Ericsson - finanční postavení firmy v roce 2008

12. 3. 2009 18:45    Rubrika: Tiskové zprávy

Economický růst přijde díky investicím do telekomunikací, říká CEO Ericssonu, Carl-Henric Svanberg

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Prezident a CEO firmy Ericsson Carl-Henric Svanberg na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně řekl, že rok 2008 byl zakládajícím rokem mobilního broadbandu a že investice do telekomunikační infrastruktury mohou nastartovat růst napříč společností.

"Finanční postavení firmy Ericsson v roce 2008 bylo silné s meziročním nárůstem prodeje o 11%. Náš pohled na rok 2009 zůstává nezměněn a jak jsme již řekli v našem reportu na konci roku, stale zůstává složité blíže odhadnout do jaké míry bude ovlivněno utrácení spotřebitelů v oblasti telekomunikací a jak se zachovají operátoři. Minulý rok zůstala naše oblast průmyslu téměř nezasažena, ale bylo by nepřiměřené si myslet, že to tak bude i v roce 2009" říká Svanberg.

Na pódiu s Jeffrey Sachsem, zvláštním poradcem generálního tajemníka OSN a Dr. Saad Hamad Al-Barrak, zástupcem předsedy a generálním ředitelem (CEO) společnosti Zain Group, Svanberg řekl: "Komunikace hraje zásadní roli ve vývoji trvale udržitelné a prosperující společnosti. Mobilní telefony mají skutečný dopad na životy lidí po celém světě. Mobilní průmysl je nyní na pokraji další významné investice, která přinese dostupné mobilní broadbandové služby všem".

"Na rozvíjejících se trzích může ICT být hnací silou ekonomického vývoje a trvale udržitelného životního prostředí," říká Svanberg. Ale rozvoj je jenom částí celého obrazu. Svanberg zdůrazňuje, že telekomunikační business může také hrát klíčovou roli v aktuálním ekonomickém klimatu.

"Investice do mobilní broadbandové infrastruktury může přispět k rychlému uzdravení v době globální recese. Podle Sněmovny Reprezentantů Spojených států takové investice mohou mít přímý dopad na HDP a říkají, že za každou dolarovou investici do broadbandu, ekonomika získá desetinásobně nazpět. Dnes je mobilní komunikace pro každý národ tak zásadní jako je voda, doprava nebo elektřina".

Svanberg také řekl, že posun k sítím all-IP vytváří nové příležitosti a výzvy: "Spotřebitelé stále častěji vyžadují přístup k jakýmkoliv službám, k jakýmkoliv obrazovkám odkudkoliv a to přirozeně pokládá nové požadavky na sítě operátorů".

Svanberg shrnuje: "Navzdory aktuálnímu makroekonomickému prostředí, základy našeho průmyslu jsou platné a zásadní požadavky zůstávají nedotčené. Operátoři jsou obecně v dobré kondici a sítě jsou obstojně zatížené. S postupujícím finančně neklidným rokem 2009 se naše společnost zaměří na vytváření hodnot. V prostředí tohoto trhu vzniknou příležitosti posílit naší pozici a já jsem přesvědčen, že jsme natolik unikátně postaveni, že se jich budeme schopni chopit".

Tiskové zprávy

Diskuse