Microsoft - Windows 7 RC

30. 4. 2009 16:51    Rubrika: Tiskové zprávy

Systém Windows 7 postoupil do další fáze vývoje

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Verze Release Candidate přináší řadu novinek a zlepšení, vycházejících ze zpětné vazby poskytnuté k Beta verzi systému.

Nová verze operačního systému Windows 7 dnes dosáhla dalšího významného milníku. Od dnešního dne je k dispozici ke stažení ve verzi Release Candidate (RC) pro komunitu IT profesionálů a vývojářů, kteří ji mohou začít okamžitě testovat a poskytnout tak další cennou zpětnou vazbu na tento systém před uvedením jeho finální verze na trh. Verze RC je nyní dostupná prostřednictvím MSDN a TechNet Subscription na stránkách těchto programů. Od 5. května bude veřejně uvolněna pro širokou veřejnost na stránkách Windows7.com.

Novinky a vylepšení
Windows 7 RC přináší celou řadu významných novinek a zlepšení, jež v sobě odrážejí požadavky vývojářů, IT profesionálů a lidí zapálených pro nové technologie z celého světa. Ti poskytli zpětnou vazbu a připomínky k Beta verzi systému, jež byla uvolněna v lednu tohoto roku. Mezi nejvýznamnější změny patří:
• úpravy uživatelského rozhraní, hlavního panelu, zobrazení a náhledu otevřených aplikací a nové možnosti funkce JumpList,
• vylepšená podpora a správa ovladačů, vylepšená správa tiskáren a zařízení (Device Stage),
• vylepšené funkce Windows Touch pro ovládání systému a aplikací,
• větší bezpečnost funkce Kontrola uživatelských účtů (UAC).

Vedle těchto změn a rozšíření přináší RC verze také několik zcela nových funkcí:

• Remote Media Streaming (RMS): Tato funkce umožňuje bezpečeně přistoupit přes internet ke knihovně médií, jako jsou fotografie, hudba, videa, uložené a sdílené v počítači se systémem Windows 7 z jiného počítače s tímto systémem. Uživatelé jednoduchým způsobem nastaví u dvou nebo více počítačů možnost spojení a sdílení multimediálního obsahu. Aplikace Windows Media Player pak následně zobrazí obsah knihovny médií ve vzdáleném počítači a umožní její přehrání.

• Windows XP Mód: Umožňuje uživatelům systému Windows 7 Professional a Ultimate spouštět aplikace vytvořené pro systém Windows XP. Použitím technologie Windows Virtual PC tak mohou být tyto aplikace spuštěny na jedno kliknutí přímo z počítače s nainstalovaným systémem Windows 7. Z pohledu uživatele se aplikace chovají stejně jako aplikace nainstalované přímo v systému Windows 7. Tuto funkci ocení především menší firmy, které stále používají starší aplikace vytvořené pro systém Windows XP. Mohou tak snadněji přejít na nejnovější verzi operačního systému Windows a využít všechny nové funkce v oblasti bezpečnosti, efektivity, sdílení a vyhledávání dat.

„Verze Release Candidate je po funkční stránce kompletním produktem a do finální verze již nebudou provedeny žádné větší změny. Na základě zpětné vazby jsme měli možnost odstranit celou řadu nedostatků a zároveň zapracovat navrhnuté připomínky, které se týkaly především uživatelského rozhraní a práce s aplikacemi obsaženými v systému. V současné fázi vývoje mají uživatelé poslední šanci vyzkoušet systém Windows 7 před jeho uvedením na trh a pomoci jej odladit do skutečně finální podoby,“ říká Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft.

Kompatibilita aplikací a zařízení
Postoupení produktu do fáze Release Candidate je důležitým a posledním krokem před uvedením finální verze na trh. Produkt je nyní připraven pro testování a hodnocení především ze strany tisíců partnerů, kteří mají jedinečnou možnost začít připravovat nové aplikace, ovladače a s tím spojené služby. Díky tomu budou mít zákazníci zajištěn přístup k co nejširší nabídce hardwaru a softwaru, který bude plně kompatibilní s novým operačním systémem.

„Již více než 32 000 zájemců z přibližně 10 000 firem z celého světa si do této chvíle stáhlo nástroje a zdrojové informace nezbytné pro přípravu aplikací a hardwaru na systém Windows 7. Partneři, jako například Corel, Cyberlink, Sonic, ATI či NVIDIA, vynaložili velké množství času a zdrojů na přípravu svých aplikací a zařízení pro tento nový systém, čímž dokazují svou podporu a nadšení spojené s blížícím se uvedením Windows 7 na trh. S testováním aplikací ve verzi Beta již začali také významní čeští výrobci softwaru, zejména aplikací a systémů určených pro firemní použití,“ dodává Lukáš Křovák.

Tato intenzivní spolupráce s výrobci hardwaru a aplikací pro systém Windows by měla zajistit jejich vysokou kompatibilitu s novým operačním systémem. Dále byl zvýšen počet výrobců zařízení a aplikací, které podporují nové funkce systému Windows 7, jako je například Device Stage a Windows Touch.

Více informací o změnách mezi verzemi Beta a Release Candidate najdete na stránkách: http://blogs.msdn.com/e7/archive/2009/02/26/some-changes-since-beta.aspx a http://blogs.msdn.com/e7/archive/2009/03/13/a-few-more-changes-from-beta-to-rc.aspx.

Informace pro uživatele Beta verze systému Windows 7
Uživatelé, kteří mají nainstalovanou Beta verzi systému Windows 7, by měli provést čistou instalaci verze Release Candidate. Upgrade z Beta verze Windows 7 není v tuto chvíli podporovaným řešením společnosti Microsoft.

Tiskové zprávy

Diskuse