Intel - zelená energie

30. 1. 2008 19:36    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Intel stojí v čele žebříčku firem, které se zavázaly využívat obnovitelnou energii. Nákup certifikátů obnovitelné energie společností Intel má na životní prostředí blahodárný vliv: Je to, jako kdyby ze silnic zmizelo 185 tisíc osobních automobilů nebo se ušetřila elektrická energie pro napájení 130 tisíc amerických domácností.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Společnost Intel Corporation oznámila, že koupí více než 1,3 miliardy kWh ročně v certifikátech obnovitelné energie. Tento krok je součástí iniciativy, která se snaží o snížení dopadu činnosti firmy na životní prostředí. Podle americké agentury pro ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency – EPA) je společnost Intel největším nákupcem zelené energie ve Spojených státech. Společnost Intel doufá, že rekordní nákup pomůže stimulovat trh s obnovitelnou energií a povede k další produkci této energie a snižování její ceny.

Výše nákupů staví společnost Intel na vrchol nejnovějšího žebříčku agentury EPA nazvaný Green Power Partners Top 25 a rovněž na první místo žebříčku Fortune 500 Green Power Partners. Program EPA Green Power Partnership povzbuzuje firmy k dobrovolným nákupům zelené energie a snaží se tak snížit dopad konvenčního užívání elektrické energie na životní prostředí. „EPA děkuje svým partnerům, kteří figurují v žebříčku Fortune 500, za ochranu životního prostředí prostřednictvím nákupů zelené energie,“ řekl Stephen L. Johnson, správce EPA. „Dobrovolným přechodem k využívání obnovitelné energie Intel dokazuje, že není potřeba čekat na další podnět k tomu, aby se firmy začaly chovat zeleně.”

„Snažíme se chránit životní prostředí již delší dobu, přičemž efektivní využití energie je důležité v rámci všech našich aktivit, od produkce tranzistorů po návrh mikroprocesorů a provoz našich továren,” řekl prezident a CEO společnosti Intel Paul Otellini, který je rovněž členem Copenhagen Climate Council. Tato skupina celosvětových lídrů trhu se snaží dosáhnout globální dohody o efektivní podpoře klimatu, která bude projednávána na kodaňském environmentálním summitu Organizace spojených národů. “Náš nákup obnovitelné energie je pouze jeden z kroků vedoucích k ochraně životního prostředí. Doufáme, že podpoří další rozvoj a poptávku po obnovitelné energii.”

Certifikáty obnovitelné energie
Certifikáty obnovitelné energie REC (Renewable Energy Certificates) jsou "měnou" na trhu obnovitelné energie. REC jsou oceňovány jako důvěryhodné certifikáty s konkrétními dopady na životní prostředí. Organizace EPA odhaduje, že nákup certifikátů společností Intel má na životní prostředí blahodárný vliv: Je to, jako kdyby ze silnic zmizelo 185 tisíc osobních automobilů či se ušetřila elektrická energie pro napájení 130 tisíc amerických domácností.

Nákup certifikátů, které zahrnují portfolio větrných, solárních a hydroelektrických zdrojů i biomasy, bude obhospodařován firmou Sterling Planet. Ta patří mezi přední dodavatele obnovitelné energie a nízkouhlíkových řešení. Nákup obdrží značku Green-e®, kterou uděluje nezisková organizace Center for Resource Solutions. Program certifikuje a verifikuje produkty podporující využívání obnovitelných zdrojů energie. „Odhodlání společnosti Intel využívat zdroje obnovitelné energie významně podporuje tržní mechanismy v oblasti technologií zaměřených na získávání obnovitelné energie všeho druhu,“ řekl Mel Jones, prezident a CEO společnosti Sterling Planet.

Intel, EPA a životní prostředí
Společnost Intel a organizace EPA po několik let spolupracovaly na několika frontách – od Energy Star® a programů Climate Leader a Performance Track až po průmyslové snahy typu Climate Savers® Computing Initiative. Agentura nedávno ocenila společnost Intel cenou 2007 Water Efficiency Leader za snahy o snižování spotřeby vody a její recyklování ve výrobní továrně Chandler v Arizoně. EPA také udělila společnosti Intel uznání za podporu ekologického dojíždění pracovníků do zaměstnání.

Během posledních sedmi let společnost Intel investovala přes 20 milionů dolarů do více než 250 energeticky úsporných projektů, které dohromady uspořily přes 500 milionů kilowatthodin. To je energie dostačující k napájení téměř 50 tisíc amerických domácností.

Tiskové zprávy

Diskuse