Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-TZ7

28. 1. 2009 19:41    Rubrika: Tiskové zprávy

VIDEO FOTOAPARÁT S ROZPOZNÁNÍM ZNÁMÝCH TVÁŘÍ

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-TZ7

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Ultrakompaktní, 25mm ultraširokoúhlý, 12x ultrazoom se záznamem videoklipů AVCHD ve vysokém rozlišení HD a stereo zvukem v kvalitě Dolby Digital
*k 27. Lednu 2009
**ekvivalent 35mm kinofilm: 25-300 mm

Nový Lumix DMC-TZ7 nabízí univerzální fotoaparát a kvalitní videokameru v jednom. Tento extrémně kompaktní přístroj poslouží uživateli nejen jako vynikající fotoaparát se superzoomem, ale umožní také zaznamenávat video v HD rozlišení. Díky Rozpoznávání nových tváří budou snímky vašich blízkých automaticky označeny jejich jménem a věkem, což konečně vnese pořádek do vašeho rodinného archivu.

Společnost Panasonic představuje Lumix DMC-TZ7 – světově nejmenší a nejnovější přírůstek do rodiny řady TZ. 12x optický superzoom řadí tento fotoaparát s rozlišením 10,1 megapixelů a 25mm ultra širokým objektivem mezi celosvětové oblíbené kompaktní a univerzální foto kamery s extrémním rozsahem.
Model TZ7 je výkonný a mnohostranný. Objektiv LEICA DC VARIO-ELMAR má ve srovnání se staršími modely delší zoom a širší ohnisko v menším, tenčím a lehčím těle. DMC-TZ7 je první digitální video fotoaparát, který ukládá videoklipy ve vysokém rozlišení ve formátu AVCHD Lite. AVCHD Lite umožňuje dlouhodobý a snadno přehratelný záznam ve vysokém rozlišení HD. Díky skvěle navrženým ovládacím prvkům, včetně speciálního tlačítka pro záznam videa, je DMC-TZ7 skvělý jako fotoaparát i videokamera.
Inteligentní Auto režim, který je chloubou fotoaparátů Lumix, je nyní dostupný i při nahrávání HD videa. Automaticky zvolí nejvhodnější scénický režim a pomáhá s korekcí chvění rukou, ostřením a správným nastavením jasu. Je tedy dokonalým řešením pro zaznamenání skvělých fotografií i videa. Rozpoznávání tváří je novinka, která rozezná a zapamatuje si obličeje konkrétních lidí z předchozích snímků. Pokud se známá tvář objeví v záběru, fotoaparát ji okamžitě identifikuje automaticky na ni zaostří i ve skupině a postará se o to, aby ona důležitá osoba byla vyfocena co možná nejlépe.. Inteligentní volba scény automaticky volí mezi režimy ten nejvhodnější pro nejlepší snímky či video.
Díky formátu videa ve vysokém rozlišení AVCHD Lite stačí vložit paměťovou kartu do SD slotu televizoru Viera a hned přehrát*. Další možností je připojit fotoaparát k televizoru mini-HDMI kabelem a pomocí dálkového ovladače prohlížet fotografie i video. Zobrazit je můžete jako časovou linku, v kalendáři nebo třeba podle toho, v jakém scénickém režimu byly pořízeny. Pro prohlížení v terénu skvěle poslouží i 3palcový (7,62 cm) Inteligentní displej s rozlišením 460.000 bodů a širokým pozorovacím úhlem, který automaticky upravuje jas podle okolních světelných podmínek.
Vynikající objektiv Leica s rozsahem 25 – 300 mm je v tak tenkém těle takřka neuvěřitelný. Pokud by vám však nestačil, můžete využít funkci Extra optický zoom, která zvýší rozsah zoomu až na 21,4x při rozlišení 3 Mpx. Model TZ7 má 12 Mpx CCD, který ukládá fotografie v rozlišení až 10 megapixelů. Čip může snímat se třemi různými poměry stran – 4:3, 3:2 nebo 16:9 – takže si můžete vybrat ten nejlepší pro zachycení dané scény. Lze také fotit každý snímek ve všech třech rozměrech zároveň.
Videozáznam bude díky formátu AVCHD Lite ve vysokém rozlišení HD, ale zároveň zabere na paměťové kartě polovinu místa než běžné JPEG video formáty. Dolby Digital Creator zajistí špičkový stereo zvuk a speciální funkce se postará o odstranění rušivých zvuků větru. Při nahrávání videa je zoom funkční v celém rozsahu. Na výběr je ze 16ti různých nastavení pro nejrůznější situace. Při záznamu do AVCHD Lite je možné zvolit ze tří úrovní kvality záznamu: SH (17 Mbps), H (13 Mbps) a L (9 Mbps).
Inteligentní Auto režim je nyní dostupný i při nahrávání videa. Optická stabilizace obrazu MEGA O.I.S. zabrání rozmazání obrazu způsobené chvěním rukou při dlouhých ohniscích nebo v interiéru. Funkce Detekce tváří najde tváře v záběru a nastaví clonu, expozici, kontrast a barevné podání pro co nejlepší snímek. Inteligentní expozice kontroluje úroveň světla a vyrovnává rozdíl mezi světly a stíny. Inteligentní volba scény automaticky volí mezi režimy Normal, Portrét, Makro, Krajina a Šero ten nejvhodnější pro nejlepší snímky.
Funkce Rozpoznání tváří, která je součástí Inteligentního Auto režimu, si pamatuje tváře konkrétních lidí. Pokud opakovaně fotíte téhož člověka, fotoaparát vás vyzve k zadání jména. Kdykoli pak najde tento obličej v záběru, zobrazí jméno na displeji a automaticky zaostří přímo na něj. Můžete zvolit ikonu, která bude se jménem spojená a zadat věk. Všechny snímky s ním pak budou automaticky označeny jménem a věkem. Pokud zaznamenáte dítě mladší než tři roky, fotoaparát se automaticky přepne do režimu Dítě, kdykoli se objeví v záběru. Při promítání pak můžete nechat zobrazovat pouze snímky obsahující konkrétní osobu. Díky tomu je mnohem snazší také třídění a archivace.
Inteligentní zaostřování AF udržuje vybraný cíl zaostřený i při pohybu. Kromě již zmíněných pokročilých funkcí, aktivuje iA režim podle potřeby i standardní funkce, bez kterých se dobrý digitální fotoaparát neobejde. Optická stabilizace obrazu Mega O.I.S. se postará o potlačení chvění rukou, Inteligentní ISO zajistí ostré záběry i u pohybujících se objektů. Optická stabilizace obrazu Mega O.I.S. má nyní navíc kromě úrovně 1 a 2 i nastavení Auto, kdy fotoaparát sám zvolí vhodnou míru podle zoomu. Inteligentní expozice nastaví správně hodnoty pro každou část snímku, takže se vyhnete příliš tmavým stínům i příliš světlým místům. Díky tomu jsou barevné přechody a detaily dokonale zachyceny. Vyrovnává také případné protisvětlo. Rychlé zaostření AF zaostří obraz ještě před stisknutím spouště, takže neztrácíte vzácné vteřiny čekáním. Proto málokdy zmeškáte záběr. Inteligentní volba scény automaticky volí mezi režimy Normal, Portrét, Makro, Krajina a Šero ten nejvhodnější pro nejlepší snímky. Počet ostřících bodů byl zvýšen z 9 na 11. Všechny tyto pomocné funkce aktivujete volbou režimu Inteligentní auto.
Na zadní straně fotoaparátu TZ7 najdete 3palcový Inteligentní displej s 460.000 body a širokým pozorovacím úhlem. Displej automaticky upravuje jas v 11ti krocích podle okolních světelných podmínek. Díky tomu a díky velké úhlopříčce a vysokému rozlišení je vždy skvěle čitelný a zobrazuje jemné detaily fotografií i videí. Díky možnosti nastavení velikostí písma je menu skvěle čitelné i pro seniory.
Procesor Venus Engine HD je při prohlížení fotografií výrazně rychlejší – asi 17x rychleji vykresluje náhledy a 4x rychleji jednotlivé obrázky dokonce i v nejvyšším rozlišení 12,1 megapixelů.
Při přehrávání obsahu paměťové karty si můžete vybrat, zda zobrazovat pouze fotografie či pouze videa, dokonce lze omezit i video podle formátu. Pro přehrávání je k dispozici řada přechodových efektů a dokonce i hudba. S volitelným mini HDMI kabelem je možné k zobrazení použít HD televizor.
Fotoaparát TZ7 přidává další scénické režimy pro fotografie, takže jejich počet stoupl na 27. Nově přibyl Panorama Asistent, který vás provede tvorbou vertikálních i horizontálních panoramat. Na displeji budou zobrazeny vodící čáry, podle kterých stačí záběr jednoduše upravit. Přiložený program PanoramaMaker je potom perfektně složí dohromady. S modelem TZ7 zaostříte již od 3 cm. Funkce Makro zoom umožňuje fotit ještě vetší detaily díky 3násobnému digitálnímu zoomu.
Součástí balení je i software PHOTOfunSTUDIO HD Edition, který je určený pro prohlížení a editaci fotografií a videa. S jeho pomocí je také možné ukládat videa na YouTube či vypalovat DVD.
Nově vyvinutý procesor Venus Engine HD je více než dost rychlý pro zvládnutí videa ve vysokém rozlišení. Díky dvěma CPU se může pochlubit zhruba 2,4 krát větším výkonem, který zrychluje i všechny operace fotoaparátu. Nový procesor zvyšuje umělou inteligenci přístroje a umožňuje výstup v HD videa přes HDMI. Zlepšil i zpracování obrazu, takže již při ukládání je efektivně redukován šum a výsledkem jsou krásné, jasné a ostré záběry s dokonalými barvami.
Prodleva mezi stisknutím spouště a zachycením snímku je pouhých 0,006 sekundy, což je skvělé pro zachycení momentek. Model TZ7 je schopen uložit asi 2,3 snímky za vteřinu v rozlišení 10,1 Mpx*. V režimu vysokorychlostního sériového snímání** zvládne neuvěřitelných 10 snímků za vteřinu. Počet snímků při sériovém snímání je neomezený,*** takže můžete držet spoušť, dokud se nezaplní paměťová karta. Režim Sériový blesk umožňuje nepřetržité focení s bleskem****.
I přes vysoký výkon je spotřeba procesoru Venus Engine HD nižší než u Venus Engine IV. Díky tomu došlo k prodloužení výdrže baterií až na 300 snímků (CIPA).
Fotoaparát TZ7 je menší a lehčí než jeho předchůdci, ale přesto má v kompaktním těle zabudovaný vynikající objektiv s obrovským rozsahem. Díky tomu je skvělým společníkem pro každou příležitost.
* Max. 5 snímků v standardním / 3 snímky ve vysokém rozlišení
** 3 Mpx (4:3), 2.5 Mpx (3:2), 2 Mpx (16:9) záznamu. (10 fps při Prioritě času/6 fps při režimu Priorita obrazu).
*** Rychlost sériového snímání se liší podle paměťové karty, velikosti a kompresi souboru. Počet snímků závisí na velikosti paměťové karty, kapacitě baterií, velikosti a kompresi souboru.
****Max. 5 snímků při 3 Mpx (4:3), 2.5 Mpx (3:2), 2 Mpx (16:9) záznamu.

O software PHOTOfunSTUDIO 3.0 HD Edition
Nejnovější verze oblíbeného „bundled“ software PHOTOfunSTUDIO 3.0 HD Edition umožňuje prohlížet a editovat fotografie i video ve vysokém rozlišení. Soubory se přenášejí do PC USB kabelem. Pomocí PHOTOfunSTUDIO 3.0 HD Edition je možné stříhat video ve formátu AVCHD Lite. Záznam potom lze rovnou vypálit na DVD a prohlížet ho v DIGA Blu-ray přehrávači. Další možností je převést video do formátu MPEG2, který lze přehrávat na běžných DVD přehrávačích. Portréty označené jménem jsou díky funkci Rozpoznání tváří automaticky roztříděny do adresářů podle osob. Navíc je přímo v programu integrována funkce, která zpracuje i fotografie již v počítači uložené a také je roztřídí. Software také vytváří velice poutavé prezentace s efekty a hudbou z iTunes. Video můžete zveřejnit přímo na YouTube pomocí YouTube uploaderu.

* "AVCHD" je HD video formát, vyvinutý společně Panasonic Corporation a Sony Corporation.“AVCHD Lite” je “AVCHD format” pro HD digitální videokamery s rozlišením 720P. Nové “AVCHD Lite” Logo a “AVCHD Lite” licence jsou omezeny na AVCHD Video kamery. Nově byly do této kategorie přidány i digitální fotoaparáty.
*“AVCHD Lite” a “AVCHD Lite” loga jsou obchodní známkou Panasonic Corporation a Sony Corporation.
*AVCHD Lite video na SD kartě a DVD nemohou být přehrávány na zařízeních, která nepodporují AVCHD standard.
*Při nahrávání v kvalitě HD, WVGA nebo VGA, doporučujeme používat paměťové karty s rychlostí zápisu “10MB/s” či vyšší.
*Délka záznamu je v některých zemích omezena na 15 minut..
*Délka záznamu do JPEG videa je omezena velikostí souboru 2 GB.

Společnost Panasonic také představila model DMC-TZ6.
Lumix DMC-TZ6
- 25mm ultra široký objektiv Leica DC Vario-Elmar s 12x optickým zoomem (25-300mm)*
v kompaktním těle
- iA(Inteligentní Auto) režim pro fotografie včetně Inteligentního zaostřování AF, Detekce tváří (bez Rozpoznání tváří), optická stabilizace obrazu Mega O.I.S., Inteligentní ISO, Inteligentní volba scény, Inteligentní expozice
- Rychlý a výkonný procesor Venus Engine IV
-1/2.5palcový, 10.1 Mpx CCD
-Záznam videa - WVGA(848x480), VGA(640x480), QVGA(320x240) 30fps
-2,7palcový, 230.000 bodů LCD

Tiskové zprávy

Diskuse