Hitachi - videokamery pro Blu-ray

18. 12. 2007 20:35    Rubrika: Tiskové zprávy

Videokamery neslouží jen o Vánocích

Hitachi - videokamery pro Blu-ray

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Hitachi uživatelům radí, aby vybírali formát médií s jistotou,
že vydrží do budoucna

O Vánocích se scházejí rodiny, pořádají se večírky a zvláštní události – a právě proto jsou Vánoce jedním z nejkrásnějších období, které lidé chtějí zachytit na památku, a často také obdobím, kdy investují do pořízení videokamery. Ale než zájemce vyrazí některou z videokamer koupit, Hitachi všem radí, aby nejprve pečlivě uvážili, jak budou chtít svou videokameru a nahrávky používat – nikoli jen v současnosti, ale i v budoucnu.

Společnost Hitachi právě představila první videokamery se záznamem na Blu-ray disky a vévodí tak mezi formáty pro 21. století – Blu-ray, DVD a HDD – což jsou nejlepší média pro současné uživatele, kteří si podle nedávného průzkumu společnosti Hitachi přejí uchovávat své vzpomínky do budoucna a snadno se o ně podělit dnes – a to více než kdykoli dříve.

Vzpomínky, které přetrvají a je snadné je sdílet
„Průzkum ukázal, že 41% uživatelů pravidelně vytváří více kopií svých záznamů pro sdílení s rodinou a přáteli a že 73% uživatelů si své nahrávky uchovává, aby si je mohli promítat v budoucnu,“ vysvětluje Roland Fritsch, ředitel marketingu produktů společnosti Hitachi Digital Media Group. „Právě proto by se kupující měli ujistit, zda videokamera, kterou si vybrali, používá vysoce kvalitní formát záznamového média, jenž nebude mít v budoucnu problémy a který bude možné snadno přehrávat na domácích přístrojích nových generací.“

Společnost Hitachi je vynálezcem DVD videokamer stejně jako revoluční kategorie hybridních videokamer DVD+HDD a zaměřuje se proto především na nejprogresivnější digitální formáty – Blu-ray disky, harddisky (HDD) a DVD média typu Multiformat+. Podle přesvědčení společnosti Hitachi nabízejí tyto formáty uživatelům flexibilitu, všestrannost a dlouhou trvanlivost – tedy vše potřebné, aby měli jistotu, že jejich cenné vzpomínky jsou zachycovány v nejvyšší dostupné kvalitě současné doby a zaznamenávají se na média, která bude možné snadno sdílet a přehrávat i za mnoho let.

Než si uživatelé videokameru vyberou, měli by přemýšlet o způsobech, jak budou chtít své nahrávky používat a jak dlouho je budou moci přehrávat. Na trhu je stále mnoho videokamer, které používají tradiční formát miniDV (pásek) a nabízejí tak pro koupi nejlevnější možnost výběru. Koupit videokameru s magnetickými pásky může sice vyjít lacino, ale používané miniDV kazety zabírají více místa a pro přehrávání jsou mnohem neohrabanější než například DVD disky. A vzhledem k tomu, že miniDV kazety vycházejí z technologie, která je více než 50 let stará, nabízejí jen omezený prostor pro budoucí vývoj v současném multimediálním prostředí. Mnoho analytiků trhu skutečně předpovídá, že je jen otázkou času, než bude tento formát zastaralý úplně.

Progresivní formáty pro moderní aplikace
Roland Fritsch dále vysvětluje: „Současní spotřebitelé chtějí videokamery, které jsou v harmonii s interaktivním životním stylem dnešní doby a které jsou kompatibilní se stávajícími a budoucími přístroji pro přehrávání používaných médií. Žádají rozšíření s přidanou hodnotou pro své přehrávače Blu-ray disků nebo DVD, televizory s úplným HD rozlišením, počítače a herní konzole. Přes 89%* domácností v UK vlastní DVD přehrávač, což znamená, že videokamery s optickými disky nebo hybridní videokamery s DVD+HDD jsou ideální volbou pro všechny, kdo chtějí sdílet své filmy s ostatními. MiniDV jednoduše nemůže nabídnout tuto úroveň kompatibility s vybavením, které spotřebitelé mají ve svých domácnostech.“

*zdroj: TNS Omnibus
„A podobně pro lidi, kteří hodně cestují a chtějí kompaktnější média, kdo potřebují archivovat velké objemy záznamů nebo pravidelně posílají své nahrávky rodině a přátelům, jsou formáty založené na DVD, Blu-ray discích nebo HDD mnohem menší, praktičtější a robustnější než miniDV kazety. I když je možné záznamy z kazety přesunout například na DVD, je to značně pracné a náročné na čas – je potřeba připojovat další vstupní zařízení nebo využít služeb třetích stran, například fotolabů, které záznamy podobným způsobem zpracují – ne však právě levně.“

Pan Fritsch dodává: „V zemích jako je Japonsko, které obvykle určují trendy na trhu, používání kazet miniDV již kleslo na pouhých 10%. Přestože v Evropě se stále drží na 38%, růst obliby jiných digitálních zařízení a běžná dostupnost přehrávačů a rekordérů Blu-ray disků povede ke snižování tohoto podílu. V budoucnu očekáváme, že se mezi tyto formáty zařadí i paměťové karty SD s vysokou kapacitou. Již nyní se hojně používají v digitálních fotoaparátech a nabízejí ultra kompaktní praktický formát, který spotřebitelé mohou snadno používat v celé řadě jiných přístrojů. Není obtížné si představit, že videokamery budou tento formát používat pro ukládání video záznamů v budoucnu.“

V současné době mezi nejmodernější formáty pro ukládání dat u videokamer patří DVD následované harddisky. Každý z nich nabízí specifické přednosti: Blu-ray a DVD disky umožňují vzpomínky zachycovat a přehrávat na jiných výstupních zařízeních, která jsou v domácnostech běžná, zatímco HDD modely mají kapacitu pro ukládání dat vestavěnou a nabízejí mnohem delší záznamovou dobu na médium, které je přímo součástí videokamery.

Až donedávna byla pro spotřebitele volba mezi těmito dvěma nejlepšími médii pro videokamery těžká, ale nyní – díky hybridním DVD+HDD videokamerám Hitachi – mohou využívat předností obou. A navíc mají k dispozici funkce, které může nabídnout pouze hybridní videokamera – možnost nahrávat, editovat a vytvářet vícenásobné kopie svých filmů přímo v kameře – bez nutnosti připojovat ji k PC nebo jinému výstupnímu zařízení.

Hitachi přináší inovace a možnost výběru
O letošních Vánocích Hitachi tuto možnost ještě více obohacuje a dává spotřebitelům okusit dotek skutečné budoucnosti v podobě videokamery BD70E s Blu-ray disky a hybridní videokamery BD7HE s Blu-ray disky a HDD – jako první na světě Hitachi nabízí vestavěnou vypalovací mechaniku pro 8 cm Blu-ray disky.

Tyto velmi lehké a kompaktní modely v sobě slučují největší rozlišení obrazového CMOS senzoru 5,3 megapixelu a technologii zpracování obrazu Hitachi Picture Master Full HD – a obrazové vzpomínky, které dokáží znovu vyvolat, jsou tak věrné, čisté a intenzivní, že je dokáže předčít opravdu jen skutečnost. Že nemáte přehrávač Blu-ray disků? Žádný problém – oba modely je možné přímo připojit k plochým televizorům s vysokým rozlišením HD pomocí rozhraní HDMI.
A Roland Fritsch uzavírá: „Letos o Vánocích se mnoho spotřebitelů zaměří na vysoké rozlišení, čili HD – ať již budou kupovat nové televizory, digitální rekordéry nebo herní konzole. Naše videokamery s Blu-ray disky jim dávají příležitost, aby mohli svou volbu ještě více rozšířit, neboť nyní mohou natáčet vlastní filmy v úplném HD rozlišení, které budou zítra stejně čerstvé a věrné jako jsou dnes. Ve společnosti Hitachi všichni vynakládáme značné úsilí, abychom dokázali správně předvídat potřeby spotřebitelů a naplnit je díky inovativním produktům, které jsou žhavými novinkami nyní a budou jim skvěle sloužit i v budoucnu.

Tiskové zprávy

Diskuse