Nokia Internet Tablet s WiMAX

27. 9. 2007 11:30    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnosti Intel, Nokia a Nokia Siemens Networks spolupracují na zajištění hladkého propojení WiMAX produktů

Nokia Internet Tablet bude v roce 2008 využívat technologii WiMAX od společnosti Intel.

Ve snaze globálně zajistit hladkou spolupráci všech bezdrátových produktů a jejich kompatibilitu s dalšími zařízeními oznámily společnosti Intel, Nokia a Nokia Siemens Networks, že začaly testovat vzájemné propojení (interoperabilitu) svých technologií WiMAX. Testována bude kompatibilita technologií WiMAX společnosti Intel, které jsou určeny pro přenosné počítače a mobilní internetová zařízení, s WiMAX zařízeními značky Nokia a infrastrukturním vybavením pro WiMAX firmy Nokia Siemens Networks.

Nokia také oznámila, že ve svých připravovaných zařízeních Internet Tablet řady N (Nseries) plánuje využívat technologii Intel WiMAX, která je speciálně navržena pro mobilní internet a spotřební elektroniku (kódové označení Baxter Peak). Nokia Internet Tablets budou mezi prvními internetovými zařízeními s podporou technologie WiMAX, která se v roce 2008 dostanou na trh.

„WiMAX zpřístupňuje mobilní internet a dovoluje řadě nových mobilních zařízení stahovat obsah vysokou rychlostí. Právě Baxter Peak je řešením, které je zvláště navrženo pro tato nová zařízení,“ řekl Raviv Melamed, generální ředitel divize pro mobilní bezdrátová řešení společnosti Intel (Intel’s Mobile Wireless Group). „Společnosti Intel, Nokia a Nokia Siemens Networks si uvědomují kolektivní zodpovědnost za vytvoření kompatibilních produktů WiMAX tak, aby lidé mohli plně využívat jejich výhod. Jednoduše řečeno: spolupráce zaštiťující infrastruktury sítí a propojení veškerých zařízení, jež do těchto sítí přistupují, musí probíhat zcela hladce.“

Mobilní WiMAX je bezdrátová širokopásmová technologie poskytující mnohamegabitové rychlosti, široký dosah i skvělou propustnost, která přijde vhod při stahování velkých souborů, filmů či stahování multimediálního obsahu. Přístroje a vybavení WiMAX, jež projdou testy vzájemné kompatibility, usnadní uživatelům přechod ze sítě do sítě a umožní jim tak přístup k neustále dostupnému, plně mobilnímu internetu.

„WiMAX lidem umožní vykonávat jejich oblíbené internetové činnosti, ať už jde o sledování videa, stahování hudby či pouhé vyhledávání informací, a to bez nutnosti jakýchkoli kompromisů týkajících se kvality,“ ujistil Ari Virtanen, viceprezident Nokia Multimedia.

Společnosti Intel, Nokia a Nokia Siemens Networks již začaly s testováním svého vybavení a zařízení s desítkami produktů jiných výrobců. V testovacích laboratořích firmy Sprint (Herndon ve Virginii, USA) ověřují jejich schopnost propojování i soulad s průmyslovými standardy. Včasné zkoušky interoperability mezi více partnery z odvětví pomohou zkrátit dobu potřebnou k tomu, aby jejich jednotlivé produkty splnily veškeré technické požadavky organizace WiMAX Forum, a díky se tomu se zkrátí čekání na jejich uvedení na trh.

Intel a Nokia budou, společně s dalšími pěti sty členy organizace WiMAX Forum, pokračovat v udávání směru a definování specifikací pro globální vzájemné propojení zařízení a infrastruktury WiMAX.

Zařízení Nokia Internet Tablet budou WiMAX-ready

Nokia Internet Tablets řady N (Nseries) jsou navrženy pro zprostředkování plnohodnotného přístupu k internetu na multimediálním zařízení, které je tak malé, že se pohodlně vejde i do kapsy. Funkce pro časté uživatele internetu zahrnují plnohodnotné připojení prostřednictvím webového prohlížeče Mozilla, funkce e-mailu a podporu mnoha populárních aplikací, jako již dříve ohlášené programy Skype a Rhapsody.

Nokia Internet Tablets řady N (Nseries) využívají operační systém Linux, což společnostem Intel i Nokia umožňuje naplňovat vizi „otevřeného internetu“ – zprostředkovávat širokopásmový internet uživatelům v pohybu. V roce 2008 bude tato platforma s čipem WiMAX Baxter Peak od společnosti Intel fungovat i v síti WiMAX Sprint Xohm*.

Baxter Peak je optimalizován pro kapesní zařízení a na nízkou spotřebu. Je založen na stejné technologii WiMAX pro základní pásmo (baseband) jako modul Intel Minicard (kódové označení Echo Peak) pro přenosné počítače a ultramobilní zařízení. Baxter Peak zahrnuje také několik vstupních a výstupních technik pro anténní přenos, čímž je dosaženo lepšího a rychlejšího příjmu i v náročných podmínkách.