Vodafone - ocenění VIA Bona

26. 9. 2007 12:35    Rubrika: Tiskové zprávy

Vodafone získal cenu VIA Bona za podporu navigace nevidomých

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Nadace Vodafone a Vodafone ČR získali prestižní ocenění VIA Bona, které každoročně uděluje firemním dárcům Nadace VIA. Vodafone získal ocenění v kategorii „Inovativní přístup k dárcovství“ za podporu projektu GPS/GSM navigačního systému pro nevidomé, který realizuje Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). GPS/GSM navigační systém pro nevidomé umožňuje okamžitou lokalizaci a navigaci nevidomého na území ČR. Nadace Vodafone podpořila vybudování navigačního centra, které zajišťuje chod navigačního systému a spolu s Vodafonem ČR se podílí také na provozu navigačního centra.

„Projekt navigace nevidomých pomocí mobilního telefonu a GPS satelitní navigace konečně umožňuje, aby moderní komunikační technologie pomáhali těm, kteří to nejvíce potřebují, což je jedna ze strategií naší nadace“ říká Grahame Maher, generální ředitel Vodafonu ČR a dodává: „Ocenění nás těší o to více, že ho nadace získala již za první rok své existence.“

„V tuto chvíli naše navigační centrum využívá několik desítek nevidomých v testovacím provozu,“ říká Zdeněk Bajtl ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých a dodává: „Naším cílem je, aby navigační centrum nabízelo komplexní portfolio služeb pro nevidomé a už nyní proto poskytujeme mimo navigaci zahrnující i podrobný popis požadované trasy i různé informační služby například vyhledání dopravních spojů, ozvučených bankomatů nebo doplňujících informací o hledaném cílovém objektu či oblasti. V nejbližší době bychom též chtěli nabídnout možnost vyhledávání telefonních čísel.“

GPS/GSM navigační systém pro nevidomé
GPS/GSM navigační systém pro nevidomé umožňuje okamžitou lokalizaci a navigaci nevidomého v případě ztráty orientace. Systém využívá GPS satelitní navigaci pro lokalizaci nevidomého a mobilní přenos hlasu a dat pomocí technologií GPS a GPRS pro komunikaci nevidomého s navigačním centrem. Systém vyvinuli studenti ČVUT. Nadace Vodafone podpořila v rámci programu VPOHYBU Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS) grantem ve výši 1,8 miliónu Kč na vybudování navigačního call centra a uvedení systému do praxe.

Nadace Vodafone ČR
Nadace vznikla v roce 2005 a zaměřuje se zejména na podporu mladých lidí (grantové programy Vpoho a Vpohybu) a zapojení komunikačních technologií do pomoci potřebným (grantový program Vpohybu). Nadace je financována Vodafonem ČR a nadací Vodafone Group Foundation, která koordinuje charitativní aktivity Vodafonu globálně. Vznik lokálních nadací Vodafone a investice do charitativních projektů je závazná pro všechny pobočky Vodafonu. Vodafone Group byl vyhodnocen jako společensky nejzodpovědnější firma na světě za rok 2006 (http://www.accountabilityrating.com).

Tiskové zprávy

Diskuse