S&T CZ - virtualizace IT infrastrukturu pro Veolia Voda

10. 3. 2009 10:19    Rubrika: Tiskové zprávy

Virtualizace serverů snížila ve společnosti Královéhradecká provozní, jež je členem skupiny Veolia Voda, počet serverů z osmnácti na pouhé čtyři. Během tří let firma ušetří na výdajích za správu IT téměř tři miliony korun. Vstupní investice do virtualizačních technologií VMware se proto téměř vrátí již během prvního roku provozu.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Tuzemský systémový integrátor S&T CZ dodal kompletní virtualizační infrastrukturu VMware do společnosti Královéhradecká provozní, a. s. (KHP), provozovatele vodovodů a kanalizací patřícího do skupiny Veolia Voda. Díky virtualizační technologii VMware se podařilo dlouhodobě snížit provozní náklady, zajistit maximální dostupnost provozovaných aplikací a zároveň správu informačních technologií zjednodušit.

Společnost KHP je velmi dynamická a bez virtualizace by se její další růst negativně promítl do zvýšení nákladů na provoz informačních systémů. „KHP by hrozily neúnosně vysoké náklady na správu systémů a na energie. Bezdůvodně by nám rostl počet serverů a s tím by se zvyšovaly i nároky na uskladnění výpočetní techniky,“ řekl Zdeněk Mládek, manažer IT ve společnosti KHP. Systémový integrátor S&T CZ proto ve firmě zcela zvirtualizoval osmnáct serverů, které jsou nyní provozovány na čtyřech fyzických serverech. Konsolidační poměr po virtualizaci tak činí 4,5:1.

Investice do virtualizace se vrátí už za patnáct měsíců
Návratnost vstupní investice do technologií VMware odhaduje společnost KHP na pouhých patnáct měsíců. Odhadovaná návratnost investice (ROI) během tří let představuje 155 procent. „Úsporu celkových nákladů na vlastnictví (TCO) během tří let v přímých výdajích odhadujeme na 1,9 milionu korun a v nepřímých výdajích na jeden milion korun. Rovněž se podařilo snížit počet serveroven ze sedmi na tři a snížily se i náklady na provoz klimatizace serveroven,“ řekl Zdeněk Mládek.

Za výběrem společnosti S&T CZ stála důvěra v její zkušenosti a důkladnou znalost virtualizačních nástrojů od VMware. „Samotná migrace na technologii VMware proběhla přesně podle plánu. Spolupráce byla bezproblémová a efektivní, za pět týdnů jsme měli postavenu zcela novou a provozuschopnou moderní infrastrukturu,“ komentoval spolupráci se společností S&T CZ Zdeněk Mládek.

Virtualizace je v době tlaku na snížení provozních nákladů hojně využívána, přičemž virtualizační řešení společnosti VMware paří mezi nejčastěji nasazované. „Infrastruktura od VMware přináší maximální dostupnost informačních systémů a při výpadku minimalizuje dopady na chod firmy. Jsme tak schopni zajistit provoz IT systémů 24 hodin denně a být v reálném čase odolní proti výpadkům,“ vysvětlil výhody technologií VMware Zdeněk Mládek.

Tiskové zprávy

Diskuse