HP - dodavatelem řešení Business Intelligence pro MPSV

26. 2. 2009 22:07    Rubrika: Tiskové zprávy

MPSV zvolilo HP jako dodavatele unikátního řešení Business Intelligence

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) České republiky vybralo jako vítěze veřejné zakázky na dodavatele centrálního informačního systému služeb zaměstnanosti společnost Hewlett-Packard. Implementace špičkového řešení HP Neoview, která je příkladem unikátního nasazení řešení Business Intelligence (BI) v České republice, byla navíc oceněna na Mezinárodní konferenci HP Software Universe, konané od 9. do 11. prosince 2008 ve Vídni, prestižní cenou HP Software Awards of Excellence.

Celý projekt odstartoval záměr MPSV vybudovat Manažerský informační systém (MIS) v rámci rozsáhlého projektu Institutu trhu práce (ITP) s hlavním cílem zvýšit kvalitu a dostupnost veřejných služeb zaměstnanosti. Vítězné řešení HP Neoview mimo jiné ztrojnásobuje analytickou produktivitu, vylepšuje kvalitu údajů a zvyšuje celkovou transparentnost systému. Manažerský informační systém díky tomu umožňuje efektivní řízení trhu práce v ČR a poskytuje jednotné, aktuální a konzistentní informace pro potřeby všech řídících úrovní MPSV a pro více než deset tisíc zaměstnanců 77 regionálních úřadů práce.

„HP Neoview v sobě integruje hardwarovou a softwarovou platformu navrženou pro vysoké pracovní zatížení, jež poskytuje špičkovou dostupnost v kritických situacích, a díky snadné spravovatelnosti nabízí dokonalou podporu podnikových procesů i v nejnáročnějších pracovních prostředích,“ řekl Jan Kameníček, generální ředitel HP Česká republika. „Také maximalizuje produktivitu zaměstnanců, protože umožňuje integraci a automatizaci procesů využívajících současných i historických dat v reálném čase.“

Komplexní řešení díky HP Neoview
Tým odborníků strávil dlouhé týdny laděním projektu tak, aby dokonale vyhověl náročným požadavkům MPSV, které čítaly např. obrovský objem dat, množství ukazatelů, složité struktury či přísná bezpečnostní nařízení. Díky pečlivé a dlouhé přípravě ale HP dokázalo nejen vyřešit všechny požadavky na funkcionalitu, ale implementovat je navíc i do uživatelsky velmi přívětivého prostředí. Na návrhu projektu se spolu s HP podílely i společnosti OKsystem, s.r.o. a Trexima, s.r.o.

Klíčovou výhodou HP Neoview je okamžitý přístup ke konzistentním datům z externích i interních zdrojů, a možnost ukládání velkého objemu dat, což je v tak rozsáhlém prostředí, jakým je MPSV a síť úřadů práce, naprostou nezbytností. HP Neoview dále umožňuje analýzu dat a reportování v reálném čase, rychlé nasazení, jednoduchou správu, kompatibilitu s existujícími nástroji BI a takřka neomezenou škálovatelnost pro případný budoucí rozvoj řešení.

Zkvalitnění činnosti MPSV
Řešení HP Neoview je snadno centrálně spravovatelný systém. Poskytuje analytické nástroje, k nimž lze přistupovat v prostředí prohlížeče webových stránek. Každý licencovaný uživatel z MPSV či úřadů práce může tyto nástroje využívat okamžitě a kdykoli. Všichni uživatelé připojení k intranetu či extranetu MPSV tak mají zajištěn přístup k pravidelně aktualizovaným předpřipraveným sestavám a statistikám v modulu Reportovací server, stejně jako k historizovanému datovému úložišti s rozsáhlým datovým obsahem. Uživatelé mají rovněž možnost zobrazit předdefinované analýzy, přehledy a statistiky, či vytvářet ad-hoc analýzy podle jejich aktuálních požadavků.

„Díky řešení HP Neoview má MPSV neustále přístup ke všem důležitým údajům potřebným pro informovaná rozhodnutí, která posílí sociální jistoty obyvatel České republiky,“ doplnil Roman Kučera, CIO MPSV. „Oceňujeme naši spolupráci s HP, které díky svému širokému produktovému portfoliu dokáže vždy nabídnout špičkové řešení na míru vysoce specifických projektů.“
Vzhledem k tomu, že HP Neoview je ideální platformou pro Operational Business Intelligence, bylo možné na toto řešení nasadit uživatelské rozhraní Oracle Business Intelligence. Toto komplexní řešení HP ztrojnásobuje analytickou produktivitu ITP a zaměstnanci MPSV tak mohou využívat skutečně okamžitý přístup ke všem podstatným datům.