Intel - 2.den Intel Developer Forum

24. 9. 2007 11:25    Rubrika: Tiskové zprávy

Zprávy z 2.dne konference Intel Developer Forum

Společnost Intel v San Francisku 18. –20. září pořádá mezinárodní konferenci odborníků Intel Developer Forum. Níže naleznete shrnutí klíčových prohlášení hlavních mluvčích. Dočtete se rovněž o nejvýznamnějších zprávách z druhého dne konání konference.

David (Dadi) Perlmutter
Senior viceprezident a generální ředitel Mobility Group Intelu
Překonávání bariér pro dosažení mobility – „Breaking the Barriers to Mobility“

Perlmutter popsal poslední trendy v oblasti mobilních počítačů a upozornil na nové platformy společnosti Intel pro notebooky, které kladou důraz na vlastnosti potřebné pro mobilní využití – výkon, životnost baterií a bezdrátovou komunikaci. Rovněž pohovořil o budoucnosti bezdrátového připojení k internetu včetně mobilní technologie WiMAX.

• Santa Rosa Refresh – V lednu roku 2008 Intel představí takzvaný Santa Rosa Refresh, aktualizaci procesorové technologie Intel® Centrino®, která bude obsahovat příští generaci 45nm high-k mobilního procesoru s kódovým označením Penryn. Bude rovněž disponovat vylepšenými prvky pro lepší zpracování grafiky. Notebooky disponující aktualizovanou technologií Santa Rosa obsahují čipovou sadu Mobile Intel® 965 Express, síťové připojení Intel Next-Gen Wireless-N a Intel® 82566MM and 82566MC Gigabit Network Connection, případně také paměť Intel® Turbo Memory.

• Produkční plán („roadmap“) pro přenosné počítače – Perlmutter představil novou generaci procesorové technologie Montevina, již Intel uvede zhruba v polovině roku 2008. Montevina obsahuje nový 45nm high-k mobilní procesor Intel Penryn a novou generaci čipové sady s podporou pamětí DDR3. Montevina bude první procesorovou technologií od Intelu pro přenosné počítače, která nabídne rovněž možnost integrovaných bezdrátových technologií Wi-Fi a WiMAX a díky tomu i kvalitnější širokopásmový přístup k internetu. Součástí Monteviny je mimo jiné integrovaná podpora HD-DVD*/Blu-ray*. Firmy ocení technologie širší možnosti správy dat a nové bezpečnostní funkce. S přibližně o 40 procent menší velikostí komponent bude Montevina ideálním základem přenosných počítačů všech velikostí včetně těch nejmenších.

• Wi-Fi – 802.11n/Cisco – Již 4. září 2007 byla ohlášena spolupráce společností Intel a Cisco na testování interoperability pracovní verze 2.0 standardu 802.11n. Cílem je zajistit spolehlivý výkon a kompatibilitu mezi přenosnými počítači založenými na platformě Centrino a bezdrátovými sítěmi Cisco.

Anand Chandrasekher, „Unleashing The Internet Experience“
Senior viceprezident a generální ředitel Ultra Mobility Group Intelu
Anand Chandrasekher probíral rostoucí potřeby mobilních uživatelů, kteří vyžadují internet v celé jeho kráse, kdykoli a kdekoli – potřebují komunikovat, být stále dostupní a také se chtějí bavit. Chandrasekher načrtl procesorovou „roadmap“, podle níž Intel v budoucnu nabídne obrovské snížení spotřeby i velikosti čipů, což v důsledku uživatelům přinese kýženou konektivitu při zachování neomezené mobility. Dále prohlásil, že celé odvětví mobilních a ultramobilních zařízení v současnosti prodělává překotný vývoj, což okořenil pomocí svých hostů několika živými ukázkami.

• Platforma Intel „Menlow“ přinese internet do kapsy v celé jeho kráse již v roce 2008 – Chandrasekher informoval také o tom, že Intel v první polovině roku 2008 představí platformu s kódovým označením Menlow. Ta byla navržena speciálně pro MID a UMPC a v porovnání s prvními UMPC na trhu bude mít asi desetkrát nižší spotřebu. Platforma Menlow je založena na 45nm Hi-k nízkoenergetickém procesoru s kódovým označením Silverthorne a čipové sadě nové generace Poulsbo. Menlow podle Chandrasekhera přinese skvělý výkon, přičemž postačí základní deska o rozměrech 74 mm x 143 mm, takže se pohodlně vejde do každé kapsy. Kromě toho bude v zařízeních založených na platformě Menlow možno volitelně mít i bezdrátové technologie – od Wi-Fi přes 3G až po WiMAX.

• Shuttleworth na MID s platformou Menlow demonstruje Pre-Alpha verzi Linuxu Ubuntu* Mobile – Chandrasekher si na pódium pozval také zakladatele a CEO společnosti Canonical* Marka Shuttlewortha a probíral s ním vstup jeho podniku do segmentu MID. Shuttleworth popisoval flexibilitu operačního systému Ubuntu a kroky, které Canonical činí, aby jej učinil vhodnějším pro kategorii mobilních a ultramobilních zařízení. Shuttleworth pak na MID zařízení postaveném na platformě Menlow předvedl a demonstroval jednu z prvních verzí Linux Ubuntu Mobile.