Objektivy LUMIX G VARIO

4. 3. 2009 20:08    Rubrika: Tiskové zprávy

10x zoom pro záznam videa ve Full HD rozlišení a ultraširoký záběr

Objektivy LUMIX G VARIO

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


LUMIX G VARIO HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH./MEGA O.I.S.
LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH

Nesporné konstrukční výhody standardu Micro4/3, které mimo jiné vyplývají z odstranění omezující zrcadlové komory, vedle možností konstruovat těla fotoaparátů nečekaných vlastností, se nejvýrazněji projevují v možnostech jak snadněji konstruovat objektivy extrémních parametrů při současné dramatické redukci rozměrů.

Tyto možnosti lze názorně demonstrovat na dvou aktuálně uváděných objektivech, z nichž každý je unikátní a posouvá tak trh fotoaparátů o notný kus vpřed.

Širokorozsahový 10x zoom objektiv
LUMIX G VARIO HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH./MEGA O.I.S.
určený pro LUMIX G Micro System. Nový objektiv používá vestavěný lineární motor, který umožňuje rychlé a velmi tiché automatické ostření na kontrast (contrast AF) při fotografování i při záznamu videa. Objektiv pokrývá ohniska 14-140 mm, což odpovídá univerzálnímu rozsahu 28-280 mm na 35mm kinofilmu. Objektiv je tedy vhodný pro širokou škálu situací – od fotografování krajiny přes portréty, až po záběry vyžadující teleobjektiv – a přesto zůstává překvapivě malý a lehký.

Objektiv se skládá ze čtyř asférických a dvou ED čoček, díky kterým se do malého těla vešel 10x optický zoom s minimálním zkreslením a chromatickou vadou. Vestavěný optický stabilizátor obrazu Mega O.I.S. (Optical Image Stabilizer) potlačuje rozmazání způsobené chvěním rukou, takže docílíte ostrých záběru i na velké vzdálenosti a ve špatných světelných podmínkách bez nutnosti použít stativ.

Extrémně širokoúhlý zoom objektiv
LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH.
I přes obdivuhodný extrémně široký rozsah 7-14mm (ekvivalent pro 35mm: 14-28mm) je objektiv nečekaně lehký a kompaktní, tudíž vhodný pro každodenní použití. Díky širokému úhlu záběru – 114 stupňů – se do snímku vejde vše potřebné i při focení v omezeném prostoru. Svět vypadá při pohledu skrz širokoúhlý objektiv neuvěřitelně a díky tomuto objektivu získají vaše fotografie i videa dosud nevídaný rozměr a perspektivu.

Enormně kompaktního rozměru bylo možné dosáhnout díky kombinaci 16ti členů ve 12ti skupinách, včetně dvou asférických a čtyř ED čoček. Kvalita obrazu je skvělá v celé ploše snímku i při širokoúhlých záběrech. Světelnost F4.0 zůstává konstantní v celém rozsahu objektivu.

Ve spolupráci s fotoaparátem DMC-GH1 Lumix G Micro System využijí nové objektivy přesného systému ostření Kontrast AF, který zahrnuje i funkci Rozpoznávání tváří a přináší pohodlnější a příjemnější fotografování. Sedm lamel dodá cloně kruhový tvar, díky kterému jsou oblasti mimo hloubku ostrosti záběru příjemně „rozpité“ bez ostrých přechodů.

LUMIX G VARIO HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH./MEGA O.I.S. i LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH. jsou vybaveny kovovým bajonetem. Vícenásobné antireflexní vrstvy nanesené na čočkách omezují výskyt nežádoucích „duchů" a reflexů a zvyšují optickou kvalitu objektivů. Díky přiložené sluneční cloně je možné pořídit kvalitní snímky i v bočním světle nebo přímém protisvětle.

Tiskové zprávy

Diskuse