Nokia - akvizice společnosti NAVTEQ

3. 10. 2007 16:18    Rubrika: Tiskové zprávy

- NAVTEQ hodlá i nadále pokračovat v podpoře svých zákazníků

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění



Společnosti Nokia a NAVTEQ oznámily, že mezi nimi došlo k definitivní dohodě o akvizici společnosti NAVTEQ společností Nokia. Na základě podmínek této dohody zaplatí Nokia 78 USD v hotovosti za každou akcii společnosti NAVTEQ včetně nezaplacených opcí za celkovou nákupní cenu ve výši zhruba 8,1 miliardy USD (5,7 miliardy €), nebo zhruba 7,7 miliardy USD (5,4 miliardy €) čistého stávajícího pokladního zůstatku společnosti NAVTEQ. Akvizice byla odsouhlasena představenstvy obou společností a nyní závisí na splnění obvyklých podmínek uzávěrky, k nimž patří i regulační schválení a schválení ze strany akcionářů NAVTEQ.

Oblast navigace je rychle rostoucí obor a protože služby, související s určováním polohy, se do mobilních komunikačních zařízení rychle rozšiřují, čeká tento obor další rozvoj. Klíčových přínosů, které NAVTEQ do společnosti Nokia přináší, je celá řada: skvělý tým s nejlepšími odbornými znalostmi v oblasti map a navigačního průmyslu na světě, silná zákaznická základna a přední platforma mapových dat a technologie s velmi širokým zeměpisným pokrytím.

Společnost NAVTEQ bude i nadále poskytovat nejpokročilejší a nejflexibilnější platformu mapových údajů firmám podnikajícím v oblasti navigace. Ve spolupráci se společností NAVTEQ bude moci Nokia rozšířit svou nabídku služeb souvisejících s určováním polohy a v kratší době než dříve dodávat na trh nejnovější kontextově orientované internetové služby.

NAVTEQ je největším poskytovatelem komplexních informací na digitálních mapách pro automobilové navigační systémy, mobilní navigační zařízení, internetové mapové aplikace a další systémy pro podniky i státní správu. NAVTEQ je také majitelem Traffic.com, webové a interaktivní služby, která poskytuje dopravní informace a obsah spotřebitelům. Tato společnost, která má sídlo v Chicagu a byla založena v roce 1985, dosáhla v roce 2006 tržeb ve výši 582 milionů USD a má zhruba 3000 zaměstnanců ve 168 pobočkách ve 30 zemích.

Nokia je největším výrobcem mobilních zařízení na světě - na celém světě používá mobilní telefon Nokia více než 900 milionů lidí. S rozvojem Internetu a s vizí digitální konvergence nabídka společnosti Nokia začíná zahrnovat oblast zábavy, komunit a navigačních služeb souvisejících s určováním polohy. Řešení Nokia Maps, jež je dodávané s multimediálním počítačem Nokia N95 vybaveným GPS, představuje jednu z nejpokročilejších služeb souvisejících s určováním polohy na dnešním trhu.

"Služby související s určováním polohy jsou jedním z pilířů, na kterých strategie internetových služeb společnosti Nokia stojí. Akvizicí společnosti NAVTEQ chce Nokia učinit další krok k dosažení prvenství v této oblasti," řekl Olli-Pekka Kallasvuo, prezident a výkonný ředitel společnosti Nokia. "Spojenými silami se společností NAVTEQ budeme nyní schopni v kratším časovém horizontu zařadit obsah a zeměpisné informace do celé řady našich internetových služeb a nabídnout je zákazníkům. Rovněž se těšíme na to, že navážeme na služby a podporu, kterou NAVTEQ svým současným zákazníkům poskytuje, a budeme v tomto trendu pokračovat".

"Originální vize společnosti Nokia týkající se služeb související s určováním polohy se dokonale shoduje s vizí společnosti NAVTEQ umožnit každému vyhledání osoby, místa nebo příležitosti na mobilních komunikačních zařízeních, v automobilech, stolních počítačích a všude tam, kde to uživatel potřebuje," řekl prezident a výkonný ředitel společnosti NAVTEQ Judson Green. "Velmi nás zaujala představa, čeho je možné dosáhnout, jestliže naše zkušenosti v oblasti lokalizace spojíme s prostředky firmy, která má zákaznickou základnu více než 900 milionů lidí."

Předseda správní rady společnosti NAVTEQ Christopher Galvin tuto transakci komentoval těmito slovy: "Nabízených 78 USD společností Nokia za jednu akcii představuje pro akcionáře NAVTEQu velmi atraktivní ohodnocení, protože to představuje 34% navýšení ceny našich akcií oproti výši, na které byly před měsícem. Při zvažování této nabídky jsme oslovili i další potenciální kupce v souvislosti s jejich možným zájem o NAVTEQ a na základě těchto kontaktů a rozhovorů došlo naše představenstvo k názoru, že návrh společnosti Nokia je tou nejlepší příležitostí k maximálnímu zhodnocení akcií našich akcionářů."

Po provedení této transakce bude v oblasti mapových dat pracovat NAVTEQ jako samostatná provozní jednotka, ale po stránce organizační bude začleněna do společnosti Nokia Group. Přímým nadřízeným Judsona Greena bude Olli-Pekka Kallasvuo. Tím bude zajištěno, že současní a budoucí zákazníci společnosti NAVTEQ budou mít i nadále k dispozici specializovaný - a nyní posílený - útvar, který jim stejně jako dříve zajistí informace digitálních map pro automobilové navigační systémy, mobilní navigační přístroje, internetové mapovací aplikace a také řešení pro podniky a státní správu.

Očekává se, že akvizice bude uzavřena v prvním čtvrtletí 2008. Nokia chce tuto akvizici financovat kombinací hotovosti a dluhu, a má již zajištěn příslib na úhradu dluhu. Nokia předpokládá, že za současného mandátu tato akvizice neovlivní zpětné odkoupení akcií ani její budoucí strategii distribuce hotových peněz v oblasti dividend a zpětného odkupování akcií, což ještě závisí na schválení akcionářů. Očekává se, že z hlediska finančního výkaznictví akvizice zisk společnosti Nokia v letech 2008 a 2009 oslabí. Avšak z hlediska hotových peněz společnost Nokia očekává v roce 2008 pouze mírné oslabení a v roce 2009 již opět mírný nárůst.

Tiskové zprávy

Diskuse