Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FX40

28. 1. 2009 16:55    Rubrika: Tiskové zprávy

*ekvivalent pro 35mm kinofilm: 25-125mm

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FX40

Lumix DMC-FX40 je přesně takový fotoaparát, jaký budete s radostí nosit pořád u sebe. Lehký a přitom kvalitní, s výjimečně snadným ovládáním. Přístroj, který vám umožní nafotit všechny ty legrační scény na párty a dojemné chvíle z rodinných oslav. Prchavé okamžiky, které by jinak zmizely, máte nyní možnost zachovat navždy. Přátelé, rodina, dobrodružné výpravy – vždycky jste jenom jedno stisknutí tlačítka od skvělého snímku nebo videa ve vysokém rozlišení.

Společnost Panasonic představuje stylový fotoaparát Lumix DMC-FX40 s úžasným 25mm ultra širokým objektivem Leica DC a výkonným 5x optickým zoomem (odpovídá rozsahu 25-125 mm na 35mm kinofilmu) a rozlišením 12,1 megapixelu. Ultra širokoúhlý objektiv umožňuje zachytit až dvojnásobek prostoru ze stejné vzdálenosti ve srovnání s klasickými 35mm objektivy. Díky tomu můžete fotit záběry s nevídanou šířkou i hloubkou. Proslulá řada FX se rozrostla o další přístroj, který přináší vysokou kvalitu obrazu a unikátní funkce v elegantním a tenkém těle.
Režim iA (Inteligentní Auto), který je chloubou fotoaparátů Lumix, byl v novince DMC-FX40 dále vylepšen. Přináší funkci Rozpoznávání tváří, která je schopna rozlišit jednotlivé lidské obličeje. Díky tomu je možné zvolit si ve skupině konkrétní osobu, na kterou fotoaparát automaticky zaostří a zvolí ostatní nastavení tak, aby právě tento obličej byl dokonale zachycen. Dokonalosti napomáhá i Inteligentní zaostřování AF, které udržuje zvolený cíl stále zaostřený, i když je v pohybu. Jakmile zvolíte iA režim, pracují všechny tyto pokročilé funkce automaticky společně s dalšími. Vy se pak můžete soustředit pouze na hledání nejlepších záběrů a nestarat se o nastavení fotoaparátu. I když se změní podmínky, fotoaparát se postará o změnu nastavení bez vašeho zásahu, takže vaše snímky budou stále ostré a krásné.
Nově vyvinutý procesor Venus Engine V kontroluje všechny pokročilé funkce s dosud nevídanou rychlostí, výkonem a zároveň nízkou spotřebou. Přes tenké tělo omezující velikost baterie, se její výdrž prodloužila na neuvěřitelných 350 snímků (CIPA), takže se nemusíte bát, že budete muset v půli dne shánět elektrickou zásuvku.
S fotoaparátem DMC-FX40 můžete nahrávat i velmi kvalitní a ostré video ve vysokém rozlišení 1280 x 720p 30 fps. Za pomocí volitelného HD komponentního kabelu DMW-HDC2 můžete video promítat přímo na Full HD televizoru.
Povrch fotoaparátu se liší podle zvolené barevné varianty. Tenký a elegantní DMC-FX40 je sofistikovaný fotoaparát plný futuristických funkcí, který umožňuje snadno a zábavně pořizovat kvalitní fotografie. Model DMC-FX40 bude k dispozici ve stříbrné, černé, růžové, bílé, červené a zlaté barevné variantě. Dostupnost barevných variant se může lišit podle regionu.

Kvalitní širokoúhlý objektiv Leica DC s 5x optickým zoomem (ekvivalent 25-125 mm) a vysokou světelností F2,8 přináší špičkový obraz. Přitom ale díky EA čočkám bylo možné umístit ultraširoký 25mm objektiv do velice tenkého těla. Pokud by vám nestačil standardní rozsah objektivu, můžete využít funkci Extra optický zoom, která zvyšuje rozsah zoomu až na 9,8x při rozlišení 3 Mpx.
Inteligentní Auto režim, jehož cílem je dosáhnout co nejjednoduššího ovládání a snížit množství zkažených snímků, byl ve fotoaparátu Lumix DMC-FX40 obohacen o funkci Rozpoznávání tváří, která již přímo ve fotoaparátu upraví případné červené oči. Inteligentní zaostřování AF udržuje vybraný cíl zaostřený i při pohybu. Inteligentní volba scény automaticky vyhodnotí situaci, zvolí nejvhodnější režim a pokud to situace vyžaduje, kompenzuje protisvětlo. iA režim automaticky aktivuje Inteligentní zaostřování AF, Detekci a Rozpoznávání obličejů, optický stabilizátor obrazu Mega O.I.S., Inteligentní kontrolu ISO, Inteligentní volbu scény a Inteligentní expozici. Díky tomu je jedinou starostí fotografa vybrat a zkomponovat ten nejlepší záběr s jistotou, že o všechno ostatní se postará jeho fotoaparát.
Funkce Rozpoznávání tváří v modelu DMC-FX40 si pamatuje jednotlivé obličeje. Pokud opakovaně fotíte téhož člověka, fotoaparát vás vyzve k zadání jména. Kdykoli pak najde tento obličej v záběru, zobrazí fotoaparát jméno na displeji a automaticky zaostří přímo na něj. Můžete zvolit ikonu, která bude se jménem spojená a zadat věk. Všechny snímky s ním pak budou automaticky označeny jeho jménem a věkem. Pokud zaznamenáte dítě mladší než tři roky, fotoaparát se automaticky přepne do režimu Dítě, kdykoli se objeví v záběru. Při promítání pak můžete nechat zobrazovat pouze snímky obsahující konkrétní osobu. Díky tomu je mnohem snazší také třídění a archivace.
Fotoaparát DMC-FX40 přináší i další zajímavé funkce, díky kterým je focení ještě snadnější. Panorama asistent vás provede tvorbou vertikálních i orientálních panoramat. Na displeji budou zobrazeny vodící čáry, podle kterých stačí záběr jednoduše upravit. Přiložený program PanoramaMaker je potom perfektně složí dohromady. Funkce Makro zoom umožňuje fotit ještě vetší detaily díky 3násobnému digitálnímu zoomu.
Na zadní straně Lumixu DMC-FX40 je umístěn velký a jasný LCD s úhlopříčkou 2,5 palce a rozlišením 230.000 bodů. Inteligentní LCD rozpozná úroveň okolního světla a při focení v jasném slunečním světle automaticky zvýší jas a kontrast displeje až o 40 %. Jas displeje je nastavitelný v 11ti krocích a díky přesnému zhodnocení okolního světla je vždy výborně čitelný bez zvýšených nároků na energii. Díky širokému pozorovacímu úhlu můžete na displeji kontrolovat záběr i prohlížet hotové snímky v jakýchkoli podmínkách.
Menu je dobře čitelné, přehledné a mohou se v něm snadno orientovat i senioři. Procesor Venus Engine V umožňuje výrazně rychlejší prohlížení fotografií – asi 17x rychleji vykresluje náhledy a 4x rychleji zobrazuje jednotlivé obrázky dokonce i v nejvyšším rozlišení 12,1 megapixelů.
Rychlý a výkonný procesor Venus Engine byl vylepšen a v nových modelech je použita jeho nejnovější verze s označením Venus Engine V. Kromě obvyklého procesoru pro zpracování obrazu je vybaven také dalším CPU, který zvyšuje jeho výkon. Inteligence fotoaparátu byla také zvýšena prostřednictvím schopnosti identifikovat obličeje. Fotoaparát je také schopen odlišit vysokofrekvenční a nízkofrekvenční šum a odstraní pouze nízkofrekvenční, který snižuje kvalitu obrázků.
Dalším vylepšením je zkrácení doby odezvy. Prodleva mezi stisknutím spouště a zachycením snímku je pouhých 0,007 sekund, takže konečně můžete zachytit i ty nejkratší okamžiky. Fotoaparát DMC-FX40 je schopen uložit asi 2,3 snímky za vteřinu v rozlišení 12,1 Mpx*. V režimu vysokorychlostního sériového snímání** zvládne neuvěřitelných 10 snímků za vteřinu. Počet snímků při sériovém snímání je neomezený,*** takže můžete držet spoušť, dokud se nezaplní paměťová karta. Režim Sériový blesk umožňuje nepřetržité focení
s bleskem****. I přes vysoký výkon je spotřeba procesoru Venus Engine V o zhruba 16 % nižší než u Venus Engine IV. Díky tomu došlo k prodloužení výdrže baterií až na 350 snímků (CIPA).
* Max. 5 snímků v standardním / 3 snímky ve vysokém rozlišení
** Při prioritě rychlostí závěrky. 3 Mpx (4:3), 2.5 Mpx (3:2), 2 Mpx (16:9) záznamu. (6 snímků při režimu Priorita obrazu).
*** Rychlost sériového snímání se liší podle paměťové karty, velikosti a kompresi souboru. Počet snímků závisí na velikosti paměťové karty, kapacitě baterií, velikosti a kompresi souboru.
**** Max. 5 snímků při 3 Mpx (4:3), 2.5 Mpx (3:2), 2 Mpx (16:9) záznamu.