Prahu čeká přechod na digitální vysílání

30. 1. 2009 08:56    Rubrika: Tiskové zprávy

Prahu čeká přechod na digitální vysílání

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Přechod na digitální TV vysílání čeká část Pražanů již za tři měsíce. „Termín ukončení analogového vysílání ze Žižkova, stanovený Technickým plánem přechodu na duben a ke kterému dojde 30. dubna, potvrdila i jednání s provozovateli celoplošného televizního vysílání,“ konstatoval Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání. Pro podrobné informace o přechodu z analogového na digitální TV vysílání funguje již přes dva měsíce bezplatná telefonní linka 800 90 60 30 a speciální webová stránka www.digitalne.tv. „Informační kampaň k přechodu na digitální vysílání teď ještě zesílí, cílit budeme především na obyvatele Prahy,“ dodal Rostislav Starý, mluvčí projektu digitalizace TV vysílání.

O podrobnostech přechodu na digitální TV vysílání budou počátkem února Pražané informováni také pomocí speciálního informačního letáku, který bude distribuován do všech poštovních schránek na území Prahy. Celkem jde o cca 600 tisíc výtisků. Kontaktní složku kampaně budou tvořit mobilní prezentační hlídky, které budou v ulicích Prahy od února až do konce dubna. „Podle aktuálního pravidelného průzkumu je o přechodu na digitální vysílání informováno 96 % Pražanů. Z výsledků průzkumu je zřejmé, že je třeba se teď zaměřit především na praktické informace a také pražská specifika, jako jsou například společné televizní antény,“ charakterizoval další fázi kampaně Zdeněk Duspiva. Souhrnné informace o tom, jak přejít z analogového na digitální televizní vysílání, nabízí speciální webová stránka www.digitalne.tv. Proškolení operátoři už od poloviny listopadu zodpovídají dotazy spojené s přechodem na bezplatné telefonní lince 800 90 60 30. Linka je v provozu každý všední den od 8 do 19 hodin. „S postupující kampaní budeme její provozní dobu i personální kapacitu posilovat. Zatím je podle našich analýz zcela dostačující a volající na spojení s operátorem nemusejí čekat,“ doplnil Rostislav Starý.

Koho se vypnutí analogového signálu z vysílače Praha - Žižkov dotkne, odhalí speciální piktogram, který se přímo ve vysílání všech tří celoplošných televizí objeví od 15. února. „Komu se piktogram nezobrazí, má ještě minimálně půl roku čas, než bude v říjnu vypnuto analogové televizní vysílání i z vysílače Cukrák,“ dodal Zdeněk Duspiva. O termínech vypínání analogového vysílání v dalších regionech se mohou občané informovat v unikátní aplikaci na titulní straně serveru www.digitalne.tv, kde se po zadání jména obce dozví všechny relevantní termíny spojené s přechodem.

Přechod na digitální TV se týká celého světa. „Jde o nutnou technologickou změnu, která povede mj. k efektivnějšímu nakládání s kmitočty a vytváří prostor pro nové televizní programy. Technologicky i organizačně jde o velmi komplikovaný a náročný proces,“ uzavřel Zdeněk Duspiva.

Tiskové zprávy

Diskuse