Projekt Tiché vzdělávání

13. 12. 2007 18:55    Rubrika: Tiskové zprávy

Soubor e-learningových učebních materiálů (nejen) pro neslyšící

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Federace rodičů a přátel sluchově postižených dokončuje v těchto dnech projekt Tiché vzdělávání – Soubor e-learningových učebních materiálů (nejen) pro neslyšící. Cílem projektu je naučit (nejen) sluchově postižené využít internet jako potenciální zdroj nových pracovních příležitostí. E-learningová forma jim umožňuje studium distanční formou.

V rámci projektu vzniklo šest kursů
• Čeština pro neslyšící – Zvýšení kompetence neslyšících v čtené a psané češtině;
• Úvod do počítačů, internetu a informační gramotnosti;
• Úvod do počítačové typografie (nejen) pro neslyšící;
• Úvod do tvorby webových stránek;
• Možnosti využití internetu ke komunikaci, ke studiu a zvyšování kvalifikace a při hledání práce;
• Základní návody jak využít internet k podnikání.

Učební text je ve všech kursech doplněn videoklipy s výkladem ve znakové řeči. I když jsou kursy tvořeny především pro neslyšící, mohou díky své mimořádné názornosti pomoci komukoliv, pro koho je distanční forma studia vhodnější či pohodlnější než forma prezenční, nebo těm, kteří preferují názorný výklad doplněný množstvím obrázků, animací a počítačových simulací. Jednotlivé kursy budou po ukončení projektu k dispozici na CD nebo DVD ROM všem zájemcům se zdravotním postižením.

Projekt vznikl ve spolupráci s Institutem českého jazyka a teorie komunikace Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Finanční podporu získal z Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu České republiky a rozpočtu hlavního města Prahy.

Tiskové zprávy

Diskuse