Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FS550

28. 1. 2009 10:53    Rubrika: Tiskové zprávy

*ekvivalent pro 35mm kinofilm: 25-125mm

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FS550

Pokud vás okouzlilo dotykové ovládání mobilních telefonů a multimediálních přehrávačů, pořiďte si Lumix DMC-FX550. Protože ale Panasonic ví, že být in nestačí, získáte především špičkový fotoaparát s vynikajícím ultraširokým objektivem a vysokým rozlišením. Navíc můžete zaznamenávat video v HD rozlišení a všechno pak rovnou prohlížet na televizní obrazovce.

Společnost Panasonic představuje nový fotoaparát s dotykovým displejem ze stylové řady Lumix FX. Novinka s označením DMC-FX550 navazuje na úspěšný model DMC-FX500. Objektiv Leica DC zaujme širokým 25mm úhlem a 5násobným zoomem. Rozlišení stouplo z 10,1 na 12,1 megapixelů a dotykový displej s úhlopříčkou 3 palce pak značně usnadní svým uživatelům ovládání přístroje.
Režim iA (Inteligentní Auto), který je chloubou fotoaparátů Lumix, byl v novince DMC-FX550 dále vylepšen. Přináší funkci Rozpoznávání tváří, která je schopna najít v davu a rozlišit jednotlivé lidské obličeje. Díky tomu je možné určit konkrétní osobu, na kterou fotoaparát automaticky zaostří a zvolí ostatní nastavení tak, aby právě tento obličej byl dokonale zachycen. Většímu množství povedených záběrů napomáhá i Inteligentní zaostřování AF, které udržuje zvolený cíl stále zaostřený, i když je v pohybu. Jakmile zvolíte iA režim, pracují všechny tyto pokročilé funkce automaticky společně s dalšími. Vy se pak můžete soustředit pouze na hledání nejlepších záběrů a nestarat se o nastavení fotoaparátu. V případě, že se změní podmínky prostředí, fotoaparát se postará o změnu nastavení bez vašeho zásahu, takže vaše snímky budou stále ostré a krásné.
Ovládání DMC-FX550 kombinuje kurzorové tlačítko a dotykový displej. Díky tomu je ovládání snadné a intuitivní. Základní volby je možné nastavovat přímo tlačítkem, pokročilé funkce je pak snadné ovládat dotekem či posunem prstů po displeji.
Nově vyvinutý procesor Venus Engine V je přibližně 2,4krát rychlejší díky dvěma CPU. Obstarává zpracování obrazu a ovládání, zvyšuje také umělou inteligenci fotoaparátu a zároveň snižuje spotřebu.
Fotoaparát DMC-FX550 spojuje futuristické ovládání s řadou základních funkcí a manuálním nastavením, takže uspokojí širokou škálu uživatelů. Rozsáhlá nabídka pokročilých funkcí dává fotoaparátu neuvěřitelný potenciál a přináší fotografům vynikající uživatelskou zkušenost.
Model DMC-FX550 je k dispozici ve stříbrné, černé a zlaté variantě. Barvy jsou kombinovány s hliníkovými prvky a zepředu je zdobí elegantní křivka. Dostupnost barevných variant se však může lišit podle regionu.

Kvalitní širokoúhlý objektiv Leica DC VARIO-ELMARIT s 5x optickým zoomem (ekvivalent 25-125 mm) a vysokou světelností přináší špičkový obraz. Přitom ale díky EA čočkám bylo možné umístit ultra široký 25mm objektiv do velice tenkého těla. Díky širokému úhlu zachytí DMC-FX550 téměř dvojnásobný prostor než běžné 35mm objektivy. Pokud by vám nestačil standardní rozsah objektivu, můžete využít funkci Extra optický zoom, která zvyšuje rozsah zoomu až na 9,8x při rozlišení 3 Mpx. Model DMC-FX550 je nově vybaven tlačítkem, které rovnou zvolí maximální přiblížení. Druhým stisknutím tlačítka se aktivuje Extra optický zoom - přiblížení vzroste na 9,8násobek a rozlišení se sníží na 3 Mpx.
Fotoaparát DMC-FX550 přináší i další zajímavé funkce, díky kterým je focení ještě snadnější. Panorama asistent vás provede tvorbou vertikálních i orientálních panoramat. Na displeji budou zobrazeny vodící čáry, podle kterých stačí záběr jednoduše upravit. Přiložený program PanoramaMaker je potom perfektně složí dohromady. Funkce Makro zoom umožňuje fotit ještě větší detaily díky 3násobnému digitálnímu zoomu.
Všechny fotoaparáty Lumix mohou snímat obrázky přímo v HD rozlišení 1920x1080 pixelů, které přesně odpovídají širokoúhlým televizorům (16:9). Nový DMC FX550 dokonce zaznamenává i video ve vysokém rozlišení 1280 x 720p s frekvencí 30 fps. Pomocí volitelného kabelu (DMW-HDC2) můžete svůj fotoaparát propojit přímo s televizorem a prohlížet si vaše úlovky v HD kvalitě. Délka zaznamenaného videa je v Evropě omezena na 15 minut, jinak je omezena 2 GB či kapacitou paměťové karty.
Inteligentní Auto režim, jehož cílem je dosáhnout co nejjednoduššího ovládání a snížit množství zkažených snímků, byl ve fotoaparátu Lumix DMC-FX550 obohacen o funkci Rozpoznávání tváří. Pokud opakovaně fotíte téhož člověka, fotoaparát vás vyzve k zadání jména. Kdykoli pak najde tento obličej v záběru, zobrazí jméno na displeji a automaticky zaostří přímo na něj. Můžete zvolit ikonu, která bude se jménem spojená a zadat věk. Všechny snímky s touto osobou pak budou automaticky označeny jménem a věkem. Pokud zaznamenáte dítě mladší než tři roky, fotoaparát se automaticky přepne do režimu Dítě, kdykoli se objeví v záběru. Při promítání pak můžete nechat zobrazovat pouze snímky obsahující konkrétní osobu. Díky tomu je mnohem snazší také třídění a archivace.
Inteligentní zaostřování AF udržuje vybraný cíl zaostřený i při pohybu, Inteligentní volba scény automaticky vyhodnotí situaci, zvolí nejvhodnější režim a pokud to situace vyžaduje, kompenzuje protisvětlo. iA režim automaticky aktivuje Inteligentní zaostřování AF, Detekci a Rozpoznávání obličejů, optický stabilizátor obrazu Mega O.I.S., Inteligentní kontrolu ISO, Inteligentní volbu scény a Inteligentní expozici. Díky tomu je jedinou starostí fotografa vybrat a zkomponovat ten nejlepší záběr s jistotou, že o všechno ostatní se postará jeho fotoaparát.
Velký dotykový displej s úhlopříčkou 3 palce je dokonalý při focení i prohlížení obrázků. Díky němu Lumix DMC-FX550 kombinuje to nejlepší z dotykového a klasického způsobu ovládání. Základní operace zůstaly přiřazeny klasickým tlačítkům, pokročilé nabídky pak můžete procházet dotekem prstu či pomocí stylusu. Dotykem můžete zvolit libovolný bod na displeji, na který pak fotoaparát zaostří. Dotykem můžete také změnit rychlost závěrky a clonu v režimu Manuální expozice. Dotykový displej lze využít i pro jemné nastavení vyvážení bílé a teploty barev. Dotykový displej využijete i při prohlížení fotografií. Nabídka Snadná organizace, jak název napovídá, usnadňuje organizaci obrázků. Prstem procházíte náhledy fotografií pod hlavním oknem a vybranou fotografii je snadné editovat – oříznout, zmenšit či přidat text. Je také možné přímo mazat či označit povedené snímky.
Inteligentní LCD s vysokým rozlišením automaticky volí jednu z 11ti úrovní jasu podle úrovně okolního světla. Díky tomu je displej vždy perfektně jasný a čitelný. Menu je dobře čitelné a mohou se v něm snadno orientovat i senioři. Procesor Venus Engine V umožňuje výrazně rychlejší prohlížení fotografií– asi 17x rychleji vykresluje náhledy a 4x rychleji zobrazuje jednotlivé obrázky dokonce i v nejvyšším rozlišení 12,1 megapixelů. Procesor Venus Engine V zvyšuje rychlost fotoaparátu, jeho inteligenci a umožňuje identifikovat konkrétní obličeje v různých situacích.
Procesor zlepšuje také kvalitu výsledné fotografie. Je schopen odlišit vysokofrekvenční a nízkofrekvenční šum a odstraní pouze nízkofrekvenční, který snižuje kvalitu obrázků. Dalším vylepšením je zkrácení doby odezvy. Prodleva mezi stisknutím spouště a zachycením snímku je pouhých 0,007 sekund. Fotoaparát DMC-FX550 je schopen uložit asi 2,3 snímky za vteřinu v rozlišení 12,1 Mpx*. V režimu vysokorychlostního sériového snímání** zvládne neuvěřitelných 10 snímků za vteřinu. Počet snímků při sériovém snímání je neomezený,*** takže můžete držet spoušť, dokud se nezaplní paměťová karta. Režim Sériový blesk umožňuje nepřetržité focení s bleskem****. I přes vysoký výkon je spotřeba procesoru Venus Engine V o zhruba 16 % nižší než u Venus Engine IV. Díky tomu došlo k prodloužení výdrže baterií až na 350 snímků (CIPA).
* Max. 5 snímků ve standardním / 3 snímky ve vysokém rozlišení
** Při prioritě rychlostí závěrky. 3 Mpx (4:3), 2.5 Mpx (3:2), 2 Mpx (16:9) záznamu. (6 snímků při režimu Priorita obrazu).
*** Rychlost sériového snímání se liší podle paměťové karty, velikosti a kompresi souboru. Počet snímků závisí na velikosti paměťové karty, kapacitě baterií, velikosti a kompresi souboru.
**** Max. 5 snímků při 3 Mpx (4:3), 2.5 Mpx (3:2), 2 Mpx (16:9) záznamu.