ASUS razí cestu ekologické výpočetní technice

14. 1. 2009 14:17    Rubrika: Tiskové zprávy

ASUS razí cestu ekologické výpočetní technice

ASUS razí cestu ekologické výpočetní technice

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Od letošního roku zavede výrobní technologie bez produkce halogenů pro své hlavní produktové řady

ASUSTeK Computer Inc. (ASUS), přední dodavatel kompletních 3C řešení, je vytrvalým zastáncem výpočetní techniky, která je ohleduplná k životnímu prostředí. Již v roce 2000 spustila projekt GreenASUS, který stojí na čtyřech hlavních ekologických pilířích – ekologický návrh, ekologické zajištění zdrojů, ekologická výroba a ekologické služby a obchod. Od roku 2000 vyvíjí společnost ASUS velké úsilí, aby dosáhla ekologicky šetrnějších postupů a produktů. V roce 2004 zveřejnila první základní desku bez příměsí olova a začala postupně zavádět výrobní procesy, které rovněž nevyužívají přídavků olova při výrobě všech produktů. Tento rok se společnost ASUS stane prvním představitelem IT průmyslu, který zavede u svých hlavních produktových řad výrobní procesy, při nichž nevznikají žádné halové prvky.

ASUS zavede v roce 2009 výrobní procesy, při kterých nevznikají halové prvky
V prvním čtvrtletí roku 2009 se společnost ASUS stane průkopníkem v IT průmyslu a spustí napříč portfoliem svých hlavních produktů výrobní procesy, při kterých nedochází k produkci halových prvků. Tyto procesy se budou týkat jednotlivých komponent i celých produktových řad, včetně základních desek, notebooků, Eee PC, LCD monitorů, grafických karet, severů a mobilních telefonů. Společnost ASUS bude věnovat zvýšené úsilí tomu, aby nahradila procesy produkující halové prvky takovými procesy, které budou využívat dostupných, ekonomicky přijatelných a bezpečných alternativních zdrojů. Kromě toho bude společnost ASUS v roce 2009 významně investovat do rozvoje a zavedení těchto procesů. Mezi první produkty vyrobené pomocí procesů bez produkce halových prvků budou patřit například notebooky ASUS-Lamborghini VX5, základní desky P5Q Deluxe, grafické karty EAH3650 Silent, LCD monitory VK193T, handheldy P565, serverové desky Z8PE-D12X a známé počítače Eee PC 900A. I nadále pak bude společnost ASUS rozšiřovat své portfolio ekologicky vyráběných produktů o další modely.

Význam a důležitost výrobků bez halových prvků
Halogen obsahuje dvě nebezpečné složky – bróm a chlór – které jsou v elektronických materiálech velmi často používány v podobě brómových a chlórových samozhášecích přísad (Brominated Flame Retardant a Chlorinated Flame Retardant). Během recyklačního procesu, kdy je spalován elektronický odpad obsahující tyto dvě nebezpečné chemikálie, dochází k tvorbě velkého množství škodlivých toxických plynů. V případě, že jsou lidé vystaveni těmto toxickým plynům nebo se jimi přímo kontaminují, uloží se tyto toxiny v tělesném tuku a nerozloží se. Při dlouhodobějším kontaktu jsou tyto toxiny velmi zdraví škodlivé a způsobují tvorbu nádorů, rakoviny a tělesných deformací. Většina elektronického odpadu je obvykle vyvážena do rozvojových zemí, kde se budou tímto toxickým odpadem probírat chudé děti. Aby mohly získat cenné kovy, musí nejprve spálit přebytečné PVC a další plastické hmoty. A to je právě chvíle, kdy dochází k nepozorovanému uvolňování toxických plynů, které zamořují životní prostředí a ohrožují životy lidí v blízkém okolí. Z tohoto důvodu považuje společnost ASUS společenskou odpovědnost za zcela nejvyšší prioritu.

ASUS pobízí svými notebooky Bamboo Series k „zelené“ revoluci
V roce 2008 zaujala společnost ASUS velmi průbojný postoj v podpoře ochrany životního prostředí. Díky svému nepřetržitému úsilí věnovanému vývoji produktů šetrných k životnímu prostředí, které se projevilo například v uvedení notebooků Bamboo Series v srpnu 2008, jež splňují koncepci GreenASUS, získala společnost ASUS v říjnu téhož roku ocenění EPEAT Gold Awards, v listopadu certifikát EU Flower a nakonec i certifikát EuP v prosinci.

Uvedení notebooků Bamboo Series od společnosti ASUS je jasným důkazem jejího vedoucího postavení ve snaze využívat a vyrábět technologie šetrné k životnímu prostředí. Záměrem tohoto převratného produktu vyrobeného z bambusu je, aby byl zcela ekologický ve kterékoliv ze svých životních fází – od návrhu přes výrobu a používání až po případnou recyklaci a likvidaci. Zaměstnanci společnosti ASUS na všech úrovních uplatnili nepřeberné množství svých zkušeností týkajících se životního prostředí, které společnost nashromáždila od roku 2000, kdy byl spuštěn projekt GreenASUS – a to ještě předtím, než vešla v platnost nařízení RoHS a WEEE.

Více informací o produktech společnosti ASUS naleznete na webových stránkách společnosti http://www.asus.com nebo http://cz.asus.com.

Tiskové zprávy

Diskuse