Dohledový systém APC NetBotz

29. 4. 2009 16:10    Rubrika: Tiskové zprávy

Nová generace dohledového systému NetBotz

Společnost APC ze skupiny Schneider Electric představila vylepšené řešení dohledového systému datových center a serveroven NetBotz Security and Environmental Monitoring. Jeho cílem je další zkvalitnění monitorování v těchto prostorách.

Běžnou součástí serveroven a datových center jsou dohledové systémy. Ty zjišťují a prostřednictvím alarmů informují obsluhu, dojde-li k bezpečnostnímu ohrožení lokality, jakým je třeba narušení prostoru či krádež zařízení nebo dojde-li k ohrožení fyzikálnímu. Tím může být nárůst teploty, požár, zaplavení místnosti vodou a podobně.

V poslední době řada společností investovala do zabezpečení tohoto typu, neboť poškozené ventilátory, úniky kapalin či špatné propojení kabelu obsluhou, mohou mít ve svých důsledcích obdobné důsledky jako útok zvenčí prostřednictvím virového napadení či útok hackerů. Navíc bezpečnostní hrozby pro IT zařízení mohou zahrnovat i lidskou chybu, odcizení vybavení, případně přímo sabotáž.
Společnost APC, která získala firmu NetBotz, dodavatele řešení pro monitorování prostředí, nabízí a neustále modernizuje tyto bezpečnostní produkty, které doplňují architekturu InfraStruXure pro rozvodné skříně, serverové místnosti a rozsáhlá datová centra. NetBotz tuto architekturu vedle nových monitorovacích softwarových funkcí rozšiřuje o možnosti sledování pomocí videa a o sadu senzorů pro sledování prostředí. Mezi tyto produkty patří sledovací zařízení, jako jsou detektory tekutin, senzory částic a kamery citlivé na pohyb, řídící software, přídavný hardware a software i příslušenství.

Řešení otázek fyzické bezpečnosti s použitím NetBotz funguje tak, že instalovaná čidla dohledují prostředí, ve kterém se chráněná zařízení nacházejí. Čidla jsou schopna zaznamenávat videa z instalovaných bezpečnostních kamer, data zahrnující údaje o teplotě, vlhkosti, narušení prostoru, přítomnost škodlivých plynů i chemikálií a řadu dalších potenciálně nebezpečných podmínek. Kamery umožňují vizualizaci dohledovaného prostředí a tak pomáhají při určení poruchy či ohrožení. Výrazně tak mohou snížit náklady a čas potřebný pro vyřešení problému. Čidla připojená k zařízením NetBotz poskytují data pro jejich další analýzu a případné reakce.

Nejnověji lze nyní řešení NetBotz Security and Environmental Monitoring integrovat s IP kamerami Pelco od společnosti Schneider Electric. Vyznačuje se snadnější instalací a zlepšenými vlastnostmi. K nim mimo jiné patří vylepšená podpora pro kameru a kabely, podpora napájení po síťovém kabelu (Power over Ethernet) a nový design. Řešení je škálovatelné a lze ho tedy použít jak v malých místnostech, tak ve velkých datových centrech a velkých podnicích. Díky modulárnímu provedení lze k němu připojit kameru, včetně průmyslové televize.
Nová generace těchto produktů je tak reakcí na přání zákazníků, kteří požadovali vyšší rozlišení kamery i snadnou a flexibilní instalaci. Například kamery Pelco mají nyní lepší kvalitu obrazu a umožňují detailnější náhledy. Jejich uživatelé tak mohou lépe sledovat bezpečnost a prostředí.

K vylepšení došlo i u kabelů – zejména v jejich snazší instalaci. USB kabely pro modul s kamerou NetBotz mají zámkové konektory jako prevenci náhodného vytažení kabelu ze zařízení.