IBM - akvizice společnosti Cognos

20. 11. 2007 16:39    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM získá společnost Cognos

IBM - akvizice společnosti Cognos

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnosti IBM a Cognos minulý týden oznámily, že uzavřely s definitivní platností dohodu, podle které IBM získá firmu Cognos, veřejnou společnost se sídlem v kanadském hlavním městě Ottawa. Cena jedné akcie společnosti Cognos se pohybuje okolo 58 USD, čistá hodnota transakce je ve výši 4,9 mld. USD. Akvizice podléhá schválení akcionářů společnosti Cognos, schválení regulačních úřadů a dalším obvyklým podmínkám uzavření transakce. Očekává se, že transakce bude uzavřena v prvním čtvrtletí roku 2008.

Akvizice společnosti Cognos podporuje iniciativu firmy IBM oznámenou 16. února 2006, která se nazývá „Information on Demand“ (Informace na vyžádání). Tato iniciativa, prosazovaná napříč firmami, umožňuje klientům získat konkurenční podnikatelskou výhodu prostřednictvím nových a novátorských způsobů využití informací. Koupě společnosti Cognos, 23. firma získaná IBM, dobře zapadá do akviziční strategie a modelu rozložení kapitálu a má přispět k dosažení cíle společnosti ohledně růstu výnosu na akcii do roku 2010.

„Zákazníci požadují ne dílčí, nýbrž kompletní řešení, které by jim umožnilo reálné a včasné rozhodování“ říká Steve Mills, víceprezident a vedoucí pracovník skupiny IBM Software. „IBM poskytuje řešení Business Intelligence již desetiletí. Spojení s firmou Cognos nám poskytuje dobrou pozici pro změnu Business Intelligence a Performance Management. Vybrali jsme si společnost Cognos z důvodu její moderní technologie, která je založená na otevřených normách, doplňujících strategii Service Oriented Architecture (struktura či architektura orientovaná na servis) firmy IBM."

Společně se firmy IBM a Cognos stanou hlavním poskytovatelem technologie a služeb pro Business Intelligence (BI) a Performance Management (PM) tím, že budou moci průmyslu dodávat nejkompletnější platformu, založenou na otevřených normách/standardech se širokým rozsahem odborných znalostí, které pomohou společnostem zvýšit hodnotu jejich informací, optimalizovat jejich obchodní procesy a maximalizovat výkon v jejich podnicích.

Akvizice společnosti Cognos urychlí již zmiňovanou iniciativu „Information on Demand“. Firma IBM poskytne širší paletu řešení firmy Cognos v rámci mnoha průmyslových odvětví, poskytne kompletnější sadu nabídek, včetně konzultačních služeb, hardware, a jiného middleware software.

Firma Cognos poskytuje jedinou úplnou platformu pro BI a PM, plně integrovanou strukturu na bázi otevřených norem orientovanou na servis (SOA), a má dlouhou historii podpory prostředí heterogenních aplikací, konzistentní s přístupem IBM. S firmou Cognos mohou zákazníci transformovat data do formy vhodné pro koordinované rozhodování a lépe se rozhodovat ve finančním plánování.

„Je to výborná kombinace pro naše zákazníky, partnery a zaměstnance. Dává nám to schopnost rozšířit naši vizi jako vedoucí poskytovatel BI a PM,“ říká Rob Ashe, prezident a hlavní výkonný činovník firmy Cognos. „Firma IBM perfektně doplňuje naši strategii s minimálním překrytím výrobků, širokým rozsahem synergií v technologii a zdroji, dosahem a prvotřídními službami pro rychlejší dosažení této vize. Dále tato kombinace umožňuje zákazníkům firmy Cognos využít jako pákový efekt široký komplex řešení firmy IBM pro podporu jejich iniciativ, poháněných řízením informací."

Společně firmy IBM a Cognos podpoří schopnost firmy IBM poskytnout zákazníkům správné informace, které zákazníci potřebují za účelem optimalizace provozního výkonu a rychlé reakce na změnu tržních požadavků. Kombinace technologie řízení informací firem IBM a Cognos též pomůže organizacím najít nové cesty k využití dostupných informací pro identifikaci nových obchodních příležitostí a podstatnému snížení nákladů i ušetření času.

Po dokončení akvizice chce společnost IBM integrovat firmu Cognos jako skupinu v rámci divize Information Management Software IBM, se zaměřením na Business Intelligence a Performance Management. Firma IBM též jmenuje současného prezidenta firmy Cognos a CEO Roba Ashe vedením skupiny. Rob Ashe bude odpovědný přímo generálnímu řediteli Ambuji Goyalovi.

Firma Cognos má přibližně 4000 zaměstnanců po celém světě a více než 25 000 zákazníků. Firmy IBM a Cognos byly partnery více než 15 let, s rozsáhlou technickou integrací a osmi před-integrovanými společnými řešeními, která již využívá mnoho společných zákazníků, jako je policejní oddělení města New York, Blue Cross nebo britský Bayer.

Jiné strategické akvizice podporující iniciativu firmy IBM „Information on Demand“ zahrnují Princeton Softech (archivace dat a compliance), FileNet (řízení podniku), Ascential Software (integrace informací), DataMirror (změněné zachycení dat), SRD (analytika subjektu), Trigo (řízení informací o výrobcích), DWL (řízení zákaznických informací) a Alphablox (analytika).

Tiskové zprávy

Diskuse