Czech Space Aliance

20. 11. 2007 16:30    Rubrika: Tiskové zprávy

Po nedávném auditu vesmírného průmyslu, který provedl expertní tým Evropské vesmírné agentury (ESA) v České republice, se vydala skupina malých a středních podniků (MSP) do technologického a vývojového centra ESA/ESTEC v Holandsku, aby se seznámila se zázemím této organizace a navázala pracovní kontakty s tamními experty. Zároveň jednala o možnostech spolupráce s významnou místní firmou Dutch Space, která je součástí nadnárodního koncernu EADS, Astrium a významným dodavatelem do ESA. Akce byla spoluorganizována Českou vesmírnou aliancí (ČVA) a Nizozemskou kanceláří CzechTrade v Rotterdamu.

Czech Space Aliance

„Pro úspěšné zapojení českého průmyslu do projektů ESA jsou nezbytné osobní kontakty mezi námi, reprezentanty ESA, a průmyslem členských zemí ESA. Bez nich se velmi těžko dostaneme do mezinárodních konsorcií, která soupeří o tendry. Musíme co nejlépe využít krátkého přechodného období, kdy je nám přístup do projektů ulehčen, k získání cenných zkušeností a prokázání našich schopností ve spolupráci se zahraničními partnery.“ řekl ředitel společnosti TL elektronic, Martin Balda.

V technologickém centru ESA představilo 6 zástupců členů ČVA své schopnosti a zkušenosti. ESA na oplátku připravila seminář o postupech při získávaná komerčních zakázek. ESA byla založená s cílem zvýšit konkurence-schopnost průmyslu členských zemí na světovém trhu technologií. Drtivá většina jejího rozpočtu se čerpá ve formě komerčních průmyslových projektů. Cílem návštěvy bylo zahájit jednání o tom jak začít tyto prostředky využívat k vývoji nových technologií a zvyšování reputace kvality českého průmyslu.

„Vláda České republiky si je vědoma strategické důležitosti spolupráce na projektech ESA pro posílení naší reputace jako vysoce technologicky vyspělé země. Nedávno navštívila vládní delegace, vedená premiérem, ministry průmyslu a dopravy a za účasti ČVA, generálního ředitele ESA, aby dojednala urychlení rozhovorů o přijetí ČR do ESA. Posléze se usnesla na navýšení příspěvku do ESA, který se bude vracet ve formě průmyslových zakázek. Po 3 letech s rozpočtem zhruba 1 milion EUR, budeme v roce 2008 pracovat s 3.9 milony Eur a následně s 6.3 miliony. ČVA posiluje tuto aktivitu tím, že prokazuje zájem a schopnosti průmyslu tyto prostředky čerpat zpět do ČR.“ řekl lídr aliance ČVA, Petr Bareš.

Czech Space Aliance je asociace 12 malých a středních firem z různých, i „pozemských“, oborů pod záštitou CzechTradu, které se buď již projektů ESA účastní, včetně vítězných tendrů, nebo mají silný zájem se do nich zapojit. Vyzýváme český průmysl, aby se neostýchal a přidal se k nám. S námi budete lépe informováni o praktických aspektech práce s ESA.“ dodal Bareš.

Tiskové zprávy

Diskuse