Panasonic SD9 a HS9 - full-HD kamery

22. 2. 2008 19:15    Rubrika: Tiskové zprávy

Panasonic uvádí na trh dva nové modely full-HD kamer s SD kartou a unikátní funkcí Pre Rec

Panasonic SD9 a HS9 - full-HD kamery

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Zapomeňte na nekvalitní videozáznamy, při kterých jste doposud jen zahanbeně zrychlovali přehrávání! Společnost Panasonic, leader v oblasti HD a digitálního videa, představuje nejmenší a nejodolnější Full HD kameru, která nahrává v nejvyšší dostupné kvalitě obrazu plného vysokého rozlišení 1080p. S novými modely HDC-HS9 a HDC-SD9 můžete konkurovat kameramanům světového formátu. Hlavním trumfem této novinky je totiž inteligence a přívlastek inteligentní právem patří každé z funkcí nových modelů včetně průvodce. Kamera dokáže rozpoznat lidskou tvář, inteligentním zoom mikrofonem odfiltruje všechny rušivé zvuky a zaznamená jen to, co je žádoucí. Díky úžasné SD kartě s kapacitou až 32 GB se vám otevřou dosud nepoznané možnosti nahrávání videa i v podmínkách pro kameru doslova nepřátelských.

Modely SD9 a HS9 jsou zároveň první kamery na světě vybavené funkcí rozpoznávání lidské tváře, díky které dokáží na záběru automaticky detekovat lidský obličej a upravit nastavení a kontrast tak, aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku. Proto při natáčení ve světelně náročnějších podmínkách, například v interiérech, zůstávají tváře jasné a neztrácejí se ve stínech.

Oba nové modely jsou vybaveny unikátní funkcí Pre-Rec, která zajistí, aby vám neunikl žádný záběr, ani když nestihnete stisknout spoušť. S touto funkcí kamera neustále nahrává a automaticky ukládá do vyrovnávací paměti tři sekundy aktuálního záznamu. Ve chvíli kdy stisknete spoušť, tyto tři sekundy před jejím spuštěním se automaticky přidají z vyrovnávací paměti na začátek záznamu.

Další velmi užitečnou funkcí těchto kamer je inteligentní průvodce při natáčení. Představí vám všechny nejdůležitější funkce, které kamera nabízí. Umožní např. rozpoznat, kdy jsou podmínky pro natáčení nepříznivé a zároveň na LCD displeji zobrazí tipy, jak takovou situaci řešit. Kamera odhalí všechny běžné chyby – rychlé pohyby ruky, zaměření obrazu ve špatném úhlu nebo ve špatném světle – a zároveň je i rychle napraví. Při přehrávání videozáznamu zase díky funkci Intelligent Shooting Selection Playback zabráníte zobrazení evidentních chyb a automaticky přeskočíte nekvalitní či nechtěné záběry.

Kamery HDC-SD9 a HDC-HS9 nabízejí plné vysoké rozlišení Full-HD, postupné řádkování s rozlišením 1920 x 1080p (25 snímků za sekundu) a formát AVCHD. Kromě toho jsou nové modely vybavené originální technologií 3CCD, optickou stabilizací obrazu a objektivem Leica Dicomar, díky kterým získáte vysoce kvalitní obraz. Sofistikovaná technologie optické stabilizace obrazu kontroluje a kompenzuje chvění ruky s frekvencí zhruba 4 000krát za sekundu, což je osmkrát více, než u předchozích systémů Panasonic. V systémech 3CCD je světlo pohlcované objektivem rozložené na tři primární barevné komponenty – červenou, zelenou a modrou – a signál z každého z nich je dále zpracováván jednotlivými CCD čipy, což zajišťuje bohatý a detailní obraz. Oba modely navíc disponují funkcí Surround sound 5.1, což znamená, že jsou vybavené pěti mikrofony. Díky nim při přehrávání záznamu na 5.1kanálovém systému domácího kina diváci získávají jasný a čistý zvuk v kvalitě Surround sound. Funkce Zoom Mic umožňuje přiblížení mikrofonu k objektu na stejnou vzdálenost, na jakou se přibližuje objektiv, odfiltrovat tak jakýkoli okolní hluk a zvýraznit jen ten zdroj zvuku, který je pro kameramana důležitý.

Model HDC-SD9 představuje nejmenší a nejlehčí kameru fungující v režimu FULL HD 1080p, která k ukládání záznamu používá kartu formátu SD. Tento titul si vysloužila díky neuvěřitelně nízké hmotnosti 275 gramů. Natočený záznam ukládá na karty SD i SDHC a je ještě kompaktnější než její předchůdkyně HDC-SD5. Kartu s videozáznamem natočeným na SD9 je možné vložit do SD slotu na televizorech Panasonic VIERA (řada PZ700/PY700) a okamžitě ho přehrát. Model SD9 stejně jako HS9 podporují funkci VIERA Link, tzn. možné propojení s televizorem VIERA HDTV kabelem HDMI a následné ovládání kamery pomocí televizního ovladače a menu na obrazovce televizoru. Stejně snadno je možné vytvořit kopii vašeho video záznamu na přenosné DVD vypalovačce VW-BN1.

Pro uživatele počítačů je k balení kamery bezplatně přikládán příslušný software, který umožňuje sestříhání záznamu ve formátu AVCHD nebo ve standardním DVD - Video rozlišení.

HS9 je hybridní model, který dokáže ukládat záznam na paměťovou kartu formátu SD (případně SDHC), nebo 60GB integrovaný pevný disk. Karta SDHC s kapacitou 32GB zaznamená více než 12 hodin video záznamu, 60GB pevný disk zhruba 23 (oba v režimu HE). Celkově tak má HS9 kapacitu přibližně 29 hodin záznamu v plnohodnotném HD. Kromě toho je možné uložený záznam kopírovat z paměťové karty na disk nebo zpět jednoduchým stiskem tlačítka, takže k tomu vůbec nepotřebujete počítač.

Co ještě kamery HDC- SD9 a HDC- HS9 dokáží?
• vytvořit sekvenci 25 snímků v rozlišení 2.1 megapixelů za vteřinu nebo 72 snímků za tři vteřiny;
• nastavit čas kdekoli na světě se nacházíte, a to stlačením jediného tlačítka – při přechodu různými časovými pásmy stačí vybrat destinaci na mapě a kamera automaticky nastaví čas;
• začít nahrávat už 0,6 sekundy od okamžiku, kdy otevřete LCD panel, a tak zachytit i nečekané momentky.

Oba modely budou uvedeny na trh v dubnu 2008. Doporučená prodejní cena pro český trh bude stanovena v polovině března.

Tiskové zprávy

Diskuse