute for Deaf People, Britský královský institut pro neslyšící).

Vzhledem k tomu, že jen ve Velké Británii žije 55 000 lidí, kteří se dorozumívají znakovou řečí, skýtá tento systém značné příležitosti pro podnikovou sféru, zejména pak pro společnosti působící v oblasti zábavy. Systém jim umožní přiblížit se takto postiženým lidem a efektivněji s nimi komunikovat.

Systém SiSi byl vyvinut ve Velké Británii, a to výzkumným týmem z laboratoří IBM v Hursley. Projekt byl součástí globálního studentského programu Extreme Blue. V evropské části programu bylo vybráno 80 talentovaných studentů, kteří se pustili do práce na 20 projektech, přičemž jim bylo poskytnuta maximální podpora a veškeré vybavení, které ke své práci potřebovali. Po dvanáct týdnů intenzivně pracovali po boku předních odborníků IBM a zaměřovali se na inovativní technologické projekty, jako je právě SiSi. Všechny tyto projekty se vyznačují i reálnou ekonomickou hodnotou.

Tiskové zprávy

Diskuse