Mobilní telefon Nokia 5800 XpressMusic

13. 2. 2009 08:46    Rubrika: Tiskové zprávy

Čekání na špičkový hudební telefon Nokia s dotykovým displejem se blíží ke konci. V pondělí 16. února 2009 vstupuje Nokia 5800 XpressMusic na český trh. Uživatelům nabídne kromě dotykového displeje také všechny myslitelné multimediální funkce, paměťovou kartu s kapacitou 8 GB a pro nekompromisní hudební zážitek i standardní 3,5mm audio konektor.

Mobilní telefon Nokia 5800 XpressMusic

Společnost Nokia přinese na český trh nejnovější hudební telefon s dotykovým displejem Nokia 5800 XpressMusic. Tato horká novinka, které se na zahraničních trzích prodalo od zahájení prodeje v prosinci 2008 neuvěřitelných milion kusů, bude pro české zákazníky k dostání již v pondělí 16. února za orientační cenu 11 000 Kč.

V Praze mohou zájemci o tento jedinečný mobilní telefon vyrazit například do značkové prodejny Nokia v OC Nový Smíchov. Zde bude čekat na návštěvníky speciální XpressMusic zóna s možností testování Nokia 5800 XpressMusic, takže každý bude mít příležitost seznámit se se všemi funkcemi přístroje. U výstupu ze stanice metra Anděl bude navíc přistaven speciální Nokia karavan obklopený hudbou s tanečním vystoupením a chybět nebude ani moderátor a soutěže o zajímavé ceny.

„Očekáváme, že prodeje v České republice budou stejně rekordní jako jinde ve světě. Dokladem toho je vysoký zájem o telefon v posledních měsících. Registrujeme velký počet telefonátů a e-mailů na infolince na toto téma, stejně jako množství předběžných rezervací prostřednictvím stránky www.nokia.cz/play,“ říká Petr Kasa, ředitel Nokia pro Českou a Slovenskou republiku.

Hlavním lákadlem je bezpochyby dotykový displej s poměrem stran 16:9 a zcela nový rozměr ovládání mobilního telefonu. Zobrazovací panel nabídne úhlopříčku 3,2“, rozlišení 360 x 640 bodů a zobrazí 16,7 milionu barev. Telefon poskytuje intuitivní uživatelské rozhraní, které je možné ovládat pouze prsty, nechybí ale ani praktické dotykové pero.

Že jde především o hudební telefon pak dokazuje propracovaný multimediální přehrávač s pokročilým ekvalizérem a širokou podporou pro audio a video formáty. Pro plnohodnotný poslech hudby je Nokia 5800 XpressMusic vybavena 3,5mm jack konektorem umožňujícím připojit libovolná sluchátka a také bezdrátovým spojením Bluetooth 2.0 s podporou A2DP, díky kterému nabízí i stereo poslech prostřednictvím bezdrátových Bluetooth sluchátek. Telefon disponuje rovněž FM rádiem a 8GB paměťová karta poskytne dostatek prostoru až pro 6 000 skladeb.

Z multimediálních funkcí nabídne Nokia 5800 XpressMusic také vestavěný 3,2Mpx fotoaparát s optikou Carl Zeiss Tesar, automatickým ostřením a dvojitým LED bleskem. Pro nahrávání videa je fotoaparát vybaven i možností nepřetržitého osvětlení snímané scény pomocí integrovaných LED diod a podporou pro záznam v plném televizním rozlišení, tedy 640 \xD7 480 bodů při 30 snímcích za sekundu.

Díky vestavěnému GPS přijímači s podporou A-GPS a výborné aplikaci Nokia Mapy 2.0 s tříměsíční licencí zdarma se Nokia 5800 XpressMusic stane vašim věrným společníkem na cestách. Nokia Mapy 2.0 pokrývají zdarma celý svět a využít je můžete nejen při jízdě automobilem, ale průvodce vám budou dělat také při procházkách. Ve velkých městech jsou pak k dispozici elektronické multimediální průvodce Nokia City Guide. S pomocí Nokia 5800 XpressMusic se tak můžete nechat provést po největších krásách Prahy, ale také například Vídně, Londýna, Paříže či Benátek. Navíc můžete trasy svých výletů ukládat do paměti a stejně jako fotografie a videa je sdílet na oblíbených on-line komunitních serverech Share on Ovi, Flickr nebo Facebook.

Nokia 5800 XpressMusic ale není jen multimediální přístroj, díky platformě Symbian S60 nabízí také široké možnosti pro instalaci dalších aplikací. V telefonu naleznete výborného vestavěného e-mailového klienta s podporou protokolů POP3 a IMAP, internetový prohlížeč Nokia Mini Map s podporou Flash Videa a progresivního downloadu nebo čtečku RSS kanálů. Spojení se světem zajistí sítě GSM 850/900/1800/1900 MHz, GPRS, EDGE, UMTS 900/2100 MHz, HSDPA a WiFi (IEEE 802.11b/g). Díky vestavěné Li-Ion baterii s kapacitou 1 320 mAh vydrží Nokia 5800 XpressMusic na příjmu až 17 dní a hudbu můžete nepřetržitě poslouchat neuvěřitelných 35 hodin.