APC-MGE - vyspělé technologie v TV Nova

6. 2. 2008 16:07    Rubrika: Tiskové zprávy

Nové zpravodajské centrum v TV Nova řeší i náhlý výpadek proudu

APC-MGE - vyspělé technologie v TV Nova

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Bylo vybudováno na základě nejnovějších technologií s ohledem také na maximální bezpečnost dat. Modulární systém zajišťuje postupnou modernizaci v budoucích letech.

Již od 14. října 2007 vysílá TV Nova divácky oblíbené Televizní noviny z nového, plně digitálního zpravodajského studia. Zpravodajský stůl stojí na pódiu, které je pojízdné a otočné. Za moderátory je jedna z největších sestav plazmových obrazovek v Evropě o rozměru 8 x 4 metry.

Tento studiový komplex, který je v evropských kontextech naprosto unikátní, je vybaven technologií, umožňující výrobu pořadů ve vysokém rozlišení bez použití pásků. Nový systém opouští kazetu a pracuje pouze s digitálními daty, které se zaznamenávají na optické disky třetí generace Blu-ray. Kamery jsou vybaveny laserovým záznamovým systémem a pořízené materiály se ihned po návratu štábu ukládají do datových polí.

News Center však skrývá i další vyspělé technologie, které na první pohled nejsou vidět. Například při jeho stavbě bylo položeno celkem 356 kilometrů datových kabelů. Kdybychom je položili podél silnice, vedly by z Prahy až téměř do Ostravy.
Materiály ve vysokém rozlišení se ukládají do diskového pole o kapacitě 57 terabajtů, což znamená, že pro zpracování reportáží tak může být v nejvyšším rozlišení připraveno téměř 1500 hodin hrubých materiálů. Do takovéhoto diskového pole by se například mohlo uložit v dostatečné kvalitě 160 miliard fotografií. Pokud bychom si každou prohlíželi 10 sekund, pak by trvalo 60 000 let, než by bylo možné prohlédnout všechny.

Montáže speciálních technologií prováděly zahraniční firmy, které již mají určité zkušenosti s rozvodem signálů ve vysokém rozlišení. Na ostatních montážích (silnoproud, osvětlovací rošty, zpravodajské studio, satelitní instalace atd.) se však podílely i tuzemské subjekty.
Jednou z nich je i česká společnost Unismini-služby, která mimo jiné dostala za úkol řešení centra záložního napájení. Pro případ výpadku elektrické sítě zde byl instalován zálohový dieselagregát o výkonu 1,1 megawattu. (Mimochodem, s tímto výkonem by dokázal rozsvítit 11 000 televizních obrazovek). Bylo však nutno v centru zabudovat také zdroje nepřerušitelného napájení (známé pod zkratkou UPS). Ty vyrobila francouzská firma MGE UPS Systems se sídlem v Grenoblu, která patří k největším výrobcům záložních zdrojů na světě a v současné době má k dispozici čtyři výrobní závody v Evropě, Asii a USA.

Záložní napájení tvoří 3 zdroje UPS APC MGE řady Galaxy PW, každý o výkonu 200 kVA. V případě přerušení dodávky elektrické energie z hlavního přívodu udrží televizní techniku v chodu po dobu přibližně 45 minut. Už zmíněný motorgenerátor pak prodlužuje chod UPS o další hodiny. (Po automatickém nastartování supluje hlavní napájecí síť energetiky).

Při výpadku klimatizačního systému se teplota v místnosti může během hodiny zvýšit až o 15 stupňů. V případě přehřátí by tak mohlo dojít k vážnému poškození výpočetní techniky. Systém proto obsahuje službu TELESERVIS. Pokud dojde na sestavě záložního napájení k události, která může znamenat ohrožení napájených technologií, systém automaticky vyšle na mobilní telefon odpovědné osoby investora a na servisní dispečink dodavatele varovnou SMS zprávu a paralelně zcela automaticky posílá výpis hlášení přes internet. Po vyhodnocení závažnosti situace, je poté možné se operativně rozhodnout, jaká opatření provést.

Jak v této souvislosti poznamenává odpovědný pracovník provozovatele, Ing. Jaromír Janeček, „služba TELESERVIS je velmi efektivní při vyhodnocování rizik napájení, protože dochází neprodleně k řešení vzniklých situací, které by mohly vést k přerušení napájení hlavních vysílacích technologií a tím k vysokým škodám na hardware, přerušení vysílání a ztrátě informací podstatných pro zpravodajskou činnost“.

Podle ředitele dodavatelské společnosti Unismini-služby, Ing. Jiřího Buršíka, „správně navržené energetické záložní centrum, ochrání investora před řádově miliónovými škodami na provozovaných technologiích“.

Vzhledem k tomu, že cena používané televizní technologie převyšuje šest set milionů korun a hlavní zpravodajskou relaci sleduje každý večer okolo 3 milionů diváků, bylo ochránění těchto center velmi důležité.

Tiskové zprávy

Diskuse