Digitální fotoaparát Panasonic LUMIX DMC-FS15

16. 1. 2009 18:37    Rubrika: Tiskové zprávy

Panasonic LUMIX DMC-FS15 29mm širokoúhlý Leica DC objektiv s 5x optickým zoomem a nejsnadnější ovládání s režimem Inteligentní Auto*

Digitální fotoaparát Panasonic LUMIX DMC-FS15

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Kombinace štíhlého elegantního vzhledu s praktickým rozsahem objektivu
a vyspělým Inteligentní Auto režimem

  • 35mm ekvivalent: 29-145 mm

Stylový a reprezentativní fotoaparát LUMIX DMC-FS15 přináší skvělý výkon v elegantním těle. Díky kvalitnímu širokoúhlému objektivu Leica vyfotíte i to, co se běžnému kompaktu do záběru nevejde a navíc můžete kvalitně zaznamenat i videoklipy ve standardním (4:3) nebo širokoúhlém (16:9) formátu. Inteligentní Auto režim vám umožní nechat nastavení zcela na fotoaparátu, ale široká nabídka režimů a funkcí vám také umožní kreativní přístup. Automatika či vlastní rozhodnutí – volba je zcela na vás. Ať se však rozhodnete jakkoli, DMC-FS15 vás nezklame. Pro rodinný archiv se jistě bude hodit funkce Mé dítě, která přidá ke každému snímku vašeho dítěte informaci o jeho věku.

Společnost Panasonic představuje nejnovější přírůstek řady FS. Stylový fotoaparát DMC-FS15 dostal do vínku širokoúhlý 29mm objektiv Leica DC, 5x optický zoom a rozlišení 12,1 Mpx. Nová řada FS, sestra oceňované a oblíbené série FX, si klade za cíl nabízet snadno ovladatelné přístroje špičkového vzhledu pro všechny, kdo se chtějí radovat z focení.
Režim iA (Inteligentní Auto režim) pomáhá vytvářet skvostné snímky dosud nejsnadnějším způsobem. Tento iA režim byl pro nový model FS15 vylepšen tak, aby sám v případě potřeby automaticky aktivoval celou řadu nastavení a funkcí pomáhajících k pořízení krásného snímku. Oproti jiným modelům byl iA režim rozšířen o inteligentní AF sledování pohybu, které chytře označí a sleduje zaostřený objekt a neustále jej doostřuje, i když je v pohybu. Takto je možné kdykoliv pořídit perfektně ostrý snímek v tom pravém okamžiku.
Inteligentní Expozice v závislosti na fotografované scéně zesvětlí příliš tmavé plochy a ztmaví příliš světlé plochy pro co největší dynamický rozsah, tak aby snímek samotný co nejvíce odpovídal tomu, jak jej vidí člověk svýma očima. Model FS15 také neustále sleduje zdroj světla a automaticky aktivuje kompenzaci protisvětla, například při focení postav na světlém pozadí jako je sníh nebo moře, či při focení proti oknu.
Díky vylepšené funkci Detekce tváří přístroj neustále upřesňuje zaostření a expozice AF/AE, i když se lidé hýbou, či se otáčí profilem k objektivu. Fotografování tváří usnadňuje také okamžitá Inteligentní korekce červených očí vyvolaných bleskem. Na horní stranu fotoaparátu bylo nově přidáno samostatné tlačítko pro zapnutí režimu iA. Pohodlné, snadné focení a radost z krásných snímků, to jsou hlavní přínosy iA režimu.
Fotoaparát DMC-FS15 je vybaven 2,7palcovým displejem s rozlišením 230.000 bodů, který umí rozpoznat okolní světelné podmínky a automaticky upravuje jas na jednu z 11ti úrovní. Výsledkem je výborně viditelný obraz za každých podmínek.
DMC-FS15 má elegantní vzhled a díky tenkému kovovému tělu příjemně sedí v ruce a snadno se ovládá. Zájemci o DMC-FS15 si budou moci vybrat mezi stříbrnou, černou a modrou barevnou variantou.*

*Dostupnost modelů a barevných variant je závislá na regionu.

1. iA (Inteligentní Auto) režim se stále vyvíjí – každý může být dobrým fotografem
Panasonic vyvíjí a neustále vylepšuje Inteligentní Auto režim ve snaze skutečně nejsnazšího ovládání při současně nejvyšší pravděpodobnosti pořízení krásných fotografií. Tento režim je u nového modelu ještě vylepšen o Inteligentní AF sledování pohybu a Inteligentní Expozici. Funkce Detekce tváří dokáže také digitálně odstraňovat efekt červených očí. V režimu iA se o všechno postará sám přístroj, aktivuje Inteligentní zaostřování AF, optický stabilizátor MEGA O.I.S., Inteligentní ISO, Inteligentní detekci scén, Detekci tváří a Inteligentní expozici. Díky tomu je fotograf osvobozen od starostí a může se plně soustředit na kompozici
a správný okamžik pro stisknutí spouště s jistotou, že snímek bude ostrý, krásný a správně exponovaný.
Nová funkce Inteligentní AF sledování pohybu umožňuje zaměřit pohybující se cíl a čekat na správný okamžik. Fotoaparát automaticky doostřuje při každém pohybu bez nutnosti držet namáčknutou spoušť. Díky tomu je mnohem snazší zvolit ten správný okamžik pro vyfocení dětí, zvířat či sportovních zážitků a nejrůznějších momentek.
Inteligentní expozice zesvětlí příliš tmavé plochy a ztmaví příliš světlé plochy, takže snímky vypadají přirozeně. Model FS15 také neustále sleduje zdroj světla a pokud jej detekuje za fotografovaným objektem, automaticky aktivuje kompenzaci protisvětla. Byla také vylepšena přesnost rozpoznávání tváří. V kombinaci s inteligentním AF ostřením pomáhá detekce tváří zaznamenat speciální okamžiky jako například měnící se výrazy na tváři dítěte. Model FS15 také koriguje červené oči způsobené bleskem již při pořizování fotografie.
Inteligentní detekce scén sama vybere jedno z pěti tématických nastavení – Makro, Portrét, Krajina, Noční portrét a Noční krajina – které nejlépe vyhovuje fotografované scéně. Inteligentní AF ostření udržuje fotoaparát zaostřený i bez neustále namáčknuté spouště. Díky tomu je větší šance na pořízení nejlepších záběrů.
Společně se všemi pokročilými funkcemi jsou součásti iA režimu i běžné funkce, bez kterých se dobrý digitální fotoaparát neobejde: optický stabilizátor obrazu pomáhá udržet ostrý obraz i v chvějících se rukou, inteligentní ISO upravuje citlivost a expozici u rychle se pohybujících objektů pro dosažení ostrého snímku. Funkce MEGA O.I.S. u starších modelů měla nastavení 1 a 2, nyní se k nim přidala i varianta AUTO, kdy je výběr závislý na použitém zoomu.
Všechny tyto automatické pomocné funkce je možné aktivovat stisknutím jednoho tlačítka na horní straně fotoaparátu. Díky tomu je model FS15 tím nejvhodnějším automatickým fotoaparátem pro snadné zaznamenání ostrých, krásných a bezchybných fotografií.

2. Širokoúhlý 29mm objektiv Leica DC VARIO-ELMAR s 5x zoomem (29-145mm*), čip s rozlišením 12,1 megapixelů a výkonný procesor Venus Engine IV
Ve fotoaparátu DMC-FS15 se spojuje vysoké rozlišení vynikajícího 29mm širokoúhlého objektivu Leica DC VARIO-ELMAR s 5x optickým zoomem (29-145mm*) se snímačem o rozlišení 12,1 Mpx ve štíhlém a elegantním těle. Objektiv, který je složený ze sedmi prvků v šesti skupinách, obsahuje tři asférické čočky a čtyři asférické plochy a přináší vynikající kvalitu i v kompaktním těle a zároveň splňuje přísné požadavky na kvalitu, kterými jsou produkty značky Leica proslulé. Pokud zvolíte rozlišení 3 megapixely, získáte díky funkci Extra Optical Zoom další zvětšení. Takto je lze dosáhnout až 9,8 násobného přiblížení (294 mm*). Při aktivaci této funkce je použita pouze střední část snímače. Použitý procesor Venus Engine IV je vybaven pokročilými funkcemi, díky kterým dokáže vytvořit obraz vysoké kvality a dosahuje vysokých rychlostí při jeho zpracování.
Fotoaparát reaguje velice rychle – prodleva mezi stisknutím spouště a zachycením snímku je pouhých 0,007 sekund. Díky tomu je snadnější zachytit náhlé děje a vytvořit skvělé momentky. V režimu vysokorychlostního sériového snímání*** zvládne neuvěřitelných 5,5 snímků za vteřinu. Počet snímků při sériovém snímání je neomezený,**** takže můžete držet spoušť, dokud se nezaplní paměťová karta. Venus Engine IV také podporuje režim vysoké citlivosti, který umožňuje pracovat až s ISO 6400. Při této citlivosti je možné fotografovat momentky v téměř úplné tmě bez blesku.***

*Přepočet na 35mm.
**Max. 5 obrázků ve standardním/ 3 obrázky v jemném/vysokém rozlišení.
*** Při rozlišení 3 megapixely (4:3), 2.5 megapixelů (3:2), 2 megapixely (16:9).
****Rychlost sériového snímání se liší podle paměťové karty, velikosti a kompresi souboru. Počet snímků závisí na velikosti paměťové karty, kapacitě baterií, velikosti a kompresi souboru.

3. Velký inteligentní monitor s úhlopříčkou 6,9 cm a rozlišením 230.000 bodů pro snadné focení a prohlížení
Lumix DMC-FS15 je vybaven velkým, dobře čitelným penelem s vysokým rozlišením 230.000 bodů, který oceníte při focení i prohlížení fotografií. Inteligentní LCD displej rozpozná úroveň okolního světla a při focení v jasném slunečním světle automaticky zvýší jas a kontrast monitoru až o 40 %. Jas panelu je nastavitelný v 11ti krocích a díky přesnému zhodnocení okolního světla je vždy výborně čitelný bez zvýšených nároků na energii. Monitor má speciální režim, který zajišťuje jeho dobrou čitelnost i pokud držíte fotoaparát vysoko nad hlavou, třeba při focení v davu.

4. Více radosti z fotografování
Fotoaparát Lumix nabízí celou řadu dalších možností, které zvýší vaši radost z fotografování.
Model DMC-FS15 může promítnout vyfocené snímky i za doprovodu hudby. Stačí vybrat obrázky a zvolit náladu/styl, které nejlépe odpovídají jejich obsahu – natural, slow, urban či swing – a výsledkem je emotivní prezentace s přechodovými efekty, kterou již nemusíte dále upravovat. Kvalitní monitor potěší oči a nově přidaný reproduktor zase uši diváků.
Všechny fotoaparáty Lumix mohou pořizovat snímky přímo ve vysokém rozlišení 1920x1080 pixelů, které je vhodné pro prohlížení na moderních širokoúhlých (16:9) Full HD TV. Panasonic se již dlouho zaměřuje na to, aby z fotografování učinil příjemnou zábavu. Proto je velice snadné prohlížet fotografie přímo na televizorech Panasonic Viera TV pomocí SD slotu umístěného přímo v televizoru.
Ani video nový DMC-FS15 neminulo. Zaznamenávat můžete 16:9 širokoúhle WVGA (848 x 480) s frekvencí 30 snímků za vteřinu a samozřejmě také 4:3 VGA (640 x 480).

5. Další vlastnosti
Nový DMC-FS15 je vybaven řadou dalších funkcí, které usnadňují fotografování a zvyšují pohodlí uživatelů.
Uživatel si může vybrat z několika ikon, které signalizují zaostření na objekt. Kromě obvyklé tečky je na výběr květina, auto a řada dalších tvarů. Nový režim Fotorámeček přidá kolem snímku atraktivní okraje. Po vytištění tak mohou fotografie vypadat jako zarámované pohlednice, což z nich učiní skvělý dárek.
Nově bylo přidáno i nastavení Moje scény, které majiteli umožní přiřadit jim vlastní nastavení/režim a snadno mezi nimi přepínat. Nejkratší zaostřovací vzdálenost byla u modelu DMC-FS15 snížena na 3 centimetry. Díky funkci Digitální zoom makro je možné dosáhnout ještě většího přiblížení a zachytit dramatické detaily.

O Software PHOTOfunSTUDIO 3.0
Součástí balení DMC-FS15 je nejnovější verze skvělého software PHOTOfunSTUDIO 3.0. Program je určen ke snadným úpravám a organizaci fotografií. Nová a velmi zajímavá je funkce Rozpoznávání tváří, která identifikuje a následně roztřídí fotografie podle obličejů. Obvykle, když hledáte snímek určité osoby, musíte procházet stovky obrázku jeden po druhém. Ale PHOTOfunSTUDIO 3.0 to udělá za vás bez ohledu na to, jakým fotoaparátem byly pořízeny a to i v případě, kdy přidáváte nové snímky. Software také vytváří velice poutavé prezentace a ukládá videa (MOV nebo MPEG2) přímo na YouTube.

Tiskové zprávy

Diskuse