Call of Duty 2 - Intel liga

24. 2. 2009 17:19    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel sponzoruje nejprestižnější českou on-line soutěž

Call of Duty 2 - Intel liga

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Takzvané e-sporty, tedy hraní populárních on-line her, se začínají profesionalizovat a dostávají se na úroveň sportů, jakými jsou například šachy. Respektovaným profesionálem se dnes tedy může stát například úspěšný hráč populárních her s vojenskou tematikou, například „střílečky“ Call of Duty 2. Letos odstartoval čtvrtý ročník nejprestižnější české on-line soutěže s názvem Intel Call of Duty 2 liga. Pro nejlepší hráče jsou připraveny rekordní ceny – čtyřjádrové procesory Intel® CoreTM i7 včetně základní desky.

Odstartovalo čtvrté kolo nejprestižnější české on-line soutěže Intel Call of Duty 2 Liga, jejímž hlavním sponzorem je společnost Intel. Podobně, jako jsou uznávaným sportem šachy, se rovněž on-line hraní populárních herních titulů stává respektovanou soutěžní disciplínou. Úspěšní hráči se začínají profesionalizovat a někteří z nich se hraním mohou i živit. „Takzvané e-sporty se začínají profesionalizovat a dostávají se na úroveň klasických sportů. Tento trend se bude stále více prohlubovat. Již dnes se někteří profesionální hráči dostávají na stejnou úroveň jako sportovci – jsou zváni na klíčové turnaje, kterým dodávají prestiž, dostávají nezanedbatelné odměny, a někteří se hraním dokonce uživí. Na výherce některých turnajů si je možné i vsadit,“ říká Pavel Svoboda, PR manažer společnosti Intel pro střední a východní Evropu.

Minulé sezony Intel Call of Duty 2 ligy se zúčastnilo 67 týmů a odehrálo se 234 zápasů. Letos se přepokládá mnohem větší účast než v minulých letech. „Jsme hrdí na to, že podporujeme ty nejlepší hráče z České republiky a pomáháme jim růst na úroveň mezinárodních špiček,“ dodává Pavel Svoboda.

Principem hry v Intel Call of Duty 2 Lize je souboj dvou týmů neboli klanů v počtu pěti hráčů. Jeden tým má za úkol zničit dvě předem dané pozice. Druhý tým jim v tom má zabránit. Dějově je hra umístěna do období druhé světové války.

Hrát na pomalém počítači je jako jezdit F1 v „trabantu“

Bez dobrého počítače se nelze stát úspěšným hráčem. Profesionální hráči musí být vybaveni výkonnými sestavami. Mezi profesionálními hráči jsou proto nejvíce ceněny čtyřjádrové procesory Intel® CoreTM i7, které se pyšní titulem „Nejlepší procesor na planetě“ pro osobní počítače. „Pro náruživé hráče je výkon jejich počítače vším. Právě proto jsme se rozhodli do soutěže nejlepších hráčů věnovat ty nejlepší procesory. Výherci se mohou těšit na nejnovější čtyřjádrové procesory Intel Core i7 společně s nejmodernější základní deskou,“ řekl Pavel Svoboda. Ostatní pak budou bojovat o výkonné procesory Intel Core 2 Duo. Pro všechny výherce připravil další dárky pořadatel soutěže, herní portál GamePark, a volné hodiny hraní pro individuální trénink na další kola dodala herna Battlezone. Celková hodnota cen přesahuje 130 000,- Kč.

BOX: Profesionalizace hraní počítačových her a vznik e-sportů
Soutěže v hraní počítačových her se pořádají od nepaměti, největší rozmach přineslo masové rozšíření internetu. Vznikají lokální i mezinárodní klany, ve kterých se hráči často poprvé osobně setkávají až při přebírání cen za výhru v soutěži. Jazyková bariéra je v této oblasti zábavy minimální. Hráči porovnávají své síly se soupeři z celého světa. Za účastí na velkých mezinárodních soutěžích se ale také cestuje po celém světě. Například na loňském brněnském veletrhu Invex se utkalo více než dvě stě profesionálních hráčů v jednom z největších světových počítačových herních klání WGT (World GameMaster Tournament). Soutěže jsou opět pomocí internetu sledovány publikem na celém světě. Od roku 1997, kdy se uskutečnil první turnaj s názvem Red Annihilation, se začal zájem o e-sporty zvyšovat. Platí to nejen pro celosvětová klání, ale i pro lokální turnaje.

Tiskové zprávy

Diskuse