Nokia S60 - inovace software pro smartphony

25. 10. 2007 08:42    Rubrika: Tiskové zprávy

Software S60 pro smartphony se vyvíjí tak, aby obohatil uživatelskou zkušenost

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Rozšíření platformy pomocí dotykového uživatelského rozhraní, senzorových technologií a kompletního zážitku z webového videa

S tím, jak se internet dostává do centra mobilních zkušeností, společnost Nokia pokračuje v inovacích platformy S60 operačního systému Symbian OS(TM), tedy nejvýznamnějšího software pro tzv. chytré telefony (smartphony) na trhu, a to proto, aby zákazníkům mohla nabídnout ty nejlepší zkušenosti s mobilními zařízeními.

S60 přichází s novými funkcemi, které pozvednou zkušenost uživatele a umožní výrobcům, vývojářům a operátorům navrhovat nové typy mobilních zařízení, aplikací a služeb.

Dotykové uživatelské rozhraní v software S60 nabízí držitelům licence příležitost vyvíjet přístroje s celou řadou možností zadávání údajů, ať již se jedná o dotykovou obrazovku s tradiční klávesnicí, dotykovou obrazovku s qwerty klávesnicí nebo samotnou dotykovou obrazovku podporující jak zadávání pomocí prstů, tak pomocí stylusu, spolu s celou řadou možných přístupů, které jsou již nyní běžně k dispozici.

Dotykové uživatelské rozhraní S60 přichází s podporou pro dotykovou zpětnou vazbu: při kontaktu s displejem dojde k fyzickému pulsu. Je tak zajištěno lepší povědomí o reakci přístroje, což zlepšuje uživatelskou zkušenost.

Stávající aplikace pro S60 3. edice poběží na zařízeních využívajících dotykových funkcí beze změn. Vývojářům budou nabídnuty nástroje umožňující další optimalizaci dotykové zkušenosti jejich aplikací.

Od pohybu a orientace po blízkost a lehkost – senzorová technologie se rozšiřuje do nových oblastí a dává podobu budoucnosti mobilních zařízení. S60 přináší na platformu podporu senzorů jakožto všeobecné řešení umožňující podporu celé řady senzorů v přístrojích se systémem S60. Tyto technologie otevírají uživatelům nový svět pohybu a nabízejí zcela nové příležitosti pro firmy zabývající se vývojem aplikací a her.

Rovněž nový soubor nástrojů UI Accelerator umožní výrobcům přístrojů rychle a snadno vyvíjet působivé grafické efekty a nové typy interakcí, které budou dále zvyšovat přitažlivost pro uživatele.

S60 bude první softwarovou platformou pro mobilní přístroje, která nabídne úplnou zkušenost s webovým videem – do aplikace Web Browser pro S60 bude integrována podpora Flash Video. To umožní zákazníkům prohlížet si na cestách flashové webové stránky a Flash Videa jako například YouTube, a to stejně, jako kdyby je sledovali na svých stolních počítačích.

S60 a 3, společnost zabývající se mobilními médii, která uvedla první síť 3G ve Velké Británii, představí na výstavě Symbian Smartphone Show v Londýně zařízení X-Series založená na software S60 a svou společně sdílenou vizi o vytvoření úžasných internetových zkušeností na mobilních zařízeních.
"Neustále hledáme další inovace, pomocí kterých bychom mohli pozvednout naši řadu nabízející mobilní internet, X-Series", uvedl Ken Johnstone, výrobní ředitel Global 3G Handset & Application Group společnosti 3. "Uživatelská zkušenost je v centru všeho, co děláme, a věříme, že X-Series nabídne uživatelům prvotřídní internetovou zkušenost na mobilním zařízení."

"S60 založená na operačním systému Symbian představuje vynikající platformu ke zdokonalování internetových služeb", řekl Matti V\xE4nsk\xE4, viceprezident divize Mobile Software Sales and Marketing společnosti Nokia. "Vidíme, že se zkušenosti sbližují, a lidé požadují stále více a více funkcí, které chytré telefony nabízejí, obojí přitom zdůrazňuje důležitost jednoduchosti používání. Těžištěm naší strategie je nabídnout lidem možnost volby a jednoduchost – obojí je klíčem k poskytnutí těch nejlepších zkušeností, které vnášejí do života uživatelů další hodnotu."

Tyto technologie budou k dispozici pro všechny výrobce přístrojů S60 v průběhu roku 2008.

Na akci předvedla společnost Samsung své poslední přístroje s S60, nový Samsung i450, Samsung i550 a Samsung i560. Do dnešního dne bylo představeno 65 přístrojů založených na software S60 a operačním systému Symbian, z nichž 36 je založeno na nejnovějším S60 3. edice.

S60 je od představení prvního přístroje, v němž byl obsažen, jedničkou v oblasti software pro pokročilá zařízení a stále s jasným náskokem dominuje celosvětovému trhu, na kterém měl v 2. čtvrtletí roku 2007 53% podíl (Canalys, 2007).

Tiskové zprávy

Diskuse