Digitalizace - podmínky splněny

23. 4. 2009 20:09    Rubrika: Tiskové zprávy

Již za týden, tedy 30. dubna, bude ukončeno zemské analogové TV vysílání z vysílače Praha Žižkov. Velká část domácností v Praze a Středních Čechách tak bude nadále moci sledovat pouze digitální vysílání. „Všechny podmínky stanovené pro přechod na digitální televizní vysílání byly splněny. Nic nebrání tomu, aby digitalizace v České republice postupovala podle plánu,“ konstatoval národní koordinátor Zdeněk Duspiva. Po vypnutí vysílače Praha Žižkov budou následovat vysílače v dalších regionech, ještě letos to bude vysílač Plzeň – Krašov (30. 9.) a o měsíc později vysílač Praha – Cukrák (31.10.). Proces digitalizace by měl být v České republice ukončen nejpozději v létě roku 2012.

Digitalizace - podmínky splněny

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Vládou schválený Technický plán přechodu (dále jen TPP) určuje závazný harmonogram průběhu přechodu na digitální TV vysílání. S TPP souhlasili i oba komerční provozovatelé analogového TV vysílání, TV NOVA a Prima TV, kteří za závazek uvolňování kmitočtů obdrželi další licenci. Pro ukončení analogového TV vysílání stanovuje zákon a TPP několik podmínek – alespoň půlroční souběh analogového a digitálního TV vysílání, tříměsíční informační kampaň a minimálně stejné územní pokrytí digitálním signálem, jako bylo analogovým.
„Všechny podmínky stanovené pro přechod na digitální televizní vysílání byly splněny. Nic nebrání tomu, aby digitalizace v České republice postupovala podle plánu. 30. dubna bude proto ukončeno analogové TV vysílání z vysílače Praha – Žižkov,“ říká Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR (NKS).
Podle výzkumů NKS je Praha na ukončení analogového TV vysílání připravena. „Na konci března měly podle našeho výzkumu přechod vyřešený čtyři pětiny domácností, které přijímají televizní signál z televizního vysílače Praha Žižkov. Dalších 11 % prohlásilo, že přechod dořeší do konce dubna. Podle ohlasů z infolinky, digihlídek a seminářů vypadá situace na konci dubna ještě příznivěji,“ dodal Duspiva.
Informační kampaň, která probíhá od konce loňského roku, bude se zaměřením na Prahu a Střední Čechy pokračovat do poloviny května. „Naším cílem je maximálně usnadnit přechod těm, kteří jej odkládali na poslední chvíli,“ upřesnil Duspiva. Po ukončení analogového TV vysílání bude pro „analogové diváky“ na obrazovce na programech ČT umístěno informační sdělení, proč nemohou dále sledovat televizi a jak přechod na digitální TV vyřešit. K dispozici jim samozřejmě i nadále budou webové stránky www.digitalne.tv a bezplatná infolinka 800 90 60 30, jejíž provoz bude posílen a rozšířen i na víkendy a svátky. Do poloviny května bude pokračovat také reklamní kampaň. „Poté se již zaměříme na Plzeňsko, aktuální bude znovu i Praha,“ dodal Duspiva s tím, že 30. září bude ukončeno analogové TV vysílání z vysílače Plzeň – Krašov a 31. října z vysílače Praha – Cukrák.

Tiskové zprávy

Diskuse