HP - lídr v podílu na trhu se softwarem pro správu IT

19. 10. 2007 16:53    Rubrika: Tiskové zprávy

Podle nezávislé analytické agentury IDC patří společnosti HP celosvětové prvenství v oblasti softwaru pro správu distribuovaných systémů, automatické zajištění kvality softwaru (ASQ), a správu změn a konfigurací sítě.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Společnost HP oznámila, že podle nezávislé analytické agentury IDC je celosvětovou jedničkou a dvojkou v několika segmentech trhu se softwarem pro správu informačních technologií.

Zpráva IDC označila HP za jedničku v oblasti softwaru pro správu distribuovaných systémů,(1) automatické zajištění kvality softwaru (ASQ),(2) a správu změn a konfigurací sítě.(3) Společnost HP se dále umístila druhá v segmentu softwaru pro automatickou instalaci softwarových konfigurací na servery,(4) řízení IT projektů a správu softwaru.(5)

Pro tyto segmenty trhu jsou určena řešení z portfolia HP Business Technology Optimization (BTO), která pomáhají zákazníkům dosahovat lepších podnikatelských výsledků, snižovat náklady na provoz IT oddělení, automatizovat klíčové procesy napříč IT doménami, lépe koordinovat IT činnosti s chodem podniku a urychlovat poskytování služeb na podporu strategických obchodních rozhodnutí.

„Vzhledem k tomu, jak vysoce dnes obchod závisí na technologii, spoléhají naši zákazníci na to, že jim software HP BTO pomůže plně sladit činnosti IT s podnikáním a zajistí maximální přínos z realizovaných investic do IT,“ řekl Ben Horowitz, viceprezident a ředitel produktů BTO v softwarové divizi společnosti HP. „Jsme odhodláni dodávat nejlepší BTO software na trhu a takto vysoké hodnocení agenturou IDC na klíčových trzích je výrazným potvrzením kvality našich produktů.“

Jednička v oblasti softwaru pro správu distribuovaných systémů
Do segmentu softwaru pro správu distribuovaných systémů řadí IDC softwarové nástroje, které běžně používají pracovníci IT provozu nebo koncoví uživatelé při správě systémových a aplikačních zdrojů pro distribuované systémy. Tento trh je složen ze šesti základních funkčních trhů(1) a společnost HP byla na třech z těchto dílčích segmentů trhu jmenována jedničkou nebo dvojkou z hlediska tržeb.(6,7)

Ze zpráv vyplývá následující:
• Společnost HP dosáhla prvenství v celosvětových tržbách z licencí na software pro správu výkonu a dostupnosti distribuovaných systémů v roce 2006.(6)
• Společnost HP byla v roce 2006 s velkým náskokem lídrem celosvětového trhu se softwarem pro automatizaci distribuovaných událostí a prvenství na tomto trhu si udržuje už pátý rok v řadě.(6)

• Společnost HP v roce 2006 výrazně vystoupala na druhé místo v tržbách na celosvětovém trhu se softwarem pro správu systémů a udržovala si podstatně vyšší tempo růstu než tento trh jako celek.(7)

„Vedoucí pozici HP na těchto trzích z hlediska příjmů upevnila loňská akvizice společnosti Mercury Interactive,“ napsal Tim Grieser, viceprezident programu Enterprise System Management Software ve společnosti IDC a autor tří zmiňovaných zpráv. „Akvizice spojuje BTO řešení a komunikační software Mercury se zavedeným softwarem HP pro správu podnikových systémů a sítí.“(7)

Produkty HP Software pro správu distribuovaných systémů pomáhají IT oddělením získat náhled do provozu z obchodní perspektivy a zajistit tak lepší sladění činností IT s prioritami obchodu. Tyto produkty zahrnují:
• HP Operations Center – umožňuje IT oddělením zkonsolidovat správu dostupnosti, událostí a výkonu systémů napříč stávajícími IT doménami, zvýšit efektivitu pracovníků a optimalizovat provozní procesy. Poskytuje komplexní pohled na infrastrukturní služby, využívá kombinaci inteligentních agentů a bezagentové technologie.

• HP Network Management Center – automatizuje základní úkoly spojené s provozem sítě v průběhu celého životního cyklu včetně vyhledání síťových prvků a průběžného monitorování, analýzy primárních příčin problémů a zavádění změn konfigurací. Toto řešení je integrováno s produktem HP Operations Center a zajišťuje řešení správy infrastruktury napříč doménami.
• HP Business Availability Center – umožňuje monitorovat provozní stav aplikací a obchodních služeb z perspektivy koncového uživatele. Obsahuje funkce pro správu prostředí koncových uživatelů, pro správu SLA a pro rychlé odhalení a řešení vzniklých problémů.

• HP Service Management Center – automatizuje a optimalizuje poskytování a podporu IT služeb. Poskytuje funkce pro koordinaci a automatizaci klíčových IT procesů napříč procesními doménami, správu celého životního cyklu IT majetku, úplnou finanční správu IT a podporu rychlého strategického rozhodování na základě analytických informací.

Jednička v oblasti automatického zajištění kvality softwaru
HP Software podle IDC „zůstává výrazně dominantním výrobcem v oblasti ASQ“ a IDC očekává od HP za rok 2007 významný růst.(2) IDC definuje řešení automatického zajištění kvality softwaru (ASQ) jako nástrojů, které podporují testování softwarových jednotek a systémů, případně obojí. Zároveň podporují mechanismy zajištění kvality softwaru.(2)

„Očekáváme, že HP na stávající přednosti svých řešení naváže zásadními vylepšeními své řady nástrojů pro testování,“ řekla Melinda-Carol Ballou, ředitelka programu Application Lifecycle Management Service, hlavní analytička IT Management Service agentury IDC a autorka dvou zpráv. „Přednosti softwarových řešení HP v oblasti architektury SOA, příležitosti v oblasti životních cyklů informací a řízení kvality provozovaných služeb jsou potenciálně výnosnými oblastmi pro další růst.“(2)

Mezi produkty HP v této kategorii patří HP Quality Center a HP Performance Center, které pomáhají zákazníkům zajistit správnou funkčnost a výkon provozovaných aplikací.

Jednička v oblasti softwaru pro správu změn a konfigurací sítě
Software HP pro automatizaci datových center (z nedávné akvizice společnosti Opsware Inc.) byl lídrem z hlediska podílu na trhu a „zaznamenal největší zisk, když v roce 2006 více než ztrojnásobil svůj podíl tržeb z roku 2005“ na trhu se softwarem pro správu změn a konfigurací sítě, uvádí IDC.(3)

Agentura IDC označila Opsware Inc. za nejrychleji rostoucího výrobce na světovém trhu s řešeními pro správu změn a konfigurací sítě v období 2005–2006. Opsware zaznamenal největší zisk zvýšením svého podílu na tržbách z 9,4 % v roce 2005 na 27,1 % v roce 2006.

Podle IDC se síť stává klíčovým prvkem realizace obchodního modelu a v některých případech je samotným obchodním modelem. Produkty pro řízení změn a konfigurací sítě jsou jedním způsobem, jak zvládnout chaos, k němuž dochází při nahodilém provádění změn. Produkty pro správu změn a konfigurací sítě poskytují kostru, která zajišťuje podrobný náhled do síťových zařízení a pomáhá tak IT pracovníkům lépe rozumět prostředí sítě.(3)

Dvojka v segmentu softwaru pro automatickou instalaci softwarových konfigurací na servery

Agentura IDC označila Opsware Inc. také za druhého největšího výrobce na světovém trhu se softwarem pro automatickou instalaci softwarových konfigurací na servery pro období 2005–2006 z hlediska tržeb ze softwaru. Společnost Opsware dosáhla tohoto hodnocení s 82 milióny dolarů v tržbách a 24,4% podílem na trhu.(4)

Společnost Opsware byla oceněna jako jeden z pouze dvou výrobců, kterým se v období 2005–2006 podařilo zvýšit podíl na trhu. Opsware si však zajistil více než dvojnásobný podíl na trhu, než druhý výrobce. Spojením tržního podílu společností HP a Opsware v tomto segmentu by se HP stala v daném období jedničkou na tomto trhu.

Trh produktů pro automatickou instalaci softwarových konfigurací na servery se soustředí na zavádění, konfiguraci a správu serverových systémů, a instalaci aplikačního softwaru. Řešení HP Data Center Automation obsahuje funkce pro výchozí instalaci serverů, sítí a úložných zařízení i správu průběžných změn a požadavků na shodu s předpisy.

Dvojka v oblasti softwaru pro správu IT projektů a portfolií
Divize HP Software byla v samostatné zprávě IDC vyhodnocena jako dvojka v podílu na celkových tržbách na světovém trhu se softwarem pro automatizovanou správu IT projektů a portfolií (IT PPM).

PPM slouží k definování, odhadování, sledování a optimalizaci úkolů i zdrojů potřebných pro plánování a dokončení projektu, stejně jako pro správu portfolia podnikových projektů včetně analýzy možných scénářů u navrhovaných projektů.
Nástroje IT PPM napomáhají společnému plánování rozvoje firmy a IT oddělení. Tyto produkty poskytují přehled o IT projektech, programech, vyčleněných zdrojích a nákladech spolu s očekávanou obchodní hodnotou na podporu efektivního růstu společnosti.(5)

Mezi produkty HP v tomto segmentu patří HP Project and Portfolio Management Center, který standardizuje, spravuje i zaznamenává realizaci projektů a provozních aktivit. Optimalizuje celkový proces rozhodování o portfoliu informačních technologií pomocí zásadních informací dostupných v reálném čase.
Další informace o produktech HP Software jsou k dispozici na webu www.hp.com/go/software.

Tiskové zprávy

Diskuse