Canon - rovnice pro řešení problémů

27. 11. 2007 14:16    Rubrika: Tiskové zprávy

(PO + RS + 2MO) x (V + 2ZV + DP) + (P+N)²*

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Nová rovnice pomůže firmám snadněji řešit běžné pracovní problémy

Nový výzkum, který společnost Canon Europe svěřila psychologům společnosti Robert Cooper Ltd., odhalil první rovnici pro řešení obchodních problémů.
Výzkumní pracovníci v rámci projektu analyzovali faktory, které při řešení obchodních problémů pomáhají nalézt úspěšné řešení. Zjistili přitom, že schopnost správně řešit problémy vychází ze tří základních parametrů:

1. osobnosti řešitele
2. situačních faktorů, jako je přítomnost rušivých elementů
3. vlastní dovednosti jedince vypořádat se s problémy

Dokonalý řešitel problémů
Výsledky výzkumu prokázaly, že na schopnost úspěšně řešit problémy má značný vliv osobnost řešitele. Jde zejména o optimistický přístup, se kterým se řešitel do problému pouští, míru racionality a organizace a nakonec o odhodlání daný problém vyřešit.

Klíčovou roli hrají také situační faktory, jako je přítomnost rušivých elementů a povaha problému. Třetím určujícím parametrem jsou vlastní dovednosti a techniky, které si řešitel osvojil a uvedl do praxe.

Rovnice zahrnuje také skutečnost, že se osobnostní a situační faktory při řešení problému vzájemně ovlivňují, a že naučené dovednosti zvyšují schopnost efektivně řešit problémy.

*Vysvětlivky
Osobnostní faktory:
PO – pozitivní orientace
RS – racionální styl řešení problémů
MO – motivace
Situační faktory:
V – vyrušení
ZV – zvládnutelná výzva
DP – dobře nadefinovaný problém
Naučené dovednosti:
P – příležitost učit se
N – nasazení naučených dovedností

„Nejhorší čas na řešení problémů je v pondělí ráno a v pátek odpoledne, kdy jsou lidé více unavení, zaměstnaní nebo se snadno nechají vyrušit,“ vysvětluje Adam Gillbe, marketingový manažer společnosti Canon Europe. „Na druhou stranu víme, že někdy stačí opustit příliš rušný open-space a uchýlit se do tichého prostředí, a naše schopnost řešit problémy se významně zlepší. Pokud se k problému postavíme čelem a daleko od rušivých prvků, dokážeme vyřešit jinak těžko zvladatelné úkoly.”

„Úspěšní podnikatelé a manažeři zvládnou vyřešit jakýkoliv problém, který před ně postavíte. Ti nejlepší manažeři jsou zároveň nejlepší řešitelé problémů,“ říká Gordon Tinline, ředitel společnosti Robertson Cooper. „Tento výzkum a první rovnice pro řešení problémů se snaží vysvětlit vzájemnou souhru různých faktorů, které rozhodují o úspěchu konkrétního jedince při řešení problémů.”

Řešení problémů podle Canonu
Podle výzkumu Office Rage se na vzniku stresu v kancelářích významně podílí jednoduché administrativní úkoly spojené s vyhledáváním a zpracováním dokumentů. Vzniklý stres poté negativně ovlivňuje schopnost řešit podstatné pracovní úkoly a problémy.

Canon svým zákazníkům nabízí integrované systémy pro správu dokumentů, které usnadňují výrazně usnadňují práci s dokumenty, jejich tisk, kopírování, skenování i vyhledávání. Nasazení moderních technologií pro tisk a správu dokumentů tak přispívá nejen ke snižování provozních nákladů, ale také ke zvýšení produktivity práce a podporuje schopnost řešit problémy.

6 rad pro efektivnější řešení problémů
• Pracujte s nadšením a motivací řešit problémy
• Při řešení problému si nastavte cíle, které můžete dosáhnout
• Pokud jste pesimista, zkuste svůj přístup při řešení problémů změnit
• Naučte se při řešení problémů hledat klidné místo bez rušivých momentů
• Problémy podrobte strukturované analýze
• Osvojte si formální techniky řešení problémů a užívejte je

Tiskové zprávy

Diskuse