Servodata - status Microsoft SPLAR pro ČR

11. 12. 2008 15:03    Rubrika: Tiskové zprávy

Servodata získala prestižní status Microsoft SPLAR pro Českou republiku

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Servodata a.s., přední evropský distributor komponent a infrastruktury pro podniková řešení, dnes oznámila další významný úspěch ve spolupráci se společností Microsoft. Světový lídr v oblasti softwaru udělil Servodatům (resp. divizi Abakus) prestižní status SPLAR pro Českou republiku.

Status SPLAR (Service Provider License Agreement Reseller neboli Service Provider LAR) je určen společnostem, které na jeho základě mohou prodávat poskytovatelům hostovaných řešení licence pro jejich řešení datových center určených koncovým zákazníkům. Servodata se díky tomuto statutu mohou zapojit do distribučního řetězce Microsoft → SPLAR (Servodata) → poskytovatel služby → koncový zákazník. Jedná se o typický nepřímý obchodní model s pevně danou posloupností nákupů, kterou nelze „přeskakovat“ – společnost se statutem SPLAR nemůže tedy např. prodávat licence přímo koncovým zákazníkům, poskytovatelé služeb zase nenakoupí přímo u Microsoftu.

Úlohu SPLARa nejlépe vysvětlí názorný příklad z praxe: Libovolná firma provozuje na svém hardwaru např. službu poštovního serveru Exchange pro své zákazníky. Nemá tedy vlastní Exchange, ale využívá stejných služeb od partnera „na dálku,“ typicky přes web, službu hostované emailové schránky apod. Podle počtu uživatelů dané služby Microsoftu (v tomto vzorovém případě poštovního serveru Exchange) musí daná společnost na každý měsíc využívání služby nakoupit příslušný počet licencí na tuto službu u obchodního partnera – poskytovatele služeb. Ti pak musí na základě obchodních podmínek Microsoftu nakupovat produkty pouze od společností se statutem SPLAR.

„Díky statutu SPLAR můžeme znatelně rozšířit naše distribuční portfolio, zejména směrem ke skupinám partnerů, jež se zabývají hostovanými řešeními, popřípadě outsourcují služby IT u zákazníků,“ řekl Michal Lieb, ředitel divize Abakus v Servodatech. „Novou nabídku tak ocení zejména ti naši obchodní partneři, kteří provozují datová centra a na nich technologie a produkty určené zákazníkům, jež nabízejí outsourcing IT služeb. Typicky tedy telekomunikační operátoři, poskytovatelé internetových služeb, systémoví integrátoři, ale rovněž třeba malé firmy s jedním serverem, na něm provozují aplikace využívající produkty Microsoftu a poskytují je jako službu svým zákazníkům.“

Status SPLAR je završením letošního úspěšného roku z hlediska spolupráce Servodat se společností Microsoft, který mimo jiné přinesl (prostřednictvím divize Abakus) historicky nejlepší obchodní výsledky a pozici vedoucího tuzemského partnera s nejvyšším tržním podílem v oblasti licenčních smluv.

Servodata tak od převzetí společnosti Abakus Distribution a.s. na přelomu roku 2006/2007 (akviziční proces bude definitivně završen 1. ledna 2009, kdy právně zanikne původní společnost Abakus Distribution, a.s. a veškerý její majetek, práva, povinnosti a závazky přejdou pod společnost Servodata a.s.) nadále potvrzují pokračování silné orientace na spolupráci s firmou Microsoft a rovněž dále posilují svou pozici předního českého distributora.

Tiskové zprávy

Diskuse