Skype a Intel - hovory přes Internet

7. 1. 2008 20:36    Rubrika: Tiskové zprávy

pro Mobile Internet Devices s procesory Intel

Skype a Intel - hovory přes Internet

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Na mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES 2008 v Las Vegas dnes společnost Skype oznámila své plány spolupracovat s Intel Corporation na vývoji nové mobilní služby Skype™ pro platformu Mobile Internet Devices (MID) založenou na procesorech a chipsetech s nízkou spotřebou od společnosti Intel. Zařízení označovaná jako MID jsou novou kategorií malých, skutečně mobilních přístrojů, které i na cestách umožňují využívat Internet podobně jako na PC a současně komunikovat s ostatními, užívat nabízenou zábavu a přístup k informacím.

Uvedená spolupráce je postavena na oblibě a snadném používání aplikace Skype a jejím cílem je, aby Skype byl mobilní. Uživatelé MID budou moci pomocí služby Skype na cestách uskutečňovat hlasové a video hovory, posílat okamžité zprávy (IM) a současně naplno využívat podobný výkon jako u PC, který nová ultra mobilní platforma společnosti Intel nabízí. Zařízení MID s komunikačními protokoly WiMAX a WiFi umožní v místech, kde jsou k dispozici otevřené bezdrátové sítě, telefonovat zdarma mezi uživateli služby Skype – hlasem i obrazem – a využívat levné hovory pomocí služby SkypeOut™, čili volat ze sítě Skype na pevné linky nebo mobilní telefony kdekoli na světě za nízké minutové poplatky.

„Mnoho z více než 246 miliónů uživatelů služby Skype na celém světě stále více cestuje a chtějí i na svých cestách zůstat s ostatními v kontaktu,“ řekl Gareth O’Loughlin, generální ředitel divize mobilních a hardwarových zařízení společnosti Skype. „Plnohodnotné využívání Skype na mobilních zařízeních částečně brzdí potřeba většího výkonu procesoru, který naopak zkracuje výdrž baterií. Zaměření společnosti Intel na snížení spotřeby energie nám pomáhá tento rébus řešit a podtrhuje tak i náš vývoj za hranice stolních počítačů. A jednoznačně je to dobrá zpráva pro všechny, kterým na cestách Skype chyběl.“

Součástí tohoto úsilí bude úkol pro společnost Skype přizpůsobit svůj software, aby pracoval i v malých, štíhlých a ultra mobilních zařízeních MID s dotekovými LCD displeji, jež budou založena na platformě Mobile Internet Linux. Díky vysokému výkonu, jehož dokáží úsporné procesory a chipsety společnosti Intel dosáhnout, budou některá MID zařízení dokonce podporovat mobilní video hovory přes Skype.

„Vznik zařízení MID, čili Mobile Internet Devices, představuje pro uživatele nové vzrušující možnosti,“ řekl Pankaj Kedia, ředitel Global Ecosystem Programs pro Ultra-Mobility Group ve společnosti Intel Corporation. „Technologie společnosti Intel s nízkou spotřebou energie ve spojení s optimalizovaným softwarem Skype umožní, aby uživatelé MID zařízení mohli snadno zůstat v kontaktu se svými rodinami a přáteli, ať se na cesty vydají kamkoli.“

Skype se společností Intel spolupracuje na dodávce svého aplikačního software pro platformu Mobile Internet Linux (www.moblin.org) prostřednictvím ODM (Original Design Manufacturers) a OEM (Original Equipment Manufacturers) výrobců. Díky implementaci softwaru Skype ve svých přístrojích mohou výrobci spotřební elektroniky nabídnout zákazníkům bohatý zážitek z internetové komunikace – posílání okamžitých zpráv, chatování ve skupinách, hlasové i video hovory – přímo jako součást výbavy.

Předpremiéra nových MID zařízení (Mobile Internet Devices) s procesory Intel a softwarem Skype bude k vidění na stánku společnosti Skype během akce ShowStoppers@CES 2008 v hotelu Wynn Las Vegas od 18 do 22 hodin (tichomořského standardního času) v pondělí 7. ledna 2008 a rovněž i v předváděcím prostoru MID zařízení společnosti Intel na veletrhu CES na stánku č. 7153 v Centrální hale během celého týdne.

První MID produkty s procesory Intel, platformou Mobile Internet Linux a implementovaným softwarem Skype by měly být k dispozici během první poloviny roku 2008.

Podrobnější informace o MID společnosti Intel a ultra mobilních platformách můžete získat na adrese www.intel.com/products/mid.

Tiskové zprávy

Diskuse