T-Systems - síť pro Sasko

3. 12. 2007 16:09    Rubrika: Tiskové zprávy

T-Systems buduje a řídí novou výkonnou síť pro Sasko

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Německá spolková republika Sasko pověřila společnost T-Systems výstavbou a provozem celostátní komunikační sítě založené na bázi internetového protokolu (IP). Saský premiér Prof. Georg Milbradt podepsal dohodu na Saském státním kancléřství. Sasko se tak stane první ze spolkových republik, která bude mít čistě IP síť. Smlouva byla uzavřena na dobu pěti let. Vezmeme-li v úvahu celkovou hodnotu v řádu stovek miliónů eur, jedná se o největší zakázku ve veřejném sektoru udělenou společnosti T-Systems v roce 2007.

K této inovativní síti a datovému centru T-Systems v Drážďanech budou napojeny místní úřady, školy, policie i státem vlastněná datová centra. Dále také okresní úřady, místní společenství, poradenské úřady pro veřejnost a další místní služby. Společnost T-Systems poskytne všem institucím takovou šířku pásma, která bude odpovídat jejich individuálním potřebám.

Nová síť poskytne technickou základnu pro administrativní reformu Saska, díky níž převezmou místní úřady od spolkové vlády některé úkoly. Sasko proto vyžaduje výkonnou síť, která zabezpečí výměnu informací mezi veřejnými institucemi a umožní poskytování rychlého poradenství občanům.

Výjimečnost této sítě spočívá zejména v její vhodnosti pro telefonní a datový provoz přes internetový protokol. Sasko získá čistě IP síť, kterou bude možno v celé její šíři využívat pro hlasové a datové služby. Zaměstnanci pracující ve státní sféře budou v budoucnu používat moderní IP telefony, které spolu s ostatními systémy pro IP telefonii dodá společnost T-Systems. Ta se rovněž postará o centrální služby (např. e-mail, antivirovou ochranu, službu adresáře Outlook) pro státní správu a místní úřady a také dodá i služby s přidanou hodnotou, např. videokonference.

IP síť zahrne Portál obyvatel Saska
T-Systems do nové IP sítě také začlení veškeré současné online služby pro občany, např. administrativní portál www.amt24.sachsen.de, který již nyní usnadňuje občanům Saska přístup k místním státním službám. IP síť rovněž podporuje implementaci Směrnice Evropské unie o službách. Ta požaduje, aby země EU umožnily komunikaci svých občanů s občanskoprávními úřady prostřednictvím elektronických prostředků nejpozději do 28. prosince 2009.

Sasko získá veškeré služby ICT z jediného zdroje a to včetně odpovědní služby, kterou je možno použít při nepřetržitém projednávání dotazů. Toto uspořádání umožní vládě více se zaměřit na klíčové úkoly a rovněž ušetří výdaje za odborníky v oblasti IT a telekomunikací.

Druhá velká zakázka ve veřejném sektoru v krátkém časovém období
Po celoevropském výběrovém řízení se saská vláda rozhodla pro společnost T-Systems. Jedná se tak již o druhou velkou zakázku tohoto poskytovatele ICT služeb ve veřejném sektoru v krátkém časovém rozmezí. T-Systems si nedávno zvolila společnost gematik, dodavatel aplikací pro telematické zdravotní karty, pro zřízení a provoz sítě elektronických zdravotních karet v Německu.

Tiskové zprávy

Diskuse