Toshiba Portégé R500 - miniaturní notebook

11. 1. 2008 18:15    Rubrika: Tiskové zprávy

Revoluční počítač s muší váhou, SSD pevným diskem, speciálním displejem a obrovskou výdrží

Toshiba Portégé R500 -  miniaturní notebook

Společnost Toshiba přivedla na český a slovenský trh svůj nejnovější miniaturní notebook Portégé R500, který je ve své kategorii jedním z nejlehčích a nejmenších přenosných počítačů na světě. Využívá k tomu nejnovějších technologií doposud nepoužitých u zařízení pro běžné spotřebitele. Při prvním setkání vás upoutají jeho miniaturní rozměry, v přední části je notebook silný pouze 19,5 milimetru, a jeho velmi nízká hmotnost pouhých 779g. Portégé R500 se pyšní titulem „Notebook s nejtenčí optickou mechanikou na světě“. Jeho Super Multi DVD vypalovačka zapisující i čtoucí všechny typy CD i DVD disků je silná jen 7 milimetrů a váží neuvěřitelných 92 gramů. Přitom nabízí stejně kvalitní služby jako mechanika běžné velikosti.

Miniaturnch rozměrů R500 bylo docíleno také efektivním zmenšením základní desky, která zabírá pouze 25 % plochy notebooku a váží 20 gramů. Celý systém stojí na technologii Intel® Centrino™ Duo a procesoru Intel® Core™ 2 Duo U7600, jenž má každé ze svých dvou jader taktováno na 1,2 Ghz (FSB 533 Mhz a L2 cache 2 MB). Jedná se ULV (Ultra Low Voltage) procesor vyžadující ke svému chodu minimum energie. Pro práci v systému a aplikacích je k dispozici 2GB DDR2 paměť (667 Mhz). Ta je tvořená dvěma moduly, jedním přímo na desce a druhým přídavným. Grafická karta Intel® GMA 950 s až 256 MB paměti je dostatečně výkonná pro práci i zábavu, ale současně dokonale zapadá do celého systému R500, jenž šetří maximálně energii baterie.

Další zásadní inovací je 12.1“ širokoúhlý displej s dlouhou očekávaným LED podsvícením, jenž bylo doposud k dispozici jen u profesionálních notebooků. S R500 se tato technologie dostává i k běžnému spotřebiteli a nese s sebou jeden zcela zásadní benefit. Při zachování všech kvalit TFT displeje i jeho zobrazovacích vlastností šetří značně energii, což je i jedním z důvodů, proč vydrží R500 v provozu se šestičlánkovou baterií a SSD pevným diskem až 12 hodin. Pohodlí při práci a dostatečně prostornou „Plochu“ poskytuje displej díky vysokému rozlišení 1280x800 bodů. Nejzajímavější a nejdůležitější vlastností použitého displeje je schopnost používat k podsvícení i okolní světlo. Pokud sedíte například v kanceláři, postará se o všechno LED. Venku za denního světla není však umělé podsvícení displeje schopno podat dostatečný výkon. To ve výsledku znamená, že displej je jen velmi těžko viditelný. Pokud však zapnete speciální reflektivní systém, bude denní světlo dopadající na displej použito po svém odrazu jako podsvícení. Nejenže nyní můžete bez problémů pracovat, ale šetříte i baterii notebooku.

Pevný disk bez pohyblivých částí

Portégé R500 je již od listopadu 2007 na trhu s klasickým 2,5“ pevný diskem o kapacitě 160 GB. Nyní se na trhu objevuje další, technologicky ještě zajímavější varianta tohoto modelu s exkluzivním pevným diskem. Nový R500 totiž používá ke čtení a zápisu dat SSD (Solid State Disc), jenž přináší oproti klasickým pevným diskům mnoho výhod. Díky úložnému prostoru tvořenému flashovou pamětí je přístupová doba naprosto nulová, což znamená rychlejší spuštění systému, rychlejší otevření aplikací a rychlejší reakce počítače. SSD vydává také mnohem méně tepla, protože se v něm nenachází žádné mechanické části. S tím je samozřejmě spojena i spotřeba energie a naopak vyšší bezpečnost vašich dat. Na trhu je aktuálné dostupný notebook s 64 GB SSD. Varianta s SSD je navíc ještě lehčí – váží pouhých 779 gramů. S touto váhou, nejtenčí optickou mechanikou na světě, SSD diskem, 12.1“ displejem s LED podsvícením a výdrží baterie až 12,5 hodiny je tento model R500 opravdu revolučním notebookem.

I přes to, že je Toshiba Portégé R500 opravdu malinkatý notebook, nebyl nijak ochuzen ani v oblasti konektivity, na kterou klade Toshiba velký důraz. Pro připojení do domácí či firemní sítě lze použít gigabitovou síťovou kartu nebo WiFi. Bezdrátová komunikace probíhá ve standardech 802.11 a/b/g a Draft-N. Chybět nemůže ani Bluetooth 2.0 s EDR pro bezpečnou a rychlou práci s PDA, mobilním telefonem, MP3 přehrávačem či tiskárnou.

O ochranu dat se stará systém Toshiba EasyGuard skládající se z celé řady funkcí a technologií. Mezi nejdůležitější z nich patří čtečka otisků prstů zabraňující neoprávněnému spuštění systému, přihlášení pomocí Bluetooth pomocí vašeho mobilního telefonu, pokročilý systém šifrování dat včetně funkce BitLocker™ (součástí systému Windows Vista) a ochrany proti otřesům. Chráněny jsou veškeré komponenty a separátně potom ještě pevný disk ve všech třech směrech.

Nový model R500 je dokonalým společníkem na cesty, kterého můžete mít díky jeho velikosti a váze kdykoliv u sebe. Kromě výše zmíněného je vybaven i speciálními USB porty Sleep 'n Charge schopnými napájet připojená zařízení, i když je notebook vypnutý nebo v režimu spánku. Naleznete na něm přeinstalovaný systém Microsoft® Windows® Vista™ Business Edition a můžete k němu dokoupit také speciální port replikátor s analogovým i digitálním výstupem na externí monitor, čtyřmi USB porty, portem pro síťovou kartu a zámkem Kengsington.

Portégé® R500
Technické údaje

• Mobilní technologie Intel® Centrino™ Duo
o Procesor Intel® Core™ 2 Duo Ultra Low Voltage U7600, frekvence 1,2 GHz, 533 MHz FSB, 2MB cache 2. úrovně