Google - Douglas Merrill v Česku

3. 10. 2007 20:53    Rubrika: Tiskové zprávy

Douglas Merrill přijíždí do Prahy a Brna přednášet o minulosti i budoucnosti vyhledávání

Na začátku října přijíždí do České republiky expert společnosti Google na vyhledávání a viceprezident pro vývoj Douglas Merrill. Během dvou dní (8. a 9. října) navštíví Prahu a Brno, v obou městech ho čeká přednáška na univerzitě a potká se i se zástupci akademické obce a významnými bloggery.

Návštěva Douglase Merrilla je součástí snahy společnosti Google přivézt do Česka významné internetové odborníky a umožnit tak studentům, členům akademické obce i vývojářům setkat se s nimi a diskutovat o otázkách, které je zajímají. Je to příležitost zúčastnit se dialogu o významu přístupu k informacím celého lidstva a také k technologiím a řešením, které nabízí společnost Google uživatelům na celém světě. Po dubnové návštěvě Vintona Cerfa, který nosí titul Vice President a také Chief Internet Evangelist, je to další návštěva člena vedení společnosti.

Douglas Merrill bude přednášet 8. října na Českém vysokém učení technickém v Praze a 9. října na Vysokém učení technickém v Brně. Mluvit bude o minulosti i budoucnosti vyhledávání na internetu jak na lokální, tak globální úrovni a pohovoří také o specifikách českého jazyka. Zároveň s Douglasem Merrillem přijíždí i náborový tým firmy, aby studentům osvětlil možnosti práce v Googlu.

Douglas Merrill do Googlu nastoupil v roce 2003 na pozici „Senior Director of Information Systems“. Vedl několik strategických akcí včetně vstupu Googlu na burzu v roce 2004 a s tím související činnosti. Nyní má přímo na starosti veškerý inženýring a vývoj.

Za sebou má Douglas Merrill několik zajímavých zkušeností: byl senior viceprezidentem v Charles Schwab and Co., Inc, nadnárodní společnosti poskytující finanční služby. Byl tu zodpovědný za takové funkce jako informační bezpečnost, infrastrukturu a personální strategii. Předtím pracoval jako senior manager v Price Waterhouse, kde sbíral zkušenosti v implementaci bezpečnostních politik. Pracoval také jako vědec-informatik v RAND Corporation, kde studoval témata jako počítačová simulace ve vzdělávání, dynamika týmu a efektivita organizace.

Douglas Merrill absolvoval bakalářské studium na Univerzitě v Tulse a titul magistra a Ph.D. z psychologie na Princetonské univerzitě.