Samsung představil Mobile WiMAX a systém LTE

17. 2. 2009 10:10    Rubrika: Tiskové zprávy

Samsung posouvá hranice bezdrátových technologií Mobile WiMAX a LTE

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Samsung rozšířil řadu výrobků s technologií Mobile WiMAX a představil své systémy LTE

Samsung Electronics, přední poskytovatel mobilních technologií budoucnosti, dnes na veletrhu Mobile World Congress 2009 v Barceloně představil dva z nejsilnějších kandidátů v oblasti technologií čtvrté generace (4G) – Mobile WiMAX a systém Long Term Evolution (LTE).

Systémy Mobile WiMAX a LTE fungují na podobném technologickém principu jako např. systémy ortogonálního frekvenčně děleného vícenásobného přístupu (OFDMA), chytrých antén (Smart Antenna) nebo vícenásobného vstupu a výstupu (MIMO). Samsung potvrdil své vedoucí postavení v oblasti technologie Mobile WiMAX a dlouhodobě se podílí na Projektu partnerství třetí generace (3GPP). Spolupráci mezi skupinami telekomunikačních sdružení při vytváření celosvětově platného standardu třetí a čtvrté generace považuje společnost Samsung za přirozený vývoj. Na veletrhu Samsung také představil nejmodernější technologii LTE.
Hyojong Lee, viceprezident divize Telecom Systems, uvedl: „V minulých několika letech jsme věnovali velké množství prostředků na výzkum, vývoj a marketing bezdrátových systémů čtvrté generace. Díky tomu byla společnost Samsung schopná vyvinout klíčové technologie systémů 4G, např. OFDMA nebo MIMO, a poskytnout celosvětově první komerční služby fungující na principu Mobile WiMAX.“

H. Lee dodal: „Zaznamenali jsme zvyšující se poptávku po datových službách, a to jak doma, venku nebo za pohybu. S naším celkovým koncovým řešením (Total Solution) pro bezdrátový systém 4G se staneme vedoucím hráčem na poli dnešních mobilních širokopásmových technologií.“

Nejmodernější a nejrozsáhlejší řada výrobků s technologií Mobile WiMAX zahrnuje přenosný počítač UbicellTM s Mobile WiMAX, mobilní internetové zařízení (MID) a Smartphone s cílem oslovit co nejširší spektrum zákazníků.

WiMAX UbicellTM (prodávaný též pod značkou Femtocell) od společnosti Samsung je malá mobilní základnová stanice, která zvýší pokrytí a kapacitu domácí bezdrátové sítě. Provedení přístroje umožňuje snadnou instalaci, obsluhu i používání, neboť bere v úvahu, že běžný uživatel nemá rozsáhlé znalosti v oblasti komunikačních zařízení a přístrojů. Společnost Samsung čerpá ze svých zkušeností s poskytováním komerčních služeb CDMA UbicellTM v USA.

Samsung také představil dva druhy základnových stanic pro rozsáhlé pokrytí: U-RAS Flexible, což je samostatný typ „digitální jednotky“ a „rádiové jednotky“, a U-RAS Compact, kterou lze používat jako společnou platformu pro Mobile WiMAX (802.16e) a Mobile WiMAX Evolution (802.16m).

Při veřejném debutu technologie Long Term Evolution (LTE) bylo představeno celkové řešení od vybavení po jednotlivá zařízení. Společnost Samsung především vyvinula vlastní systémy přístupové a základní (core) sítě, které podporují interoperabilitu mezi jednotlivými poskytovateli. Společnost Samsung je také prvním výrobcem mobilních technologií, který představil zařízení LTE typu mobilního telefonu.

Řešení LTE společnosti Samsung je plně kompatibilní s nejnovějším standardem 3GPP LTE Rel-8. V roce 2009 proběhne aktivní diskuse a zkušební testy, první komerční služby LTE budou poskytovány od roku 2010.

Tiskové zprávy

Diskuse