Microsoft Exchange Server 2010

16. 4. 2009 13:05    Rubrika: Tiskové zprávy

Microsoft uvolnil Exchange Server 2010 ve verzi beta k testování

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Microsoft Exchange Server 2010 podpoří snižování nákladů na firemní komunikaci a změní přístup k archivaci elektronické pošty.

Microsoft uvolnil první veřejně dostupnou testovací verzi serverového řešení Microsoft Exchange Server 2010. Ten předznamenává novou vlnu produktů rodiny Office vyvíjených od počátku s možností instalace jako tradičního vlastního serveru v rámci firmy nebo využívání Exchange řešení formou online služby. Po uvedení Microsoft Exchange Serveru 2010 na trh budou následovat inovované verze dalších produktů zaměřených na sjednocenou komunikaci (www.microsoft.com/cze/uc/).

Významnou součást Exchange Serveru 2010 tvoří nový integrovaný archiv elektronické pošty a funkce, které pomáhají snižovat náklady a usnadňují každodenní práci uživatelů. Testovací verzi Exchange si je možné již dnes stáhnout ze stránek www.microsoft.com/exchange/2010. Komerční verzi Exchange Serveru 2010 nabídne pak Microsoft v druhé polovině tohoto roku. Aplikace Microsoft Office 2010 a další produkty rodiny Office vstoupí do testovací fáze ve třetím čtvrtletí roku 2009 a k uvedení na trh dojde v první polovině roku 2010.

„Exchange 2010 zákazníkům otevře nový pohled na jednotnou komunikaci a uživatelům připojeným prostřednictvím internetu a mobilních zařízení nabídne mnohem pohodlnější práci,” slibuje Aleš Růžička, manažer divize information Worker společnosti Microsoft v České republice. „Zákazníky určitě potěší například integrovaný archiv elektronické pošty nebo nové funkce pro koncové uživatele.”

Microsoft Exchange Server 2010 přinese firmám následující výhody:

• Nižší náklady díky pružnému nasazení a možnostem správy. Exchange 2010 nabízí zákazníkům stejnou škálovatelnost pro fyzické nasazení v rámci firmy i při využívání přístupu k Exchange formou online služby poskytované Microsoftem či jeho partnery, nebo kombinaci obou přístupů. Nová verze navíc usnadňuje zajištění neustálé dostupnosti serveru a jeho obnovu v případě poruchy. Exchange 2010 dále nabízí vyšší výkon při využití levnějších, přímo připojených úložišť. Firmy tak mohou ušetřit až 85 procent nákladů na archivaci dat bez kompromisů v oblasti rychlosti a spolehlivosti.

• Ochranu informací a naplnění zákonných požadavků na uchování dat díky novému archivu elektronické pošty. Exchange 2010 přináší integrovaný archiv elektronické pošty, který usnadňuje ukládání a vyhledávání e-mailů v prostředí, které je všem uživatelům důvěrně známé. Tato nová funkce může pomoci více než 70 procentům firem, kterým v současnosti archiv elektronické pošty chybí (výzkum společnosti Osterman Research, 2008).

• Zvýšení produktivity práce díky novým šikovným funkcím. Microsoft Exchange 2010 v kombinaci s aplikací Outlook 2010 pomáhá uživatelům vyrovnat se s rostoucí záplavou e-mailů bez ohledu na to, zda používají pracovní počítač, netbook nebo mobilní telefon. Nové uživatelské funkce zahrnují:

• MailTips. Ochranu proti omylům i cílené snaze o vynesení interních informací nabízí funkce MailTips, která uživatele varuje před definovanými nevhodnými nebo nedovolenými kroky, jako je nechtěné odeslání e-mailu velkým skupinám příjemců, lidem mimo kancelář nebo příjemcům mimo firemní strukturu.

• Náhled zpráv v hlasové schránce (Voice Mail Preview). Uživatelé hlasových schránek mohou prostřednictvím Exchange 2010 získat textové informace o obsahu hlasových zpráv přímo z aplikace Outlook.

• Vyloučení z konverzace (Ignore Conversation). Uživatelům, které obtěžují hromadné e-maily s vtipy, nabízí funkce Vyloučení z konverzace možnost se takových e-mailů zbavit.

• Řazení konverzací (Conversation View). Outlook 2010 umožní řadit zprávy mezi uživateli podle časové a obsahové návaznosti a zpřehlední tak informace ve složce s doručenou poštou.

• Pravidla pro telefonní hovory (Call Answering Rules). Exchange nabízí možnost vytvoření vlastního hlasového systému pro směrování telefonních hovorů (Zmáčkněte 1 pro spojení s...) v rámci firemní telefonní sítě.

• Jednotné rozhraní. Uživatelé díky vylepšením aplikací Outlook Mobile a Outlook Web Access budou s e-mailem pracovat stále stejně, bez ohledu na to, jaké zařízení pro přístup k elektronické poště použijí.

První z mnoha
Exchange 2010 je první produkt spadající do nové generace rodiny Microsoft Office. Další produkty, mezi které patří aplikace Microsoft Office 2010, Microsoft SharePoint Server 2010, Microsoft Visio 2010 a Microsoft Project 2010, se ve své nové verzi soustředí na uživatelské rozhraní s cílem nabídnout stejné možnosti bez ohledu na typ zařízení, se kterým uživatelé pracují. S cílem snížit provozní náklady firemních zákazníků přijdou s novou generací produktů také nové způsoby distribuce a licenční modely, které nabízejí více možností pro nasazení nových technologií a usnadňují vývoj nadstavbových aplikací.

„Lidé si už zvykli na mobilní přístup k internetu a chtějí mít také veškeré důležité informace stále nadosah,” vysvětluje Aleš Růžička. „Nová generace produktů Microsoft Office lidem umožní pracovat s informacemi a dokumenty na svém osobním počítači, z mobilu i prostřednictvím webového prohlížeče z jakéhokoliv PC. IT profesionálové si pak mohou vybrat, zda nové produkty nasadí přímo ve firmě nebo jestli je využijí formou online služby.”

Dostupnost
Komerční verzi Exchange Serveru 2010 nabídne Microsoft v druhé polovině tohoto roku. Další produkty z rodiny Microsoft Office, včetně Microsoft Office 2010, Microsoft SharePoint Serveru 2010, Microsoft Visio 2010 a Microsoft Project 2010, vstoupí do testovací fáze ve třetím čtvrtletí roku 2009, k uvedení na trh dojde v první polovině roku 2010.

Tiskové zprávy

Diskuse