Digitální televize přiblíží samosprávu občanům

14. 4. 2009 21:36    Rubrika: Tiskové zprávy

Digitální televize přiblíží samosprávu občanům

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Televize bude v budoucnu sloužit i pro obousměrnou komunikaci – třeba mezi státem a veřejností. Díky digitalizaci televizního vysílání totiž bude možné využít doplňkové datové služby pro tzv. t-government, obousměrnou komunikaci státní správy a samosprávy s občany. Pilotní projekty t-government budou na regionální úrovni spuštěny ještě letos. „V první fázi půjde především o jednosměrnou komunikaci směrem k občanům, po dokončení digitalizace ale bude možné si přes televizi např. zažádat o výpis z rejstříku trestů atp.,“ dodal národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Digitalizace TV vysílání bude v České republice dokončena v roce 2012.

Digitalizace televizního vysílání nepřinese pouze podstatné rozšíření bezplatně přístupné programové nabídky, ale také doplňkové datové služby. Ty znamenají kromě např. EPG (elektronického programového průvodce) a superteletextu, příležitost pro tzv. t-government. T-government je jednoduše řečeno rozšířením e-governmentu o další komunikační kanál – televizi. „Digitalizace televizního vysílání umožní, po připojení zpětného kanálu, využít televizi pro obousměrnou komunikaci. Toho může využít např. i státní správa a samospráva pro komunikaci s občany,“ upřesnil Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitální TV vysílání.
Pilotní projekty t-government budou spuštěny na regionální úrovni ještě letos. „Zprvu půjde o jednosměrnou komunikaci, využití televizního vysílání pro komunikaci směrem od státní správy a samosprávy k občanům. Komunikace půjde např. díky regionálním mutacím teletextu, kdy budou občané informováni např. o úředních hodinách některých orgánů nebo o termínech přistavení kontejnerů na odpad v jejich regionu atp.,“ upřesnil Duspiva. Ve druhé fázi by už komunikace měla být obousměrná. „Pak bude možné si například zažádat o výpis z trestního rejstříku nebo katastru nemovitostí atp. přes televizi,“ dodal Duspiva.
Česká republika se zahájením pilotních projektů v oblasti t-government zařadí po bok průkopníků v této oblasti, Itálie a Finska. I v těchto dvou zemích jde zatím jen o experimentální provoz. „Oproti řadě dalších států Evropy jsme s digitalizací televizního vysílání docela daleko a máme tak příležitost testovat t-govenrnment jako jedni z prvních,“ uzavřel Duspiva.
Digitalizace televizního vysílání bude v České republice dokončena v polovině roku 2012. V letošním roce již dochází k ukončení analogového televizního vysílání z prvních vysílačů velkého výkonu – 30. dubna z vysílače Praha – Žižkov, 30. září z vysílače Plzeň – Krašov a 31. října z vysílače Praha – Cukrák. Další vysílače budou následovat dle Technického plánu přechodu. Pro informace o termínech spojených s digitalizací nebo o přechodu na digitální televizní vysílání obecně využijte pilíře státní informační kampaně, webové stránky www.digitalne.tv a bezplatná infolinka 800 90 60 30.

Tiskové zprávy

Diskuse