HP - výroční zpráva za rok 2007

11. 12. 2007 08:41    Rubrika: Tiskové zprávy

Výroční tisková zpráva HP

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Hewlett-Packard s.r.o. vydává výroční zprávu o své činnosti v České republice a ve světě za ukončený finanční rok 2007. Je to již po sedmnácté od založení HP s.r.o. a přináší zejména významné milníky a hospodářské výsledky.

Uplynulý finanční rok, tedy období od 1. 11. 2006 do 31. 10. 2007, byl pro společnost HP, jako dosud každý rok v její historii, velmi bohatým na události a řadí se k nejúspěšnějším nejen celosvětově, ale i v České republice. Společnost HP posílila svou pozici zejména na světovém trhu osobních počítačů, v oblasti technologií pro zobrazování a tisk, a softwarových řešení. Z pohledu České republiky navíc rostly prodeje osobních počítačů výrazně rychleji než samotný trh.

Společnost HP tvoří tři velké skupiny: Technology Solutions Group (TSG), která nabízí ucelená řešení zejména pro firemní zákazníky; Personal Systems Group (PSG), jež nabízí osobní výpočetní výrobky a systémy; a Imaging and Printing Group (IPG), nabízející tiskárny a ostatní digitální zobrazovací zařízení včetně digitální fotografie.

Strategie HP zůstává stále stejná: nabízet svým zákazníkům takové výrobky a služby, které jsou pro ně technologickým přínosem, jsou za přijatelné ceny a přinášejí firmě rozumný zisk. Jen tak si HP může dlouhodobě zachovat věrnost svých zákazníků a obchodních partnerů, jejich opakované nákupy a také dostatečné prostředky do vlastního rozvoje.

HP významně rozšířily strategické akvizice
Hned na začátku fiskálního roku 2007 byla dokončena akvizice společnosti Mercury Interactive Corp, dosud největší akvizice v oblasti softwaru v historii HP. Díky ní byly špičkové produkty Mercury pro správu a dodávku aplikací a řešení v oblasti IT Governance zařazeny do širokého portfolia management softwaru HP, a HP se posunulo do pozice šesté největší softwarové společnosti na světě. Divize HP Software navíc zaujala vedoucí postavení v optimalizaci podnikových technologií (BTO) na trhu.

Akvizice pokračovaly i nadále. HP podepsala dohodu o převzetí Bitfone Corp., soukromé firmy s celosvětovou působností zabývající se vývojem softwarových řešení pro mobilní zařízení, tzv. Mobile Device Management Software, a poskytováním s tím souvisejících služeb. Portfolio HP se dále rozšířilo koupí společnosti Opsware Inc., lídra v oblasti softwaru pro automatizaci datových center. Společnost HP touto akvizicí získala vedoucí pozici na rychle rostoucím trhu se softwarem pro automatizaci datových center.

HP myslí na inovace i ekologii
HP pochopitelně nevsází pouze na rozšiřování svého portfolia zajištěného akvizicemi. Vývojový tým v HP Labs se neustále stará o to, aby HP nabízelo inovativní produkty a řešení, které udávají technický vývoj. O tom ostatně svědčí obrovská síť výzkumných a vývojových pracovišť po celém světě a portfolio téměř 30 000 patentů. Díky jednomu z nich se např. brzy objeví speciální náplasti pro „inteligentní“ podávání léků, která umožňuje bezbolestné, kontrolované uvolňování jednoho nebo více léků z jediné náplasti na kůži systémem mikrojehel. Na trh je bude dodávat výrobce lékařských zařízení, společnost Crospon. HP také oslavilo výročí 35 let starého patentu prvního kapesního kalkulátoru; při této příležitosti uvedlo na trh retro vědecký kalkulátor HP 35s.

HP ale nemyslí jen na technické inovace, velký důraz klade mimo jiné na ekologii. Do roku 2010 má za cíl globální dvacetiprocentní úsporu energie, jíž chce dosáhnout výrobou produktů s nižší energetickou náročností i efektivnějšími metodami, zavedenými do výroby v celosvětovém měřítku. V letošním roce navíc dostála svým závazkům recyklovat 1 miliardu liber (přibližně 454 milionů kilogramů) elektroniky a do konce roku 2010 si předsevzala recyklovat další miliardu liber.

Nejrychlejší růst a nejvyšší zisky
Společnost HP si udržela svou vedoucí pozici na světovém trhu s výpočetní technikou, což potvrzují i hospodářské výsledky zveřejňované v průběhu jednotlivých čtvrtletí fiskálního roku 2007. Pokračuje tak ve zvyšování náskoku před svými nejbližšími konkurenty a podle poslední čtvrtletní účetní uzávěrky její provozní zisk neustále roste. Potvrzují to i výsledky analýz předních agentur. Např. z analýzy IDC vyplývá, že během již devíti po sobě jdoucích čtvrtletích je hospodářský růst HP nejrychlejší na trhu.

Čisté tržby společnosti za celý fiskální rok 2007 dosáhly celosvětově výše 104,3 miliardy dolarů, což představuje 14% růst a 10% růst po započtení účinků změn měnových kurzů v porovnání s loňským rokem.

Hewlett-Packard odhaduje, že tržby jen za první čtvrtletí fiskálního roku 2008 se budou pohybovat mezi 27,4 až 27,5 miliardy dolarů a tržby za celý fiskální rok 2008 budou zhruba 111,5 miliardy dolarů.

PSG – divize osobních systémů
Divize PSG (Personal Systems Group) zahájila fiskální rok 2007 v České republice skutečnou senzací: jako vůbec první nabídla nový notebook HP 500 za cenu nižší než 15 000 Kč s DPH. V lednu mezi prvními oznámila dostupnost nového operačního systému Windows Vista a jeho kompatibilitu s celým portfoliem svých osobních počítačů, v dubnu uvedla na trh nové řady svých notebooků pro domácnosti HP Pavilion dv6300 a nové notebooky HP Compaq určené pro firmy.

Za bezesporu největší akci, která byla vyvrcholením úspěšné kampaně „Počítač je konečně osobní“ v České republice, lze zcela jistě označit návštěvu topmodelky Petry Němcové a viceprezidenta pro marketing divize HP PSG Satjiva Chahila v květnu. Jménem své nadace Happy Hearts předala Petra Němcová v rámci celosvětového projektu počítačové vybavení od společnosti HP dětem v dětských domovech v Ústí nad Labem a Frýdlantě v Čechách.

Srpen přinesl nové multimediální počítače pro domácí zábavu HP Pavilon a desetitisící prodaný notebook ze stejné řady. HP se také stalo partnerem operátora Telefónica O2 pro nabídku počítačů na splátky pro domácnosti a Počítačového řešení pro firemní klientelu.

V závěru fiskálního roku 2007 představila divize HP PSG své plány na příští rok v podobě nové kategorie herních PC a zcela nových handheldů řady iPAQ.
IPG – divize zobrazování a tisku

Profesionální produkty
Nejvýznamnější událostí divize IPG (Imaging and Printing Group) tohoto roku se stalo březnové uvedení převratného řešení HP Edgeline, unikátní technologie spojující vlastnosti inkoustového a laserového tisku, na jehož vývoji společnost HP pracovala více než čtyři roky. V zápětí byly představeny i konkrétní produkty využívající tuto technologii, multifunkční tiskárny HP CM8060/CM8050 Color MFP. Stejně jako další produkty s technologiemi HP, Edgeline nabízí především vynikající tiskový výkon a kvalitu při zachování nízkých nákladů na barevný tisk. Samozřejmostí nejen této řady je vysoká spolehlivost, která je u produktů HP pro firemní segment prvořadou záležitostí.

Firemním zákazníkům byla určena další novinka, HP Web Jetadmin 10.0. Jedná se o nástroj založený na webovém přístupu, určený pro vzdálenou instalaci, konfiguraci a správu řady periferií HP i jiných výrobců prostřednictvím běžného internetového prohlížeče.

Pro opravdové tiskové profesionály připravila společnost HP v roce 2007 dvě zásadní novinky: nejprve to byla v květnu nová řada tiskáren HP Designjet Z6100, která rozšířila novými funkcemi špičkové portfolio produktů HP pro digitální tisk, v říjnu pak následovalo multifunkční zařízení HP Designjet T1100 MFP nabízející rychlé intuitivní kopírování, skenování a tisk širokého portfolia výstupů s vysokou kvalitou.

Produkty pro domácnosti a malé firmy
Divize HP IPG nezapomněla ani na domácí uživatele a malé firmy. Rok 2007 se vyznačoval především dalším nárůstem kvality a snižováním nákladů. Došlo také k významnému rozšíření portfolia především u multifunkčních zařízení, za zmínku stojí např. multifunkční zařízení HP Photosmart C8180, které kromě standardních funkcí tisku, kopírování nebo skenování přináší také možnost přímého potisku CD a DVD. Standardní součástí těchto zařízení se stávají také další technologie, jako je možnost připojení přes Bluetooth nebo dotykový displej pro lepší ovládání. Z pohledu fotoaparátů v portfoliu HP zaujal především digitální fotoaparát R937 s dotykovým displejem nebo populárními zeštíhlovacími funkcemi, jež dokážou fotografované osobě opticky ubrat více než pět kilogramů váhy.

Spotřební materiál
V oblasti spotřebního materiálu zjednodušilo HP zákazníkům výběr inkoustových kazet. Ty byly nově barevně rozlišeny podle toho, zda zákazník požaduje především úsporu nákladů, efektivní velkoobjemový tisk nebo vysokou kvalitu výstupů.

Divize IPG nastínila také firemní strategii týkající se technologie Print 2.0. Ta spočívá ve třech oblastech: přinést tiskovou platformu nové generace, která zvýší rychlost tisku a sníží cenu vysokoobjemového tisku; usnadnit tisk z webových stránek a rozprostřít digitální platformu tvorby a publikování nad všemi segmenty zákazníků.

Závěrem fiskálního roku 2007 představila divize HP IPG masivní marketingovou kampaň s názvem „What do you have to say?“, která umožní uživatelům zdarma smíchat jejich vlastní tvorbu s exkluzivní tvorbou zpěvačky a módní návrhářky Gwen Stefani, firmy Burton Snowboards zakladatele Jake Burtona a renomované grafické návrhářky Pauly Scher.

TSG – divize serverů, služeb a softwaru
V divizi TSG (Technology Solutions Group) se strategie HP i nadále orientovala na dodávku komplexních IT řešení a růst v oblasti služeb. Za posledních pět let HP v Čechách zdvojnásobila počet lidí pracujících v divizi služeb (HP Services), což přineslo ztrojnásobení příjmů v této oblasti – za všechny lze jmenovat např. projekt implementace a provozování centrálních systémů elektronického mýta pro Kapsch Telematic Services jako hlavního dodavatele celoplošného elektronického mýtného systému v ČR. Také mediálně sledované projekty Schengenských informačních systémů, které HP realizuje pro Ministerstvo vnitra, probíhají v souladu s projektovým plánem a směřují k zajištění vstupu ČR do schengenského prostoru od 21.12.2007, respektive 1.4.2008 v případě mezinárodních letišť.

Fiskální rok 2007 přinesl řadu úspěšných projektů a rovněž představení nových produktů nejvyšší kvality, jako například nové platformy postavené na procesorech Quad-Core Intel® Xeon® složené ze serverů HP ProLiant, systémů HP BladeSystem a pracovních stanic HP, které mohou zvýšit výkon některých podnikových aplikací až o 48 %; kompaktní řešení HP BladeSystem c3000 „Shorty“ určené speciálně pro malé a střední společnosti, jež nevyžaduje speciální napájení, chlazení ani personál a dává tak i menším firmám možnost využít výhody konsolidace blade řešením; či Service Delivery Platform, která pomáhá operátorům sjednotit telekomunikace, web a IT do jediných konvergentních služeb

Podle nezávislé analytické agentury IDC patří společnosti HP celosvětové prvenství v oblasti softwaru pro správu distribuovaných systémů, automatické zajištění kvality softwaru (ASQ), a správu změn a konfigurací sítě. Rovněž byla vyhodnocena jako největší světový dodavatel superpočítačů v seznamu TOP500 Supercomputer, který sleduje 500 nejvýkonnějších technických a komerčních počítačových systémů světa.

Významné události a ocenění v ČR
Na začátku roku 2007 představil generální ředitel společnosti Hewlett-Packard Milan Prypoň dlouhodobou strategii firmy nazvanou HP VIZE 2010 a necelý rok její realizace v praxi potvrdil plnění smělých plánů. HP v České republice není ovšem úspěšná jen podle čísel – objemu, nárůstu a zisku. Je jedničkou na trhu, její řešení si volí stále více zákazníků a jejich kvalitu potvrzuje řada ocenění odborníků, médií i samotných zákazníků.

V letošním roce bylo např. HP již poosmé v řadě oceněno titulem Systémový integrátor roku, který opět dokazuje její vedoucí postavení na trhu systémové integrace v České republice. HP rovněž patří mezi několik málo společností, které si v roce 2007 vysloužily certifikát Společnost přátelská rodině, který se uděluje organizacím, jež nad rámec svých povinností přispívají ke zlepšování podmínek života rodin především s malými dětmi; letos si ocenění vysloužila zejména za příznivé podmínky k co nejlepšímu slaďování rodinného a pracovního života.

Velký význam hraje pro HP nejen spokojenost zákazníků, ale také nejrůznější vzdělávací projekty, jimiž se HP snaží reagovat zejména na nedostatek odborníků na trhu. V letošním roce byla např. v České republice završena jedna z předních aktivit HP na podporu vzdělávacích programů pro mladé – HP Global Business Challenge; finále 12. ročníku soutěže, na níž HP spolupracuje s organizací Junior Achievement, proběhlo v letošním roce vůbec poprvé v Praze, přímo v sídle společnosti HP.

Mezi další významné aktivity na podporu vzdělání patří v ČR programy HP Tablet PC pro vysokoškoláky (HP již dotovalo studentům tříletého studijního programu VŠMIE v oborech aplikované informatiky a manažerské ekonomiky přes180 tabletů), stínování manažerů (vybraní vysokoškolští studenti se mohou setkat s manažery HP a zapojit se na dva týdny do jejich běžného profesního života) či program pro absolventy HP Graduate Program, v jehož rámci nastoupilo do HP v letošním roce 10 absolventů, jež se mohou v nadnárodní společnosti ihned po ukončení studia realizovat pomocí samostatných projektů. HP aktivně spolupracuje s mnoha vysokými a středními školami, jejichž počet neustále rozšiřuje, a v příštím roce se chce více zaměřit rovněž na speciální ústavy, sloužící pro vzdělávání dětí se zdravotním či mentálním postižením. Hewlett-Packard nezapomíná ani na charitu a filantropii, jíž pravidelně vyhrazuje část ze svých zisků.

Tiskové zprávy

Diskuse