Lenovo ThinkCentre A61e - 'zelený' počítač

11. 12. 2007 22:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Nejmenší a nejtišší stolní PC od Lenova zvyšuje laťku efektivity využití energie

Lenovo ThinkCentre A61e - 'zelený' počítač

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Lenovo mění definice rozměrů stolních PC a uvádí ultra-malý stolní počítač ThinkCentre A61e. Nejmenší, nejtišší a energeticky nejefektivnější desktop v historii firmy má půdorys velký jako průměrný telefonní seznam, vysoký a přitom tichounký výkon a nabízí možnost volby mezi energeticky efektivními 45wattovými procesory AMD Athlon™ 64 X2 se dvěma jádry a AMD Sempron™ s jedním jádrem. To vše za velmi dostupnou cenu od 10 490 Kč.

Desktop ThinkCentre A61e se stal prvním produktem Lenovo s certifikací EPEAT Gold, což je nejvyšší úroveň tohoto systému hodnocení. Systém EPEAT, vytvořený Green Electronics Council, produkty hodnotí podle dlouhé řady kritérií: od efektivity využití energie a použitých materiálů až po možnosti recyklace. Řada firem pomocí tohoto nástroje zákazníkům usnadňuje výběr produktů požadovaných ekologických parametrů. K životnímu prostředí vysoce ohleduplný stolní počítač ThinkCentre A61e obsahuje až 90 procent opakovaně použitého či recyklovaného materiálu a je balen do obalu z 90 procent recyklovaného materiálu. Lze jej rovněž napájet doplňkovým solárním panelem.

Počítač také překonává požadavky agentury EPA (Environmental Protection Agency) Energy Star® 4.0, protože její napájecí zdroj pracuje s účinností 85 procent. Jako první desktop na trhu vybavený energeticky efektivními procesory AMD Athlon™ 64 X2 se dvěma jádry a AMD Sempron™ s jedním jádrem uživatelům ročně ušetří, ve srovnání s předchozími modely, až 50 procent nákladů na energii2. Příklad: uživatel může ušetřit v průměru přes 20 USD ročně za elektřinu, a snížit tak emise oxidu uhličitého odpovídající dvěma zpátečním letům z Bostonu do New Yorku.

Zákazník, který používá alespoň 50 těchto stolních počítačů, může ročně počítat s úsporami energie přes 1 000 USD. Zároveň tak zabrání vypuštění více než 9 tun oxidu uhličitého.

Velká organizace s 50 000 stolními počítači na ročních výdajích za elektřinu ušetří přes 1 milion dolarů a sníží emise oxidu uhličitého o více než 9 000 tun.2

„Význam maximálně efektivního využití energie a ekologické zodpovědnosti se týká všech oblastí našeho života, od žárovek používaných k osvětlení domova přes hybridní automobily až po zelené technologie v našich firmách,“ vysvětluje Peter Schrady, generální ředitel vývoje produktů a vicepresident společnosti Lenovo. „Lenovo chce vytvořit rozsáhlé portfolio produktů ohleduplných k životnímu prostředí s efektivním využitím energie. Nový desktop ThinkCentre A61e je naší vlajkovou lodí. Poprvé se velkému výrobci PC podařilo spojit malé rozměry a stabilně tichý provoz s nízkou hmotností a vysoce efektivním provozem v počítači, a to za dostupnou cenu.“

S rostoucími cenami energií roste i význam možnosti přesnějšího řízení těchto nákladů pomocí energeticky efektivnějších technologií. „Společnosti Lenovo a AMD mají stejný zájem – zajistit zákazníkům bezpečnější, inovativnější a energeticky efektivnější počítače, které bohatě uspokojí potřeby jejich podnikání,“ říká Greg White, generální ředitel divize stolních počítačů a vicepresident společnosti AMD. „Desktop Lenovo ThinkCentre A61e je milníkem naší spolupráce na zvyšování laťky designu a efektivity využití energie v PC.“

Menší a svižnější stolní počítače
Podle analytické společnosti IDC vzrostl ve druhém čtvrtletí 2007 v meziročním srovnání světový trh se stolními počítači o 4,2 procenta, ovšem Lenovo ve stejném období rostlo o 20,4 procenta.3 IDC předpokládá, že světové prodeje ultra-malých desktopů vzrostou mezi lety 2005 a 2010 o celých 52 procent4.

Nové ultra-malé počítače ThinkCentre A61e mají hmotnost pouhých 3,6 kg, zabírají o 25 procent méně místa než předchozí modely, a výborně se proto hodí do moderních, stále menších kanceláří – to bude zvláště zajímavé pro zákazníky ze vzdělávacích, zdravotních a finančních sektorů. Kromě menších rozměrů je nový počítač vybaven jediným nízkootáčkovým ventilátorem, který jej uchladí a zajistí spolehlivý a stabilně tichý provoz v úsporném režimu i během maximálního zatížení a špičkového výkonu.

Desktop ThinkCentre A61e navazuje na nedávno uvedený počítač Lenovo ThinkCentre A61 v provedení tower, který podnikovým uživatelům přináší špičkové technologie typu zabezpečení a vypnutí I/O portů, podpory až čtyř monitorů pro náročné aplikace a efektivnější využití energie odpovídající kritériím EPA® Energy Star 4.0.

Ceny a dostupnost1
Ceny počítačů ThinkCentre A61e a A61 se pohybují od 10 490,- Kč a jsou již skladem.

Tiskové zprávy

Diskuse