HP a Crospon - uzavření licenční dohody

1. 10. 2007 19:38    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Crospon použije technologii HP při vývoji první náplasti pro „inteligentní“ podávání léků

TISKOVÁ ZPRÁVA v původním znění

Fůze špičkových technologií a biotechnologií přispívá k větší bezpečnosti, účinnosti a komfortu pacientů

Společnosti HP a Crospon, výrobce lékařských zařízení se sídlem v Galway v Irsku, oznámily uzavření licenční dohody na platformu podávání léků, která umožňuje bezbolestné, kontrolované uvolňování jednoho nebo více léků z jediné náplasti na kůži.

Podle smlouvy bude HP za licenční poplatky poskytovat svoje technologické znalosti společnosti Crospon. Náplast, kterou HP vyvinula ve svém hlavním výzkumném pracovišti HP Labs, dovede Crospon do komerční podoby a bude ji poskytovat farmaceutickým firmám pro použití v nejrůznějších terapeutických oblastech.

Společnost Crospon, která nedávno oznámila získání předstartovního financování 2,3 miliónu eur, bude náplast vyrábět a zajišťovat veškerý marketing, prodej a podporu této technologie.

Náplast podává léčebné látky intradermálně – těsně pod povrch kůže – a poskytuje přesnou kontrolu nad časováním dávkování, přístup k historii dávkování, mechanismy aktivace pacientem a bezpečnostní protokoly zabraňující nepříznivým interakcím s jinými léky.

Transdermální náplasti, jež pracují na principu absorpce skrz kůži, např. pro podávání nikotinu, se staly základem programů odvykání kouření. Neuplatnily se ovšem jako efektivnější mechanismus pro podávání jiných léků, protože kůže funguje jako přirozená bariéra.

Náplast vyvinutá společností HP však používá mikrojehly, které nepatrně penetrují kůži. Podstatně tak snižuje nepohodlí či obavy ve srovnání s tradičními hyperemickými jehlami a umožňuje používat tuto metodu s širším spektrem léků a biofarmak. Mikrojehly umožňují vstřikovat léky přímo do krevního řečiště, což může zajistit nižší a mnohem přesnější dávkování.
„Tato první náplast svého druhu, kterou vynalezla společnost HP, nám umožní nabídnout lékařům a pacientům podstatně lepší platformu podávání léků,“ řekl John O’Dea, generální ředitel společnosti Crospon. „Těšíme se na to, jak ve spolupráci s našimi zákazníky uvedeme mezi farmaceutickými firmami toto průlomové řešení na trh.“

Společnost HP původně vyvinula tuto technologii podávání léků jako způsob využití technologie inkoustových trysek na nových trzích. Technologie v náplasti se totiž podobá patentovanému procesu v inkoustových kazetách HP.

Dohoda mezi společnostmi HP a Crospon zčásti vyplynula ze spolupráce HP s irskou vládní agenturou Enterprise Ireland, která má za úkol podporovat a rozvíjet domácí podnikání v Irsku. Prostřednictvím agentury Enterprise Ireland si společnosti mohou licencovat intelektuální majetek HP a využívat také její podnikatelská a technologická školení.

„Podporujeme společnosti jako je Crospon, aby nápaditými způsoby uplatňovaly intelektuální majetek HP a pomáhaly tak širšímu okruhu lidí mít z těchto důležitých technologií prospěch,“ řekl Joe Beyers, viceprezident HP pro licencování intelektuálního majetku. „Licencováním stěžejního intelektuálního majetku, na kterém je postavena technologie inkoustových trysek, pro použití v produktu na podávání léků, vdechne HP své vyzrálé technologii nový život a zároveň rozšíří příjmy na rostoucím trhu zdravotnictví a přírodních věd.“

Společnost HP nabádá ostatní organizace po celém světě, aby využívaly její obrovskou síť výzkumných a vývojových pracovišť a portfolio téměř 30 000 patentů pro uvádění nových technologií na trh prostřednictvím dohod o licencování intelektuálního majetku.

Další informace o programu licencování intelektuálního majetku HP jsou k dispozici na webu www.hp.com/hpinfo/abouthp/iplicensing/.

Tiskové zprávy

Diskuse