HP a Sun Microsystems podepsaly partnerskou dohodu

25. 2. 2009 19:19    Rubrika: Tiskové zprávy

HP a Sun Microsystems podepsaly víceletou partnerskou dohodu týkající se Solarisu na serverech HP ProLiant

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Společnosti HP a Sun Microsystems, Inc. (NASDAQ: JAVA), oznámily rozšířenou víceletou partnerskou dohodu, která umožňuje společnosti HP distribuovat1 a poskytovat softwarovou technickou podporu k operačnímu systému Sun Solaris 10 na serverech a blade platformách HP ProLiant.

Podle podmínek nové dohody výrobce původního zařízení (OEM) a dohody o podpoře se Sun stává strategickým distribučním partnerem operačního systému serverů HP ProLiant a Solaris byl povýšen mezi klíčová operační prostředí pro platformu HP ProLiant2. Nová dohoda stanovuje podmínky další spolupráce obou společností na rozvoji poptávky po systémech Solaris a OpenSolaris na serverech a blade serverech HP ProLiant.

HP a Sun zlepšují stávající nabídku pro zákazníka tím, že poskytnou jediný bod nákupu, kontaktu a zodpovědnosti pro Solaris na systémech HP ProLiant. Ve snaze dále snížit provozní náklady budou firmy spolupracovat na integraci Solarisu 10 se softwarem HP Insight na serverech HP ProLiant, aby zajistily zákazníkům lepší použitelnost a vylepšily možnosti správy.

„Reagujeme na poptávku našich zákazníků po rozšířené podpoře operačních systémů na serverech HP ProLiant, která by pokryla jejich rozmanité aplikační požadavky,“ řekl Mark Potter, viceprezident a ředitel pro produkty BladeSystem a Insight Software v HP. „Kombinace systému Solaris a serverů HP ProLiant přináší vynikající výkon, škálovatelnost a virtualizační možnosti na platformě x86. Se špičkovými službami podpory HP Technology Services dává dohoda společným zákazníkům naprostou jistotu pro rozvoj jejich byznysu s plnou kontrolou nad náklady.“

„Podpora Solarisu na serverech HP ProLiant dramaticky rozšiřuje trh pro Solaris na serverech x86 a vytváří podmínky pro další růst dosud největší instalované základny ze všech komerčních distribucí Unixu a Linuxu,“ doplnil John Fowler, výkonný viceprezident Systems Group společnosti Sun Microsystems. „Rostoucí poptávka a ekosystém okolo Solarisu pomáhají s jeho dalším prosazováním, k němuž samozřejmě přispívají i revoluční technologie jako ZFS a DTrace, mimořádná ekonomická výhodnost provozu a dostupnost aplikací od několika tisíc nezávislých dodavatelů softwaru.“

Instalace systému Solaris na serverech HP ProLiant už využívá velké množství zákazníků. Produkty HP ProLiant mají totiž nejsilnější 36% podíl na trhu serverů s procesory x863 a pro Solaris x86 je k dispozici více než 4 300 jedinečných aplikací. Zákazníci serverů HP ProLiant, kteří preferují Solaris x86, mají nyní přístup k celému infrastrukturnímu řešení – serveru, softwaru, úložným zařízením a službám – od jediného zdroje, což jim usnadní a zlevní proces nákupu. Navíc zákazníci ocení jistotu, že HP, největší poskytovatel počítačových technologií na světě, zajišťuje řešení problémů se společným produktem prostřednictvím HP Technology Services a Sun poskytuje aktualizace softwaru prostřednictvím automatických služeb Connected Services.
V rámci dohody HP také posílí svou účast na činnosti komunity OpenSolaris a bude spolupracovat s ostatními uživateli na vývoji funkcí a zajištění interoperability.

Tiskové zprávy

Diskuse