IBM - energetická efektivita

27. 11. 2007 14:32    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM zvyšuje energetickou efektivitu a dostupnost datových center

Nový, energii šetřící software, první čip POWER6 v blade modulu a lepší postupy zvyšují dostupnost aplikací a omezují práci o víkendech

Společnost IBM chce podnikům pomoci významně snížit spotřebu energie a efektivněji řídit výpočetní systémy, a uvádí proto výkonnou sadu systémového softwaru, hardwaru a postupů zajišťujících vyšší dostupnost. Díky novým technologiím a službám klienti vystačí s menším počtem serverů, lépe využijí existující techniku, získají větší přehled o využití energie a zároveň výrazně zkrátí plánované odstávky systémů a sníží množství přesčasů a víkendové směny IT personálu.

Oznámení zahrnuje následující novinky:
• Široká škála softwarových řešení rozšiřuje možnosti zákazníků v oblasti jednoduchého zavádění systémů, jejich virtualizace, správy a upgrade
• Nové systémy IBM BladeCenter® JS22 Express s procesorem POWER6™ přináší zcela poprvé výkon nejrychlejšího procesoru světa do blade systémů

• Nová služba Availability Factory zkušeným zákazníkům umožňuje bezplatné vyhodnocení situace a stanovení postupů, které zlepší dostupnost aplikací a efektivitu využití energie

Jádrem nejnovějšího oznámení společnosti IBM je nový virtualizační software, který zákazníkům umožňuje přesun běžících aplikací – nebo dokonce celých oddílů s operačním systémem – z jednoho fyzického serveru na druhý bez vlivu na průběžnou dostupnost aplikací. Tyto funkce – především Live Partition Mobility a Live Application Mobility – umožňují konsolidaci aktivních aplikací na menší počet serverů, a tím i šetření energie.

Software Power Systems
Společnost IBM dnes rovněž představila iniciativu Power Systems Software, která zahrnuje šestivrstvý integrovaný a zároveň modulární softwarový balík pro zákazníky využívající UNIX, Linux® a i5/OS®, a to včetně virtualizace a integrace operačních systémů, vysoké dostupnosti, bezpečnosti, řízení spotřeby a správy platformy.

Nový software, určený pro blade servery s novým procesorem POWER6 a servery řady IBM System p™ a System i™, zahrnuje:

Virtualizace
• Advanced POWER Virtualization (APV) Standard Edition vysoce efektivně promění jediný server na stroj až s 10 „virtuálními“ servery na každé procesorové jádro, a zruší tak potřebu několika fyzických serverů a umožní vytvoření „zásobníku zdrojů“ (paměti, síťových připojení, atd.), které lze sdílet mezi jednotlivými virtuálními servery. Kombinací serverů s procesory IBM POWER™ a softwarem APV Standard Edition lze snížit celkové náklady na vlastnictví až o 72 procent, počítaje v to náklady na údržbu, podporu pro software, personál a prostory – uvádí aktuální studie International Technology Group.

Energie
• Součástí nové řady IBM Systems Director je rovněž funkce Active Energy Manager (dříve IBM PowerExecutive™), využívající možnosti řízení spotřeby technologie POWER6 EnergyScale™. Přináší funkce, jako směrování a šetření energie, nastavení maximálního příkonu a měření a vykazování tepelných ukazatelů, které umožní lepší plánování prostor, úsporu nákladů na provoz a energie a řízení příkonových špiček. Funkce řízení spotřeby dokáží snížit spotřebu procesorů až o 30 procent.

Operační systémy
• AIX 6 nyní přichází s novou zárukou binární kompatibility pro aplikace běžící na předchozích verzích AIX, s řízením přístupu založeným na rolích v různých operačních systémech nebo Workload Partition, šifrovaným souborovým systémem a podporou souběžných aktualizací jádra operačního systému. Souběžná aktualizace jádra operačního systému a WPAR pomáhají snížit plánované prostoje a zvýšit dlouhodobou dostupnost aplikací.

Zabezpečení
• Nový IBM Workload Partition Manager pro AIX umožňuje na jediné kopii AIX 6 nadefinovat několik oddílů, každý s vlastním nastavením zabezpečení pro administrátory, uživatele a aplikace. Workload Partition Manager rovněž zahrnuje Live Application Mobility, která umožňuje přesun všech aplikací ve Workload Partition za plného provozu na jinou kopii AIX 6, a to i na jiný fyzický server s procesory POWER4™, POWER5™ nebo POWER6.

Vysoká dostupnost
• Součástí ohlášení je i nová verze programu High Availability Cluster Management (HACMP)™ V5.4.1 a Cluster Suite Manager V1.7 pro operační systémy AIX a Linux, připravené tak, aby zákazníkům umožnily dosažení maximální dostupnosti a výkonu.

Nejlepší řešení IBM pro blade servery
IBM zároveň představila první blade server založený na světově nejrychlejším procesoru POWER6. Díky úžasné rychlosti procesoru a velké paměti, kombinované s integračními schopnostmi a úsporou energie systémů IBM BladeCenter, mohou zákazníci vytvářet energeticky efektivní datová centra s vysokou hustotou.

Nový JS22 BladeCenter Express – vybavený dvěma dvoujádrovými procesory POWER6 s APV na každém blade modulu – přináší bezkonkurenční sadu technologií, virtualizace, výkonu a spolehlivosti ve formátu blade serveru, takže zákazníkům usnadní konsolidaci, která jim zase přinese snížení nákladů na údržbu a energie.

Blade servery klientům dovolují umístění většího množství procesorů do menšího fyzického prostoru při stejných nárocích na energie a chlazení, což umožňuje maximálně efektivní využití drahého prostoru v datacentrech. Podle jednoduchých výpočtů je jeden rack s blade moduly osazenými procesory IBM POWER6 tak výkonný, že dokáže nahradit 23 nevirtualizovaných racků s nejnovějšími servery Sun V490, a pouze na energiích tak teoreticky ušetřit přes 200 000 USD ročně.

Dostupnost
Blade systémy s procesory POWER6 pro AIX, Linux na POWER a i5/OS by měly být dostupné pro BladeCenter H a BladeCenter HT šasi od 30. listopadu.

AIX 6, Advanced POWER Virtualization a příslušný software bude plošně dostupný během listopadu. IBM Systems Director Active Energy Manager by měl být dostupný přibližně v polovině prosince. APV Enterprise Edition je dostupný jako „bezplatný upgrade“ pro všechny stávající uživatele System p 570 APV Standard Edition s procesory POWER6 a do konce roku pro všechny nové uživatele System p 570 za stejnou cenu jako APV Standard Edition. APV Standard Edition bude přidáván bez licenčních poplatků ke všem POWER blade serverům.

O společnosti IBM
Další informace o společnosti IBM najdete na webu: ibm.com/cz.