Panasonic na CES 2009

19. 1. 2009 19:37    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Panasonic vyvíjí vysoce úsporné a efektivní plazmové panely a LCD HDTV

Panasonic na CES 2009

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Prototypy byly představeny na Mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES 2009

Společnost Panasonic, přední výrobce v oblasti HDTV, vyvinula nové extrémně tenké panely pro plazmové displeje PDP i LCD HDTV, čímž se podařilo zvýšit kvalitu obrazu a minimalizovat ekologický dopad. Tyto prototypy byly představeny na Mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES 2009.

Nově vyvinutá technologie NeoPDP je použita ve dvou typech PDP. Prvním je vysoce energeticky efektivní 42palcový (106 cm) PDP, který se může pochlubit trojnásobnou svítivostí při současném snížení spotřeby, a to na plnou 1/3 spotřeby modelů uvedených na trh v roce 2007 a při zachování stejného jasu. Druhým modelem je ultratenký 50palcový (127 cm) PDP panel o tloušťce pouze 8,8mm. Tento ultratenký panel nabízí nejvyšší rozlišení pohyblivého obrazu, a to plných 1080 řádků.

Nově vyvinutá technologie NeoLCD byla začleněna i do energeticky vysoce úsporného 37palcového LCD panelu, který se pyšní spotřebou pouhých 90kWh za rok provozu a rozlišením pohyblivého obrazu až 1 000 řádků, což je zhruba stejné rozlišení jako u plazmových panelů. Televizor má nejnižší spotřebu ze všech LCD HDTV na světě, ve srovnání s předchozím modelem je spotřeba zhruba poloviční.

S rozšiřováním digitálního vysílání poptávka po plochých televizorech rapidně roste a očekává se, že za fiskální rok 2008 bude činit více než polovinu celosvětové poptávky po televizorech. Stále více zákazníků si uvědomuje nutnost chránit životní prostředí, proto musí být nově vyvíjené televizory slučitelné s ekologickými požadavky spotřebitelů. S novými technologiemi se společnosti Panasonic podařilo také dosáhnout nejvyšší kvality obrazu a zároveň vysoké energetické úspornosti jak u plazmových obrazovek, tak u LCD. Panasonic nové technologie pojmenoval „NeoPDPeco“ a „NeoLCDeco“.

O NeoPDP
Televizory s plazmovými panely nabízejí vysoký dynamický kontrast, velké rozlišení pohybujícího se obrazu, věrnou reprodukci barev, široký zorný úhel a jsou zároveň velice úsporné z energetického hlediska. V roce 2006 se Panasonic stal prvním výrobcem na světě, který ze svých PDP panelů odstranil olovo. Společnost tehdy provedla důkladnou revizi svých základních technologií a na CES 2008 představila revoluční koncept NeoPDP, a to včetně panelů s dvojnásobnou energetickou efektivností, 24,7mm supertenkého PDP displeje a velkého 150palcového (381 cm) PDP.

Společnost Panasonic své klíčové technologie dále zlepšuje. Jsou používány nové materiály, jako je výbojový plyn a fosfor jako zdroj pro generování neutronů, jež výrazně zvýšil výbojovou efektivnost a strukturu buněk. Zavedení nové metody napájení elektrických obvodů umožnilo snížit ztráty elektřiny na jednu třetinu a též umožnilo nízkovoltážní napájení. Vysoce efektivní technologie trojnásobné svítivosti snížila počet komponent a umožnila jejich vyšší integraci. V důsledku toho bylo možné novou technologii zabudovat do 42palcového (106 cm) PDP displeje s plným Full HD.

Další zdokonalení struktury panelů a rozložení okruhů umožnily ještě užší profil. PDP s Full HD má nyní rozlišení přes 900 řádků. Nově vyvinutá technologie a materiály zkracují dosvit, díky čemuž se podařilo dosáhnout nejvyššího světového rozlišení pohyblivého obrazu 1080 řádků a reprodukci programů ve Full HD v jakékoli rychlosti bez sebemenší ztráty detailu. Nová 50palcová (127 cm) PDP televize Panasonic je hluboká pouhých 8,8mm a svému uživateli nabízí především skvělý obraz.

O NeoLCD
LCD panely IPS alfa nabízejí vysoký poměr přenosu světla a nízké spotřeby elektrické energie. Tyto výhody zajišťuje specifická struktura panelů. Mohou se pochlubit vysokým rozlišením pohybujícího se obrazu a širokým úhlem pro jeho zobrazení, který bude působit přirozeně z jakéhokoli úhlu pohledu.

Použití nového alfa panelu IPS s lepším přenosem světla a LED podsvícením umožňuje lokální ovládání světla podle jasu jednotlivých scén. Nový panel nabízí podstatně vyšší kontrast, a to zejména díky neobyčejně úspornému provozu – oproti modelu z roku 2008 jsou energetické nároky poloviční a televizor spotřebuje pouhých 90kWh za rok, což je nejméně ze všech televizorů na trhu.

Tiskové zprávy

Diskuse