FSC - tři monitory zvyšují produktivitu o 35,5 %

20. 2. 2009 19:55    Rubrika: Tiskové zprávy

Účastníci laboratorního výzkumu Fraunhoferova institutu IAO, kteří pracovali se třemi monitory, dokončili úlohy rychleji a přesněji než účastníci se dvěma monitory na pracovišti

Podle výsledků laboratorního výzkumu provedeného Fraunhoferovým institutem průmyslového inženýrství (IAO) mohou zaměstnanci ve znalostním sektoru, mají-li k dispozici pracoviště vybavené třemi monitory, pracovat mnohem efektivněji než na běžném pracovišti se dvěma monitory. Tento faktor je zvláště významný pro zaměstnání, kde je klíčovou náplní práce zpracovávání informací v digitální podobě, jako například v případě vědců, redaktorů, konstruktérů nebo zaměstnanců pojišťoven. Celkově studie ukázala, že větší obrazové plochy přispívají ke zvýšení produktivity – na pracovištích vybavených trojicí displejů připojených k jednomu stolnímu počítači zaznamenali vědečtí pracovníci Fraunhoferova institutu nárůst produktivity o 35,5 %. Studie provedená v rámci výzkumného projektu OFFICE 21® se uskutečnila částečně díky podpoře poskytnuté společností Fujitsu Siemens Computers, jež pro účely testu zajistila displeje a počítače.

Odborníci z Fraunhoferova institutu studii zahájili testem, v němž všech 67 účastníků plnilo úkol na klasickém pracovišti vybaveném 19“ displejem. Odborníci vypočítali referenční hodnotu produktivity, založenou na čase potřebném pro dokončení úlohy a na počtu bodů získaných za správně vyřešené části úlohy. K této hodnotě pak vztahovali další výsledky. V dalším kroku účastníky rozdělili do tří skupin. Skupina č. 1 měla za úkol vykonat další úlohu na 19“ displeji. Skupina č. 2 mohla využívat 22“ širokoúhlý displej a skupina č. 3 dostala k dispozici pracoviště s třemi 19“ monitory – v souladu s návrhem pracoviště pro informační pracovníky podle projektu OFFICE 21®. Ukázka takového pracoviště s několika displeji bude vystavena na veletrhu CeBIT v expozici společnosti Intel, v pavilonu 33. Intel je také jedním z partnerů společného projektu OFFICE 21®.

Výsledky experimentu byly překvapující. Zatímco skupina č. 1 dosáhla při vykonávání úlohy zvýšení produktivity pouze o 1,9 % (díky efektu učení), efektivita skupiny č. 2 vzrostla o 8,4 %. Skupina č. 3 byla extrémně produktivní: její členové byli při plnění úlohy efektivnější o 35,5 %. Velmi pozitivní byly také reakce uživatelů – průzkum mínění účastníků testu odhalil, že členové 2. a 3. skupiny byli s displeji na pracovišti a se souvisejícím pohodlím při práci obecně podstatně spokojenější.

„Náš laboratorní výzkum ukázal, že velký displej může přinést obrovský nárůst produktivity, především na pracovištích ve vědomostním sektoru,“ uvedl Udo-Ernst Haner, ředitel kompetenčního týmu „Information Work Innovation“ Frauhoferova institutu IAO. „Zároveň je nesmírně zajímavé, že jsme tohoto efektu dosáhli hned napoprvé. Předpokládáme, že odpovídající školení zaměstnanců a optimalizace rozmístění displejů odhalí další potenciál.“

Thomas Karg, marketingový ředitel společnosti Fujitsu Siemens Computers, dodal: „Vzhledem k našemu postavení předního evropského poskytovatele IT infrastruktur s rychle rostoucími prodeji displejů pro nás bylo velmi důležité tento revoluční laboratorní výzkum Fraunhoferova institutu IAO podpořit našimi displeji a PC. Naši vývojáři neustále zvažují, jaká budou pracoviště příští generace, a zároveň zkoumají, jak by bylo možné spojit produktivitu, spokojenost zaměstnanců a řešení ekologických otázek ve vysoce inovativních produktech. Nové objevy podobné tomu, který odhalili ve Fraunhoferově institutu IAO, zahrnujeme do našich inovačních procesů. Pomáhají nám uvádět na trh revoluční produkty.“