Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FT1

28. 1. 2009 16:26    Rubrika: Tiskové zprávy

První vodotěsný, nárazu-vzdorný a prachotěsný fotoaparát s HD videoklipy AVCHD Lite *k 27. lednu 2009

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FT1

Lumix DMC-FT1 je určen pro ty, kteří nejspíš nějaký ten fotoaparát zničili. Odolný přístroj pro milovníky aktivního trávení volného času vydrží ponor pod mořskou hladinu, prach a písek pouští a pláží a i nějaký ten pád. Pokud se tedy rádi vydáváte za dobrodružstvím na vodu či do hor, je určený právě pro vás. Odolný přístroj, který je zároveň fotoaparátem i kvalitní kamerou, pořídí skvělé fotografie i HD videa v podmínkách, které jiné přístroje nevydrží.

Společnost Panasonic představuje Lumix DMC-FT1, odolný fotoaparát určený pro vyznavače outdoorových aktivit. Model FT1 je odolný proti nárazu, prachu i vodě a je s ním možné špičkové HD videoklipy ve formátu AVCHD Lite. Díky v této kategorii unikátnímu 28mm širokoúhlému objektivu Leica, 4,6x optickému zoomu a Inteligentnímu Auto režimu s ním můžete vyrazit i do toho nejtěžšího terénu a přinést zpátky skvělé snímky. Fotoaparát FT1 byl testován stejně jako odolné notebooky TOUGHBOOK, takže je vodotěsný do hloubky 3 metry, odolá pádu až z výšky 1,5 metru a nemusíte se bát ani prachu. Díky tomu je to dokonalý přístroj pro dobrodruhy – můžete se s ním bez obav vydat tam, kam jste se dosud s fotoaparátem neodvážili.
Objektiv LEICA DC VARIO-ELMAR s 4,6x optickým zoomem přináší rozsah od 28 do 128 mm, díky kterému můžete fotit úžasné detaily krajiny, či naopak krásné a barevné podvodní snímky, které by s běžným ohniskem nešlo tak snadno pořídit. Rozlišení 12,1 Mpx poskytne kvalitní obrázky vhodné k tisku i výřezům. Pokud by vám nestačil standardní rozsah zoomu objektivu, můžete využít funkci Extra optický zoom, která zvyšuje rozsah zoomu až na 9x (252 mm).
Videozáznam bude díky formátu AVCHD Lite ve vysokém rozlišení HD, ale zároveň zabere na paměťové kartě polovinu místa než běžné JPEG video formáty. Dolby Digital Creator zajistí špičkový zvuk a speciální funkce se postará o odstranění rušivých zvuků větru. Model FT-1 je díky tomu skvělou kombinací fotoaparátu a videokamery se snadným ovládáním, vhodný pro každé dobrodružství.
Při nahrávání videa je zoom funkční v celém rozsahu. Na výběr je ze 17ti různých nastavení pro nejrůznější situace. Při záznamu do AVCHD Lite je možné zvolit ze tří úrovní kvality záznamu: SH (17 Mbps), H (13 Mbps) a L (9 Mbps). Pokud je tma, automaticky se při záznamu rozsvítí zabudované LED světlo. Pro nahrávání videa je určeno speciální tlačítko na zadní straně přístroje.
Inteligentní Auto režim, který je chloubou fotoaparátů Lumix, je nyní dostupný i při nahrávání videa. Automaticky zvolí nejvhodnější scénický režim a pomáhá s korekcí chvění rukou, ostřením a správným nastavením jasu. Díky tomu je dokonalým řešením pro zaznamenání skvělých fotografií i videa. Funkce Rozpoznávání tváří je novinka, která si zapamatuje obličeje z předchozích snímků. Pokud se známá tvář objeví v dalším záběru, automaticky na ni zaostří i ve skupině a postará se o skvělý snímek. Inteligentní volba scény automaticky volí mezi režimy Normal, Portrét, Makro, Krajina a Šero ten nejvhodnější pro nejlepší snímky. Inteligentní zaostřování AF udržuje vybraný cíl zaostřený i při pohybu.
Funkce Rozpoznání tváří si v modelu FT1 pamatuje tváře konkrétních lidí. Pokud opakovaně fotíte téhož člověka, fotoaparát vás vyzve k zadání jména. Kdykoli pak najde tento obličej v záběru, zobrazí jméno na displeji a automaticky zaostří přímo na něj. Můžete zvolit ikonu, která bude se jménem spojená a zadat věk. Všechny snímky s ním pak budou automaticky označeny jménem a věkem. Pokud zaznamenáte dítě mladší než tři roky, fotoaparát se automaticky přepne do režimu Dítě, kdykoli se objeví v záběru. Při promítání pak můžete nechat zobrazovat pouze snímky obsahující konkrétní osobu. Díky tomu je mnohem snazší také třídění a archivace.
Kromě již zmíněných pokročilých funkcí, aktivuje iA režim podle potřeby i standardní funkce, bez kterých se dobrý digitální fotoaparát neobejde. Optická stabilizace obrazu Mega O.I.S. se postará o nechtěné chvění rukou, Inteligentní ISO zajistí ostré záběry i u pohybujících se objektů. Optický stabilizátor obrazu Mega O.I.S. má nyní navíc kromě úrovně 1 a 2 i nastavení Auto, kdy fotoaparát sám zvolí vhodnou míru podle zoomu. Inteligentní expozice nastaví správně hodnoty pro každou část snímku, takže se vyhnete příliš tmavým stínům i příliš světlým místům. Barevné přechody a detaily jsou pak dokonale zachyceny a vyrovná také případné protisvětlo. Rychlé zaostření AF zaostří obraz ještě před stisknutím spouště, takže neztrácíte vzácné vteřiny čekáním. Proto málokdy zmeškáte záběr.
Díky formátu videa AVCHD Lite stačí vložit paměťovou kartu do SD slotu televizoru Viera a hned přehrát*. Další možností je připojit fotoaparát k televizoru mini-HDMI kabelem a pomocí dálkového ovladače prohlížet fotografie i video. Zobrazit je můžete jako časovou linku, v kalendáři nebo třena podle toho, v jakém scénickém režimu byly pořízeny. Pro prohlížení v terénu skvěle poslouží i 2,7palcový Inteligentní displej s rozlišením 230.000 bodů a širokým pozorovacím úhlem, který automaticky upravuje jas podle okolních světelných podmínek.
Fotoaparát FT1 přidává další scénické režimy pro fotografie, takže jejich počet stoupl na 26. Nově – přesně podle určení tohoto fotoaparátu – přibyly režimy Pláž & Surfování a Panorama Asistent. Režim Pláž & Surfování se vyznačuje především nastavením bílé přesně pro písek na pláži a mělkou vodu. Panorama asistent vás provede tvorbou vertikálních i horizontálních panoramat. Na displeji budou zobrazeny vodící čáry, podle kterých stačí záběr jednoduše upravit. Přiložený program PanoramaMaker je potom perfektně složí dohromady. S modelem FT1 zaostříte již od 3 cm. Funkce Makro zoom umožňuje fotit ještě vetší detaily díky 3násobnému digitálnímu zoomu.
Inteligentní LCD s vysokým rozlišením automaticky volí jednu z 11ti úrovní jasu podle úrovně okolního světla. Díky tomu je vždy perfektně jasný a čitelný. Menu je jasné a mohou se v něm snadno orientovat i senioři. Procesor Venus Engine HD umožňuje výrazně rychlejší prohlížení fotografií– asi 17x rychleji vykresluje náhledy a 4x rychleji zobrazuje jednotlivé obrázky dokonce i v nejvyšším rozlišení 12,1 megapixelů..
Součástí balení je i software PHOTOfunSTUDIO HD Edition, který je určený pro prohlížení a editaci fotografií a videa. S jeho pomocí je také možné ukládat videa na YouTube či vypalovat DVD.
Nově vyvinutý procesor Venus Engine HD je více než dost rychlý pro zvládnutí videa ve vysokém rozlišení. Díky dvěma CPU se může pochlubit zhruba 2,4 krát větším výkonem, který zrychluje i všechny operace fotoaparátu. Nový procesor zvyšuje umělou inteligenci přístroje a umožňuje výstup v HD přes HDMI. Zlepšil i zpracování obrazu, takže již při ukládání je redukován šum a výsledkem jsou krásné, jasné a ostré záběry s dokonalými barvami.
Procesor Venus Engine HD zkracuje prodlevu při zapnutí fotoaparátu na pouhých 1,3 sekundy. Prodleva mezi stisknutím spouště a zachycením snímku je pouhých 0,005 sekundy, což je skvělé pro zachycení momentek. Model FT1 je schopen uložit asi 2,3 snímky za vteřinu v rozlišení 12,1 Mpx*. V režimu vysokorychlostního sériového snímání** zvládne neuvěřitelných 10 snímků za vteřinu. Počet snímků při sériovém snímání je neomezený,*** takže můžete držet spoušť, dokud se nezaplní paměťová karta.
I přes vysoký výkon je spotřeba procesoru Venus Engine HD nižší než u Venus Engine IV. Díky tomu došlo k prodloužení výdrže baterií až na 340 snímků (CIPA).
* Max. 5 snímků v standardním / 3 snímky ve vysokém rozlišení
** 3 Mpx (4:3), 2.5 Mpx (3:2), 2 Mpx (16:9) záznam. (10fps při režimu Priorita závěrky / 6fps při režimu Priorita obrazu).
*** Rychlost sériového snímání se liší podle paměťové karty, velikosti a kompresi souboru. Počet snímků závisí na velikosti paměťové karty, kapacitě baterií, velikosti a kompresi souboru.