T-Mobile G1 obohacen o nástroj Google Latitude

26. 2. 2009 21:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Google Latitude zobrazí přátele na mapě v T-Mobile G1

- Aktuální poloha vybraných přátel na Google Mapách v mobilu, možnost intuitivní navigace
- Automatické nahrání Google Latitude do přístrojů T-Mobile G1
- Dostupnost pro mnoho dalších modelů chytrých mobilů

T-Mobile G1, první telefon s operačním systémem Android, bude od 27. února obohacen o nástroj Google Latitude. Tato novinka uživatelům umožní vzájemně sdílet informace o aktuální poloze a zobrazit ji na Google Mapách přímo v mobilu. Google Latitude podporuje například profilové obrázky, nastavení stavových zpráv, plánování tras či přímé volání a odesílání zpráv. Zákazníkům T-Mobile používajícím přístroj G1 bude nový nástroj distribuován v rámci bezplatné bezdrátové aktualizace firmwaru přístroje.

„Google Latitude přináší do mobilní komunikace mezi lidmi dva nové rozměry – zeměpisnou šířku a délku. Možnosti využití jsou zde opravdu široké. Latitude se může stát plnohodnotnou sociální sítí, která bude, na rozdíl od jiných, ukotvená také prostorově,“ uvádí Martina Kemrová, Senior manažerka firemní komunikace společnosti T-Mobile.

Při návrhu Google Latitude byl kladen velký důraz na ochranu soukromí uživatelů. Po přihlášení k aplikaci přes vlastní účet Gmail si uživatel může zvolit, kterým lidem svoji aktuální polohu prozradí. Bez předchozího souhlasu uživatele Latitude jeho pozici nikdo nezjistí. U každého z kontaktů je kdykoliv možné změnit vlastní „(ne)viditelnost“ podle potřeby a uživatel si může také nastavit, aby se ostatním zobrazovala jeho libovolně zvolená geografická poloha.

Aplikaci Google Latitude lze používat zdarma. Datové přenosy při aktualizacích poloh a zobrazení map jsou zpoplatněny dle ceníku tarifu, který zákazník využívá, případně jsou zahrnuty v rámci vybraných datových zvýhodnění či balíčků. Přibližnou polohu bez aktivního GPS modulu v telefonu určuje Latitude ze signálu nejbližších vysílačů mobilní sítě.

Google Latitude lze coby standardní součást Google Maps využívat také v dalších chytrých mobilech, například ve většině novějších modelů BlackBerry, v telefonech Nokia se Symbianem S60 a v zařízeních s operačním systémem Windows Mobile. Přihlášení k účtu a zobrazení aktuální polohy přátel je možné též z libovolného počítače přes webový doplněk iGoogle.
Bližší informace o aplikaci Google Latitude: http://www.google.com/latitude/intro.html